Prišel je najstrašnejši čas v letu in ob podaljšanih praznikih je pravi čas, da si vzamete čas zase in si ogledate enega, dva ali pet filmov iz naše lestvice. Pripravili smo seznam desetih najboljših filmov, ki si jih morate ogledati na to noč čarovnic.

Ko se listje obarva v oranžne, rjave in rumene odtenke in ko buče začnejo krasiti pragove okoliških hiš, potem veste, da je v zraku drobec magije in prihaja noč čarovnic, najstrašnejši dan v letu.

Vendar noč čarovnic ni prava, dokler na televizorju ali računalniku ne vklopite že stokrat videnega ali pa kakšnega novega filma povezanega s čarovnicami, duhovi, mračnimi bitji, vampirji ali zombiji.

Ne glede na to, ali želite film, primeren za vso družino, ali pa grozljivko, po kateri boste gotovo imeli nočne more, smo za vas pripravili mešanico obojega. Zato vzemite pokovko ali kos bučne pite in iz naše lestvice izberite enega ali pa kar vse filme.

1. Čarovnica iz Blaira (angl. The Blair Witch Project, 1999, ocena: 6,5)

Čarovnica iz Blaira je ameriška grozljivka, ki sledi izmišljeni zgodbi treh študentov, snemalcev, ki so leta 1994 izginili med taborjenjem v Black Hills blizu Burkittsvilla (Maryland) med snemanjem prispevka o lokalni legendi o čarovnici iz Blaira.

Študenti so izginili brez sledu, njihove video posnetke pa so našli leto dni pozneje in prenesli na filmska platna.

2. Krik (angl. Scream, 2022, ocena: 6,3)

Petindvajset let po nizu brutalnih umorov v tihem mestu Woodsboro si je novi morilec nadel masko in pričel napadati skupino najstnikov, da bi obudil skrivnosti iz smrtonosne preteklosti mesta.

Zgodba novega dela spremlja mlado žensko, ki se vrača v svoj rodni kraj, kjer pa ugotovi, da so grozljivi umori povezani z razvpitim zamaskiranim serijskim morilcem.

3. Čarovnice (angl. The Craft, 1996, ocena: 6,4)

Sarah je problematična najstnica, ki se skupaj s svojimi starši preseli v Los Angeles in tam začne novo življenje. Kmalu spozna tri dekleta, ki jih zanima okultizem in razni čarovniški rituali.

Kmalu ugotovijo, da so pridobile neverjetne moči in da lahko s posebnimi rituali uresničijo vse svoje sanje. Ampak, kot vedno, ima vse svojo ceno.

4. Čarovnice se vračajo 2 (angl. Hocus Pocus 2, 2022, ocena: 6)

29 let je minilo, odkar je nekdo prižgal svečo s črnim plamenom in s tem obudil sestre Sanderson iz 17. stoletja, ki si nadvse želijo maščevanja.

Zdaj so ponovno obujene, zato morajo trije srednješolci preprečiti škodoželjnim čarovnicam, da bi povzročile novo vrsto opustošenja v mestu Salem.

5. Poltergeist (1982, ocena: 7,3)

Dom družine Freeling se nahaja v prijetni soseščini. Potem ko njihova najmlajša hčerka Carol Anne preko televizijskega sprejemnika vzpostavi stik z nadnaravnim, skozi zidove v hišo vstopijo skrivnostna bitja.

Sprva se zdijo kot nedolžni duhovi, ki so družini v zabavo, vendar kaj kmalu se ti spremenijo ter pričnejo strašiti. Ko ugrabijo Carol Anne, se družina spopade s silami teme in groze, da bi rešila ugrabljeno deklico.

6. Črni telefon (angl. The Black Phone, 2021, ocena: 7)

Sramežljivega, a pametnega 13-letnega fanta Finneyja Shawa ugrabi sadistični morilec in ga zapre v zvočno izolirano klet, kjer mu kriki na pomoč ne koristijo.

Ko izklopljen telefon na steni prične zvoniti, Finney odkrije, da lahko sliši glasove prejšnjih žrtev morilca. In prav oni so pripravljeni pomagati, da se Finneyju ne bo zgodilo to, kar se je njim.

7. Brezglavi jezdec (angl. Sleepy Hollow, 1999, ocena: 7,3)

Ichabod Crane, ekscentrični detektiv iz New Yorka, zaradi svojih nenavadnih metod in naklonjenosti čudaškim napravam ni najbolj priljubljen med kolegi. Nadrejeni ga pošljejo v odmaknjeno vasico sredi gozdov na severu zvezne države New York, da bi preiskal niz srhljivih dogodkov, v katerih je morilec obglavil svoje žrtve.

Krajevna legenda pravi, da duh potomcev tamkajšnje nemške skupnosti jezdi skozi gozdove ter z mečem jemlje glave nedolžnih in nejevernih. Ichabod noče podleči vraževerju in strašljivemu izročilu domačinov ter vztrajno zagovarja logiko in razumsko razlago zločinov.

Kmalu se zagleda v čedno vaščanko Katrino, zaročenko postavnega mladeniča Broma Van Brunta, in odloči se za vsako ceno ujeti morilca, da bi tako dokazal svojo neustrašnost in osvojil srce svoje izbranke.

8. Čarovnije za vsak dan (ang. Practical Magic, 1998, ocena: 6,2)

V vsaki ženski je malo čarovnice, pravi slavna pisateljica Alice Hoffman, po romanu katere je posneta ta kultna klasika.

Film govori o sestrah Sally in Gillian, ki sta čarovnici. Toda njuno čarovniško življenje ima zelo visoko ceno, saj vse moške, v katere se zaljubita zaradi starodavnega uroka, čaka prezgodnja smrt. 

Sestri se zato z vsemi svojimi močmi boriti proti družinskemu prekletstvu in roju nadnaravnih sil, ki bi lahko prevzele življenja sester in njunih najdražjih.

9. Izžarevanje (ang. The Shining, 1980, ocena: 8,4)

Pisatelj Jack Torrance se z ženo Wendy in sinom Dannyjem preseli v razkošen gorski hotel Overlook, kjer naj bi prek zime delal kot oskrbnik.

Odročni hotel je zunaj sezone zaprt in zapuščen, toda zalog hrane je na pretek in Jack se lahko v miru posveti svojemu pisanju. A kmalu se izkaže, da v hotelu niso sami. Ta kraj je poln prikazni in prividov, ostankov krvave, zlovešče preteklosti.

10. Priklicano zlo (ang. The Conjuring, 2013, ocena: 7,5)

Režiser kultne grozljivke Sestavljanka groze predstavlja zgodbo, posneto po resničnih pričevanjih iskalcev duhov Eda in Lorraine Warren. Kljub več kot tisoč preiskanih primerih paranormalnih aktivnosti, ju nič ni pripravilo na grozljivo dogajanje v hiši družine Perron.

Med raziskovanjem Ed in Lorraine začutita prisotnost zloveščega duha, ki želi pogubiti družino, toda ko skušata pomagati, se v smrtni nevarnosti znajdeta tudi sama.

Komentarji (3)

Onostranstvo (ni preverjeno)

Je mogoče kdo tukaj, ki se spomni svojega prejšnjega življenja in se je pripravljen kaj pogovorit o tem.

anton77 (ni preverjeno)

Pozabli pa Halloween, film, šteri je pojem 31. oktobra, daleč kvalitetnejši, bole napeti pa zanimijvi od vseh prlej naštetih....

Gadaffivs (ni preverjeno)

MOJ NASVET : RAJŠI SI POGLEDNUTE EN DOBER PORNIČ!

Starejše novice