Foto: Mediaspeed
Marjan Dora je v prvi oddaji letošnje sezone gostil Aleksandra Jevška, nekdanjega murskosoboškega župana, sedaj pa ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Aleksander Jevšek, Korošec, ki že 43 let živi v Murski Soboti, je sedem let bil član evropskega odbora regij, ki šteje 370 članov iz celotne Evrope, tako da ni naključje, da so ga opazili kot primernega ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Delo ministra je prevzel po tem, ko je slaba dva mandata bil župan Mestne občine Murska Sobota.

Kot pove sam, je njegovi odločitvi, da bo sprejel funkcijo ministra, botrovali tudi to, da je bil dva mandata predsednik Skupnosti občin Slovenije, v katero je vključenih kar 179 od 212-ih občin.

Živeli so preprosto, delavsko življenje

Jevšek izhaja iz delavske družine iz Raven na Koroškem, oče je delal v železarni, mama je bila gospodinja, odraščal je z dvema starejšima sestrama.

»Mogoče je to bila tudi ena izmed motivacij, da sem se odločil za poklic miličnika, takrat policista, ker sem nekako resnično živel v družini, kjer smo znali in pa negovali temeljne človeške vrednote, o katerih lahko danes samo, marsikateri, samo sanjamo.«

Pet let je bil ministrant v ravenski cerkvi in je katolik, čeprav ga zdaj, ko je v politični funkciji večkrat označujejo za 'komunajzarja'.

Ravenski župnik je želel, da bi šel v semenišče, njegova mama, ki pa je bila trmasta Korošica, pa je dejala, da bo tako, kot se je 'pob' odločil, in tako je Aleks, kot so ga klicali, naredil sprejemne izpite za kadetsko šolo.

Bil je zelo len učenec in odličen plavalec, ampak …

V srednji policijski šoli v Tacnu, kamor je bil komaj sprejet, saj kot pove sam, je bilo učenje zanj španska vas in so vsi govorili, da z njega nič ne bo, je imel srečo, da je naletel na mentorje in vzgojitelje, ki so v njem videli potencial.

Četrti letnik je zaključil kot najuspešnejši učenec generacije.

»Prepoznali so me, da imam afinitete do kriminalistične policije in že v četrtem letniku sem bil s strani profesorja, ki mi je predaval kriminalistiko nagovorjen, če bi po končanem šolanju želel delati v kriminalistični policiji. Ampak nobenemu nisem smel povedati tega, nobenemu.«

Tako je bil edini, ki je po končani kadetski šoli bil direktno vključen v kriminalistično policijo in je kot 20-letni fant začel delati na oddelku za krvne in seksualne delikte na Policijski upravi Ljubljana. Tako ni bil niti en dan svoje poklicne kariere miličnik v uniformi.

V Prekmurje ga je pripeljala ljubezen

V času šolanja v Ljubljani je spoznal ženo Vlasto, nekaj let sta živela v najemniških stanovanjih v Ljubljani, nato kupila stanovanje v Mengšu in se leta 1986 odločila, da se preselita v Mursko Soboto na Vlastin dom, kjer sta začela zidati hišo in kjer živita še danes.

Pet let je služboval kot kriminalist v Murski Soboti, pet let v Mariboru, leta 1998 je bil premeščen v Celje, nato pa je bil sedem let direktor Policijske uprave Murska Sobota.

Kot direktor policije nastopil v vlogi skorumpiranega šerifa

S strani pokojne Duše Škof je bil povabljen v Ansambel Štefan Kovač, amatersko gledališče. V času osamosvojitve so pripravljali Brechtovo igro 'Mesec nad Sohom', v kateri je kot direktor policije in kriminalist, kot igralec nastopil v vlogi skorumpiranega šefa na Scotland Yardu.

Na vprašanje, ali je kdaj pred tem igral, pojasni: »Nikoli, pel sem zelo rad in še danes rad zapojem, to imam v genih in zato imam baje tudi posluh. Ampak igralstvo je zelo koristna stvar za ljudi, ki potem tudi javno nastopajo v življenju. Dobiš eno samozavest, znaš se postaviti na oder in povedati.«

Z 49-imi leti v pokoj, nato v politiko in do županskega stolčka

Po upokojitvi, pri starosti, ki se komu danes marsikomu zdi čudna, je začel zdravo živeti, kolesariti, shujšal je. Svojo politično kariero je pričel kot kandidat za poslanca LDS, ki jo je takrat vodila Katarina Kresal. Takrat mu ni uspelo.

