Facebook pepel in kri.
Avtor zimzelene Dan ljubezni se je poslovil pri trinsedemdesetih

Tadej, oziroma za prijatelje Dejvi, se je že pred dnevi znašel v bolnišnici zaradi zapletov z okužbo covid-19 v kombinaciji z sladkorno boleznijo, ki ga je pestila zadnja leta. Pristal je na respiratorju, a se je njegovo stanje poboljšalo in so ga premestili v izolsko bolnišnico, je po poročanju Žurnal24 pred tremi dnevi povedal njegov sin Jan Hrušovar. Zdaj je prispela žalostna vest, da se je poslovil.

Resnejšo glasbeno kariero je začel 1964, ko je pri devetnajstih soustanovil zasedbo The Fellows, s katero je dve leti pozneje ob Dnevu mladosti že nastopil pred polno Halo Tivoli. Dobro leto pozneje je ustanovil zasedbo Bele vrane, ene najpomembnejših predstavnikov slovenskega popa tistega časa, ki posnela tudi Na vrhu nebotičnika, oziroma bolj znano Malo teraso.

Po razhodu Belih vran 1975 je Dejvi ustanovil Pepel in kri. Prvo postavo so tvorili pozneje uspešni glasbeniki: Ditka Haberl, Oto Pestner, Ivo Mojzer, Dušan Velkavehr, Nada Žgur in Dejvi.

S skladbo Dan ljubezni, ki jo je glasbeno podpisal (besedilo je delo Dušana Velkavrha, aranžma pa Deča Žgura) so si z zmago na Opatijskem festivalu omogočili nastop na evrovizijski popevki v Stockholmu kot predstavniki Jugoslavije.

Skladba je ena najbolj znanih, če ne najbolj znana uspešnica zlate dobe slovenske popevke, evergreen, ki je doživel številne priredbe, tudi v nemškem, angleškem in nizozemskem jeziku, v instrumentalni izvedbi sta ga izvajala celo Moskovski državni simfonični orkester in Kraljevi orkester iz Londona.

Pepel in kri so albume v različnih postavah – skozi leta se je v bendu zamenjalo enajst glasbenikov, izdajali do prve polovice osemdesetih, občasno pa so nastopali vse do pred nekaj let.

V svoji bogati karieri se je podpisal pod več kot 400 skladb za različne izvajalce, največje uspehe je z njegovimi skladbami dosegla zasedba Hazard. Na RTV Slovenija je delal kot producent v razvedrilnem programu.

Ko so ga ob sedemdesetletnici v intervjuju za Dnevnik vprašali za sentiment v njegovem avtorstvu je dejal, da ta prihaja iz ljubezni do gospela: »Gospel in baptistični zbori so se mi vedno zdeli vznemirljivi.«

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

prvic cujem za to osebo
Skoda ka ne objavljate imena smrtnih zrtvev korone. Sobotainfo, a niso vredni enakega zalovanja kot ta neznana oseba v clanku?

messinjo (nepreverjen)

To, ka ne poznaš te "neznane" osebe, kera je avtor muzike, ob keri nas je ogromno gor raslo, pač doakzuje, ka si nerazgledani bumbar, nič drugoga.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

stari prekmurec (nepreverjen)

Ne spravlaj se na nerazgledanega buteca ! Vidiš da ne pozna drugega kot Puklastega Jančija.

In reply to by messinjo (nepreverjen)

ervgyhuj (nepreverjen)

ne seri, po zapisanem to poznas samo ti, ki brez njega ne mores ziveti.

In reply to by stari prekmurec (nepreverjen)

Bučkoe (nepreverjen)

Kdor ga ne pozna je ali totalni bebec ali pa od "tamo dole'". Dan ljubezni je naš največji evergreen, Pepel in kri pa so bili spremljevalna skupina Totu Cotugno na Evroviziji in zmagali (Europa 92). No, kaj je zdaj bebci? Zdaj veste kdo je?

realnoo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

sorry, ravno slavimo bday preko zooma in san pijto. Nobeden ne pozna tipsona:)
Pa so v druzbi skolniki in zenzenirji in delavci kot sem jaz:)

In reply to by Bučkoe (nepreverjen)

ruralnoo (nepreverjen)

Ovoga srbskoga pevača ali bobnara ali ka je že biu, ka je prejšnji teden mrou pa je bilo objavljeno na sobotainfo pa si sigurno pozno. Tudi tvoji super razgledani frendi, keri spadajo verjetno med tiste školnike ka predavajo iz knjige in inženere keri so si diplome kupili na DOBA faxi aso sigurno za ovoga čuli, za Tadeja pa nej. Bravo.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

nop, prvic ciu za njega. Ne poslusan jugo muzike

In reply to by ruralnoo (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

dva kolga sta skolnika. Filo faxa nega na dobi:)

In reply to by ruralnoo (nepreverjen)

KONTRA REALNOO (nepreverjen)

čuj ali ti poznaš samo čordiša ali zlatko z lopatko????

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Bučkoe (nepreverjen)

Saj pravim,bebci, ti eni komentatorji,ki kot "pevca"(ha,ha,ha) verjetno poznajo samo Čordiša.

Starejše novice