Slika je simbolična.
Arso zaradi nalivov izdal oranžno opozorilo za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo.

Agencija Republike Slovenije za okolje je za danes zaradi napovedane večje količine padavin za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo izdala oranžno vremensko opozorilo.

Obilne padavine napovedujejo na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja. Krajevni nalivi in močni sunki vetra pa se bodo pojavljali tudi drugod po Sloveniji.

Ponekod več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter

V agenciji opozarjajo, da bo danes ponekod na širšem območju Julijskih Alp padlo tudi več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Ponoči se bo ob zahodni meji dež hitro okrepil, do jutra bodo intenzivne padavine najprej zajele zahodno Slovenijo in jo potem prečkale proti vzhodu.

Plohe in nevihte se bodo pojavljale ves dan.

Meteorologi nalive danes pričakujejo na območju Posočja in Julijcev, kjer napovedujejo tudi porast hudourniških vodotokov. Nevihtni sistemi pa se bodo premikali tudi preko Kočevja, Dolenjske, Bele Krajine in Posavja.

Po podatkih urada za hidrologijo bodo reke v severozahodni Sloveniji, predvsem v zgornjem in srednjem Posočju ter v porečju Save Bohinjke, danes zjutraj naraščale, razlivale pa se bodo na običajnih izpostavljenih območjih. Verjetne so tudi poplave posameznih hudourniških vodotokov ter padavinske in zaledne vode.

Do velikih pretokov bodo narasle reke v večjem delu države. Na izpostavljenih območjih se lahko razlijeta Kolpa in Sava v srednjem toku.

Sredi dneva in popoldan se bo postopoma povečeval tudi pretok Drave na vtoku v Slovenijo.

V Geološkem zavodu Slovenije pa opozarjajo, da zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob avgustovski ujmi.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so sporočili.

Komentarji (1)

otokar (ni preverjeno)

Samo Slovenija ima v Evropi semaforizirano napoved vremena

Starejše novice