Nekaj mesecev za tem je dobil klic iz Bruslja in dobil ponudbo, da gre v Sarajevo. Tam je deloval kot dolgoročni ekspert na področju pravne pomoči. 

Leta 2014, po vrnitvi iz Bosne in Hercegovine, ga je prijatelj in sosed Dejan Židan povabil v Pomarančo na kavo in ga vprašal: »Poslušaj, kaj če bi ti šel za kandidata za župana Mestne občine Murska Sobota?«

»Pa kaj si ti normalen, Dejan? Kdo bo volil nekoga, ki a) ni Prekmurec, b) pa še policaj?« je bil njegov odgovor.

Kljub začetnim dvomom je prišel v drugi krog, postal župan Mestne občine Murska Sobota, ostalo pa je zgodovina in tako ga še danes, ko se sprehaja po Murski Soboti, večina ljudi pozdravlja in se mu nasmehne.

»Nisem noben stric iz ozadja, sem pa tisti, ki mu bom vedno pomagal«

Jevšek na očitke, da je trenutni murskosoboški župan Damjan Anželj pravzaprav že 'klonirani Jevšek' in da je stric iz ozadja, odgovarja:

»Je sposoben in zna. On pozna v bistvu dušo Mestne občine Murska Sobota, kaj je treba narediti in je dober.

In da zaključim s tem, noben stric iz ozadja nisem, sem pa tisti, ki mu bom vedno pomagal, ne samo njemu, tudi ostalim županjam in županom v tej regiji, kar sem jim tudi povedal zadnjič v Radencih, ker se mi zdi, da ta regija še kako potrebuje ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.«

Rešili sredstva za naslednjo finančno perspektivo 2021-2027

Ob prihodu na ministrstvo so imeli z ekipo pol leta časa, da se sprejme partnerski sporazum in program za izvajanje kohezijske politike, kar prejšnja vlada ni uspela storiti v dveh letih. Uspelo jim je in tako so pridobili 3,26 milijard evrov za naslednjo finančno perspektivo, vključno proračunskimi sredstvi v višini štirih milijard evrov.

Če pogledamo konkretno Mestno občino Murska Sobota, bo iz tega naslova dobila 11,3 milijona evrov, ki jih je možno investirati tudi v sodelovanje z drugimi občinami, se pravi, kolesarske povezave, investiranje v degradirana območja, kulturno dediščino, inovativnost, turizem in še v marsikaj drugega.

Do korupcije ima ničelno toleranco

Z Doro sta se dotaknila tudi perečega problema korupcije. Jevšek pojasni, da se zaveda, da je ta problem prisoten, da bi se slepili, če bi rekli, da tega ni, in da kultura ničelne tolerance ni taka, kot bi morala biti. 

»Ker problem je v tem, da ko se to enkrat zgodi in ni nobenih sankcij, potem to postane poslovna praksa in ko postane poslovna praksa, potem seveda se to razširi v vse segmente in potem je to običajno in potem nekoga, ki opozarja na koruptivna dejanja, debelo gledajo, kaj pa ti hočeš pravzaprav.«

Več v posnetku pogovora.

Komentarji (39)

anton77 (ni preverjeno)

Škoda komentara.

Jenomene (ni preverjeno)

Se strinjam! Naj rajši pove, zakaj mu je v interesu, da se Fazanerija podira in pozidava. Pravkar je v obravnavi OPPN, s katerim bodo kopališče in del Fazanerije med Kopališko in Razlagovo spremenili v zazidljivo. In v kopališče bodo porinili večnamensko dvorano velikosti cca. 100x50 metrov praktično do olimpijskega bazena, podrli vse stoletne hraste, ki bodo v napoto. Ideja je zrasla v njegovem mandatu.

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

prevoz (ni preverjeno)

Nakladanje

Mura je večna (ni preverjeno)

dalmatinski magarac
tudi če pride v Prekmurje
ostane
Dalmatinsko magare

2de22dfewfw (ni preverjeno)

Celo živlenje državni parazit in škodljiva podgana za vse okoli sebe. Spizdite mi že inauk gnoji pohabljeni!

showmustgoon (ni preverjeno)

Vladimir Solovyov se lahko skrije pred Doro. Bravo!

Wirpo (ni preverjeno)

Bomo vidli Jevšek kaj bo viditi novega v Murski Soboti (ali celotnem POMURJU) z pomočjo teh kohezijskih sredstev. Kakšno novo (večje) podjetje nam v regiji ne bi škodilo nej tak? Po možnosti kaj z vipjo dodano vrednostjo, nej fabrika. Prinas v proizvodnji mamo vse od od teh z osnovno šolo do onih z magisterijem.

