Vladna odločitev o vzpostavitvi azilnega doma na območju Obrežja in Središča ob Dravi vzbuja veliko prahu tako. Zato smo se odločili preveriti, ali naši bralci podpirajo to odločitev. Svoje mnenje izrazite v anketi na koncu članka.

Nedavna odločitev vlade, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata začasni izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje ter Središče ob Dravi, je sprožila val strahu, zaskrbljenosti in odpora med prebivalci občin, ki bodo postale domovanje azilnega doma.

Medtem ko je vlada zagovarjala svojo odločitev z argumentom o humanitarni pomoči in ustreznem urejanju migrantskih tokov, pa so se občan odločno postavili na drugo stran te razprave. Izražajo namreč pomisleke glede povečanega tveganja za varnost in javni red.

Razdeljenost v mnenjih odraža širšo razpravo, ki se odvija po vsej državi, glede odgovornosti Slovenije do ljudi v stiski ter hkrati do lastnih državljanov.

Ker gre za odločitve, ki bodo imele velik vpliv na različne deležnike, tako politiko kot ljudi, smo se odločili preveriti, ali naši bralci podpirajo izpostavi azilnega doma na območju Obrežja ter Središča ob Dravi. Svoje mnenje izrazite v anketi na koncu članka.

Srečujemo se z naraščanjem nedovoljenih prehodov meje

Odločitev vlade prihaja v času, ko se Slovenija sooča z naraščajočim številom nedovoljenih prehodov državne meje kot tudi z naraščanjem prosilcev za mednarodno zaščito, kar je posledica globalnih migracijskih trendov.

Kot izhaja iz objavljenih statističnih podatkov policije o nedovoljenih migracijah, so policisti v prvih dveh mesecih letos obravnavali 6415 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko je bilo teh lani v istem času 5234.

Pri tem je bila v dveh mesecih leta 2024 najbolj obremenjena novomeška policijska uprava, kjer so beležili kar 82 odstotkov vseh nedovoljenih prehodov meje (5278), mariborska in koprska sta jih beležili vsaka po 300, ljubljanska policijska uprava pa 294.

Ob tem pa notranji minister Boštjan Poklukar razlaga, da povečano število nezakonitih vstopov tujcev beležijo vse države na zahodnobalkanski migracijski poti, saj je ta po njegovih besedah »izredno aktivna«.

Foto: Bobo

Šlo bo za začasni izpostavi s prehodnim značajem

Prav povečanje nezakonitih prehodov meje v letošnjem letu pa je razlog za vladno odločitev o vzpostavitvi dveh začasnih izpostav azilnega doma. Kapacitete v Ljubljani in Logatcu so namreč zaradi lanskega povečanja prihodov migrantov prenapolnjene.

Vlada je tako februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata začasni izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi.

Kot je v ponedeljek na seji državnega zbora razložil predsednik vlade Robert Golob, bosta imeli načrtovani izpostavi azilnega doma začasen in prehoden značaj, Slovenija pa ju po njegovih besedah potrebuje zato, da bomo pripravljeni, preden se v poletnih mesecih povečajo migracijski pritiski.

Spomnil je, da se Slovenija nahaja na eni od ključnih migracijskih poti, na tako imenovani južni balkanski poti. Od skupno 300.000 migrantov, ki so lani nezakonito vstopili v Evropsko unijo, jih je našo državo prečkalo od 50 do 60 tisoč od skupno 300 tisoč nezakonitih migrantov.

Proti azilnemu domu tako na Obrežju kot v Središču ob Dravi

Omenjeni sklep vlade je naletel na oster odziv lokalnih skupnosti, nasprotovanje takšni odločitvi so lokalni prebivalci izrazili tudi z več protestnimi shodi.

Med drugim so občinski svetniki občine Brežice v začetku meseca brez glasu proti tudi sprejeli sklep, da nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma na Obrežju.

Azilnemu domu nasprotujejo v Središču ob Dravi, kjer so vse tri ormoške občine na podlagi sklepov občinskih svetov vlado pozvale, naj prekliče sklep o vzpostavitvi začasnih azilnih domov.

Na zadnji seji občinskega sveta pa so svetniki prav tako župana občine Središče ob Dravi Tonija Jelovico pooblastili, da glede sklepa vlade sproži še upravni spor.

ANKETA: Ali podpirate vzpostavitev azilnega doma na Obrežju in v Središču ob Dravi?

Tema vzpostavitve začasne izpostave azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi vzbuja veliko prahu tako.

Ker gre za odločitve, ki bodo imele velik vpliv na različne deležnike, tako politiko kot ljudi, smo se odločili preveriti, ali naši bralci podpirajo odločitev vlade, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata začasni izpostavi azilnega doma na že omenjenih območjih.

Svoje mnenje izrazite v spodnji anketi.

Ali podpirate vzpostavitev azilnega doma na Obrežju in v Središču ob Dravi?

Da.
20% (86 glasov)
Ne.
78% (345 glasov)
Nisem prepričan(a).
2% (9 glasov)
Skupaj glasov: 440

Starejše novice