Slika je simbolična.
Jesen je tu, in s seboj prinaša hladnejše dni ter povečano tveganje za vnetja dihalnih poti. Eno izmed najpogostejših neprijetnosti, s katero se srečujemo v tem obdobju, je kašelj.

O razlogih, zakaj se kašelj pojavlja, o različnih vrstah kašlja o nasvetih za učinkovito blaženje in preprečevanje tega neprijetnega simptoma, nam je spregovorila farmacevtka Polonca Fiala Novak.

Kaj je kašelj?

Kašelj je naraven obrambni refleks našega organizma, ki pomaga izločiti dražljaje iz dihalnih poti. Praviloma se pojavi kot odziv na vdore škodljivih elementov, kot so bakterije, virusi, alergeni ali tujki.

Čeprav je kašelj običajno nezaželen simptom, je ključen za ohranjanje našega telesa v dobri kondiciji in varnosti. Ko se ta refleks sproži, se dihalne poti odprejo, kar omogoča izločanje sluzi in tujih delcev ter ohranja telo v zdravem stanju.

»Vemo, da ko nas sili na kašelj, ni moči, da bi kašelj ustavili. Tudi če na neprimernem mestu ali nepravem trenutku, pogosto se tako zgodi, ampak kašelj kot tak ne moreš dejansko takrat ni sile, ki bi ga zavrla.

Zakaj ne? Ker takrat, ko nas to nekako vzdraži, pride do tistega hipnega odprtja teh dihalnih poti in tiste res sile zraka navzven in potem dejansko s tem tudi 'zmečemo' kot pravim, morebitne patogene, tiste ki povzročajo bolezen in dejansko skušamo telo ohraniti v tistem stanju, ki si ga želimo, torej v zdravju,« pojasni Fiala Novak.

Za kašelj obstajajo številni vzroki

Kašelj je lahko posledica različnih vzrokov, pri čemer kovid in jesenske viroze niso edini krivci.

Med najpogostejšimi vzroki za kašelj so:

 1. Akutna prehladna obolenja: Višek jeseni prinaša prehlade, gripo in druge akutne virusne okužbe dihal, ki lahko povzročijo dražeč kašelj.
 2. Kronična obolenja: Dolgotrajni kašelj, ki traja več mesecev, lahko kaže na kronična obolenja, kot so alergije, astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) ali srčna obolenja.
 3. Prekomerna želodčna kislina: Povečana želodčna kislina lahko povzroči dražeč kašelj.
 4. Tujki v dihalih: Predvsem pri otrocih je tveganje za zaužitje tujkov v dihalih visoko, kar lahko sproži kašelj.
 5. Alergije: Alergične reakcije na cvetni prah, dim, vonjave in druge alergene lahko povzročijo dražeč kašelj.
 6. Zdravila: Določena zdravila, kot so antihipertenzivi, lahko povzročijo kašelj kot neželeni stranski učinek.

Poznamo različne vrste kašlja

»Ljudje ki prihajajo v lekarno pa rečejo, kašljam, kašljam, to dejansko je simptomatika, vendar je to premalo. V lekarni smo kar nadležni, ko sprašujemo ljudi, kako pa kašljate?

Zato apeliram na naše gledalce, da vedno ko kašljajo ali pa domači, da poskušajo ta kašelj opredeliti,« pove Fiala Novak.

Vrste kašlja lahko opredelimo kot:

 1. Suhi Kašelj: Suhi kašelj je dražeč in običajno ne prinese izmečka. Oseba neprestano kašlja, ne da bi kaj izkašljala.
 2. Produktiven Kašelj: Pri produktivnem kašlju oseba izkašljuje sluz ali druge izločke iz dihalnih poti. Izmeček je lahko prozoren, rumen ali zelen, kar nakazuje različne vzroke.
 3. Nočni Kašelj: Nočni kašelj je pogost pri srčnih bolnikih in se običajno poslabša ponoči.
 4. Hripavost: Hripavost je lahko posledica dražečega kašlja ali težav z želodcem.

Kako najučinkoviteje blažimo in zdravimo kašelj?

Zdravljenje kašlja je odvisno od njegove vrste. Suhi kašelj pomirimo z naravnimi sredstvi, kot so slez in trpotec, ki vlažijo sluznico dihal. Obstajajo tudi antitusiki, ki zavirajo kašelj. 

Pri produktivnem kašlju ne zaviramo kašlja, saj pomaga pri izločanju sluzi. Uporabite lahko izkašljevalna zdravila in naravna sredstva, kot sta timijan in smrekovi vršički.

Pri nočnemu kašlju pomagajo antitusiki, ki pomirjajo kašelj in omogočajo miren spanec.

Kako lahko za preprečevanje kašlja in boljše zdravje dihal poskrbimo sami?

Poleg zdravljenja je pomembno tudi preprečevanje kašlja in skrb za boljše dihalno zdravje. Obstaja nekaj preprostih načinov:

 1. Vlaženje Prostorov: Uporaba difuzorjev ali inhalatorjev lahko pomaga pri ohranjanju primerno vlažnosti zraka v prostoru.
 2. Inhalacije: Inhalacije s fiziološko raztopino lahko pomagajo pri vlaženju sluznice dihal in lažjem izkašljevanju.
 3. Pijte Veliko Tekočine: Uživanje dovolj tekočine, še posebej čajev z naravnimi sestavinami, pomaga ohranjati vlažnost dihal.
 4. Prezračevanje in Gibanje: Redno prezračujte prostore in se gibajte na svežem zraku, kar podpira tudi imunski sistem.

Kašelj je pogost simptom, ki se lahko pojavi iz različnih razlogov. Razumevanje vzrokov in vrst kašlja je ključno za učinkovito zdravljenje. Pomembno je tudi skrbeti za preventivo in ohranjanje zdravih dihal, še posebej v jesenskih dneh, ko smo bolj izpostavljeni različnim dražljajem.

Če kašelj traja dlje časa ali ga spremljajo drugi zaskrbljujoči simptomi, se posvetujte z zdravnikom za ustrezno diagnozo in zdravljenje.

Starejše novice