Wirpo (ni preverjeno)

višjo

In reply to by Wirpo (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...iz koroškoga kretena ... nemreš gratati prekmurec...ostaneš koroški kreten ...glij tak kak Stefani...

. (ni preverjeno)

Samo resnični kreten, lahko ima druge za kretene.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

grobar (ni preverjeno)

do gda san prišo do,da iz njega nebo nič,san enjo dale čitati. No,ali vse eno je minister,haha.

Nemanja Milovič (ni preverjeno)

Dobro rejen pujsek......itak parazit, nikdarn nič konkretnega ni delal v življenje. Rfffff, rffffff, rffffff......

. (ni preverjeno)

Hvala bogu, da nima ta "pujsek" nič skupnega s svinjakom na Trstenjakovi!

In reply to by Nemanja Milovič (ni preverjeno)

Penkejs (ni preverjeno)

Zakoj neje bilo bole pomembnij vprašanj, recimo če de v sklope decentralizacije države kakšno ministrstvo ali urad (vsaj probal) spraviti v MS? Ka telko Golob gučij o toj decentralizaciji, pa tak vsi znamo ka so v LJ vsi pomembni uradi pa ministrstva (pa tudi drugače močno gospodarstvo), prinas pa povečini tovarne ger težko dobiš več kak minimalca.
Takšna vprašanja so za prebivalce MS oziroma Pomurja bolj pomembna.

. (ni preverjeno)

Fajn je iti tak mlad v penzijo, s tem da dela dokazuje, da policaje po nepotrebnem silijo tak hitro v penzijo, ker še lahko delajo in niso tak obremenjeni kot ostali ki delamo do smrti.

Munt (ni preverjeno)

De se pojavi vse zapravi,tak je nej v Soboti v 8 letih nej narejdo nika pametnoga. Samo lapa saj nikoli v življenji nej nika delo,občino pa spravo na kant.

MS-C (ni preverjeno)

Ptiča spoznaš po barvi perja. So rekli naši stari. 🐦

..... ..... (ni preverjeno)

Obstajajo še "ptiči" s prebarvanim parjem! To vedo stari in mladi.

In reply to by MS-C (ni preverjeno)

Sindikat (ni preverjeno)

MURSKA SOBOTA: mesto krožnih prometov
Razvoj: drvarnica na jezeru
Nova delovna mesta : 0od0 [avstijski xal pa zabice]
PREKMUREC SE RODIŠ NE MORES SE PRODATI ZA VSAK GLAS
Trenutno stanje :ZUPAN JE SAMO SLIKA OBCINO VODI ŠERIF

lukčev mesec (ni preverjeno)

Sandi, daj prosim malo pospeši decentralizacijo in nekaj državnih služb spravi v Pomurje.

In mogoče razmisli o regionalizaciji Slovenije.

Ljubljana bi se razbremenila določenih služb in prevelike koncentracije ljudi.

Ljudje na različnih koncih Slovenije bi dobili državne službe.

Udbassss (ni preverjeno)

Skrtlavi DORA in rdeckasti JEVSEK. Povezani modrijasi in njihovi krogotoki… vsaka rit pride na svoj racun!

GOSPOD Z VELIKO... (ni preverjeno)

... začetnico je Jevšek! Za vse nergače in nakladače, ki se tu skrivate in blatite! Človek znanja, argumenta, karizme,...ki je v življenju dosegel ogromno in bo še dosegel, na vseh področjih, kjer je delal! Zdaj se pa grizite in zalajte minuse,...vsi imate iste možnosti za uspeh!

! (ni preverjeno)

GOSPOD Z VELIKO ............. Po pisanju si tűj tűdi med rdečimi .Lejko Javšeki lijžeš rit ka boš zadovolen .Ka je v življenji dosegel ? Koliko delodajalcev je pripeljal v Soboto v svojem mandatu ?Daj napiši .Poglej kaj je naredil Odranski župan Markoja .

In reply to by GOSPOD Z VELIKO... (ni preverjeno)

Nejnej (ni preverjeno)

Nemaš prav, ge san čarno bejli, nej rdeči! Včeraj smo, mimogrede, zmagali Maribor! Tij pa si, po pisanji sodeč, srmak z IQjon okoli ledišča,...! Či razmiš ka san napijso!!!???

