Če bo šlo vse po sreči, si bomo naslednje leto lahko ogledali celovečerni film, ki bo prikazoval idilično pohorsko vasico in zabavne pripetljaje, ki se lahko dogodijo le pravim Pohorcem.

Ekipa ustvarjalcev s pohorskega konca pripravlja čisto pravo pohorsko komedijo. 

Kot pravi režiser filma Andrej Pratnemer, bo celovečerni film prikazoval Pohorce pri vsakdanjih opravilih v življenju, ki jih nekega dne zmoti prihod nekoga iz druge strani Trojan. 

Režiser, snemalec in producent iz Slovenskih Konjic je v svoji karieri posnel že več kot 200 videospotov.

Snemal je z Modrijani, Poskočnimi muzikanti,  Ansamblom Igor in zlati zvoki, Navihankami, Gadi pa Ansamblom Petan. Pred njegovo kamero so bili tudi številnimi pop in rock izvajalci, med njimi Nina Pušlar, Miran Rudan, Pop design, Kvatropirci, Erosi, Domen Kumer in številnimi drugimi. Je tudi ponosni stric tenisačice Tamare Zidanšek.

Pred časom se je odločil, da je čas za nov podvig, posneti svoj prvi celovečerni film. 

Nastaja komedija v pristni 'pohorščini'

Kot je Pratnemer povedal za Mariborinfo, se mu je ideja o lastnem filmu, ki bo drugačen od ostalih, v glavi porajala okoli pet, šest let. V začetku letošnjega leta je ideja začela dobivati obliko, januarja so namreč posneli prve kadre Pohorske komedije. 

Ta bo vsekakor drugačna, saj bo posneta v pohorskem narečju. Pratnemer razlaga, da je idejo dobil, ker sam prihaja iz krajev, kjer se dnevno srečuje in govori pohorsko narečje.

Film uradnega naslova še nima, a kot razlaga Pratnemer, se nagibajo kar k naslovu 'Poharska komedija'.

Lokacija snemanja ostaja skrivnost, v filmske zvezde se bodo prelevili pravi Pohorci

Pratnemerja smo povprašali, kje poteka snemanje, a odgovarja, da lokacija snemanja zaenkrat ostaja skrivnost. Razkriva le, da gre za idilično vasico nekje na Pohorju. 

»V filmu bo okoli 18 igralcev,« razlaga Pratnemer: »Vsi so 'naturščki', torej nešolani igralci, doma iz naših krajev, ki vsakodnevno govorijo pohorska narečja.« Mnogi se bodo torej v filmski vlogi preizkusili prvič. 

Scenarij za filmski prvenec konjiškega režiserja je napisala Maja Furman, sicer njegova sošolka iz osnovne šole. Pri ustvarjanju filma sodelujejo pa še koproducent in pomočnik režiserja Denis Vengust, tonska tehnika Domen Hohler in Tilen Smiljan. Za organizacijo in vsestransko pomoč pri snemanju skrbijo še Matic Holobar, Matej Rebernak in Urban Dolinšek. Za make up igralcev skrbita Jana Hribernik in Simona Leva. 

A Pratnemer dodaja, da se ekipa redno dopolnjuje. 

Na velika platna bodo prinesli pripetljaje prebivalcev Pohorja

Kot pravi, sokrajani in prijatelji projekt zelo podpirajo, saj bodo lahko na velikih platnih gledali nekaj, česar pri nas še ni bilo. 

Po najboljšem možnem scenariju bo film končan konec leta, a Pratnemer dodaja, da se glede na okoliščine, lahko tudi zavleče.

Zaenkrat načrtujejo, da bo ogled možen najprej v domačih krajih, v lokalnih kinodvoranah oziroma kulturnih domovih. Kasneje bo film na ogled tudi drugim. Upajo, da si ga bo mogoče ogledati tudi na televiziji. 

»Veselimo se in komaj čakamo, da bomo lahko z vami delili nekaj drugačnega v okviru naših finančnih zmožnosti pristnega in domačega,« je za konec pripomnil Pratnemer. 

Starejše novice