In reply to by ! (ni preverjeno)

45 (ni preverjeno)

Najbolj človeka blatijo ravno tisti, ki niso sposobni niti mleka skuhati. Vpliv N24TV vedno močneje vpliva na primitivni del prebivalstva. Pljuvati, šikanirati, žaliti, so "vrednote", ki jih ta medij uspešno širi. Delitve ljudi po "barvi" so čedalje bolj očitne in to ni dobro.

In reply to by GOSPOD Z VELIKO... (ni preverjeno)

Jenomene (ni preverjeno)

Potem pa naj pove, zakaj mu je v interesu, da se Fazanerija podira in pozidava. Pravkar je v obravnavi OPPN, s katerim bodo kopališče in del Fazanerije med Kopališko in Razlagovo spremenili v zazidljivo. In v kopališči bodo porinili večnamensko dvorano velikosti cca. 100x50 metrov. Ideja je zrasla v njegovem mandatu.

In reply to by GOSPOD Z VELIKO... (ni preverjeno)

4r (ni preverjeno)

Po komentarjih sodeč ni pomembno kaj si naredil in kaj ne, pač pa kateri stranki pripadaš! Zares je tak kriterij ocenjevanja nekoga na nizki ravni, pa tudi nepravičen. Dejstvo pa je, da je blatena oseba naredila zagotovo tudi kaj dobrega!?

In reply to by GOSPOD Z VELIKO... (ni preverjeno)

gost stroka (ni preverjeno)

Za vse nergače in nakladače, ki se tu skrivate in blatite! Človek znanja, argumenta, karizme,...ki je v življenju dosegel ogromno in bo še dosegel, na vseh področjih, kjer je delal! Zdaj se pa grizite in talajte minuse,...vsi imate iste možnosti za uspeh! Sama nestrpnost do uspešnih.
Kako bi se pa počutili Prekmurec, če bi bil kje drugod v SLO na takšnem položaju in bi tako pisali o njem.
Zato pa je v Prekmurju tako......Če favšija bi gorela.......

451 (ni preverjeno)

No, pa saj se ve katera stranka najbolj širi nestrpnost in razdor med ljudmi. Bog ne daj, da bi nam taki še kdaj vladali. Ne potrebujemo takih "vrednot"! Ne, hvala. Ne potrebujemo sejalcev zla.

In reply to by gost stroka (ni preverjeno)

Jenomene (ni preverjeno)

Potem pa naj pove, zakaj mu je v interesu, da se Fazanerija podira in pozidava. Pravkar je v obravnavi OPPN, s katerim bodo kopališče in del Fazanerije med Kopališko in Razlagovo spremenili v zazidljivo. In v kopališči bodo porinili večnamensko dvorano velikosti cca. 100x50 metrov. Ideja je zrasla v njegovem mandatu.

Jenomene (ni preverjeno)

MO naj bi iz kohezijskih sredstev pridobila 11,3 milijona evrov, ki jih bo mogoče investirati - med drugim - tudi v kolesarske povezave. Koliko pa jih je naredil v dveh mandatih. Nič. Obnovili so 150m na Lendavski, naredili Kroško, kjer je kolesarska že bila in nekaj belih črt. Zadeva Živeks - Merkur je v načrtovanju že od leta 2015 in bo še 10 let. Tako, kot tudi cesta od Lendavske do Markišavec. In do Noršinec. Smo povezani z Radenci, Moravskimi toplicami, Banovci? Sedaj se gradi proti Avstrijski Radgoni, ampak pri tem nima on nič. Imamo pa EXPANO in razdrli smo povsem solidno Slovensko in jo naredili na novo in slabšo.

tnt66 (ni preverjeno)

jebes soboto ,zbunjenje ...

black panter

da je biu star 15 let, je biu ministrant,pa zdaj misli ka je zaradi toga nej komunajzer seveda je če je v SD stranki

69 (ni preverjeno)

Največji, zahrbtni komunajzarji so v SDS! Pa ni kaj misliti, le vedeti je treba.

In reply to by black panter

69 (ni preverjeno)

Tudi minusi ne morejo spremeniti dejstva.

In reply to by 69 (ni preverjeno)

tnt66 (ni preverjeno)

zahrbtni komunajzarji !

22 (ni preverjeno)

In v Kumrovcu šolani.

In reply to by tnt66 (ni preverjeno)

Mi SDS (ni preverjeno)

Če smo na vladi, ali pa ne, mi iz SDS smo ZAKON!

. (ni preverjeno)

Zakon, ki vodi v propad vsega dobrega in državljanom prijaznega.

In reply to by Mi SDS (ni preverjeno)

Starejše novice