Slika je simbolična.
Kulinarični vodnik Michelin je danes razkril, katere slovenske restavracije so se uvrstile v prestižni izbor Michelin Guide Slovenia za leto 2024.

Michelin je predstavil novo ponudbo restavracij v vodniku Michelin Slovenija

Nanaša se na skupno 63 gostinskih obratov. Michelinove zvezdice je dobilo deset slovenskih restavracij, ena več kot lani: novinka je restavracija Pavus.

Za naslednje leto je tako potrdil tri Michelinove zvezdice za Hišo Franko iz Kobarida, ki je tako obdržala najvišje priznanje, in dve Michelinovi zvezdici za restavracijo Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom v Kranjski gori. 

Na novo je zvezdico prejela tudi restavracija Pavus na gradu v Laškem, kjer ustvarja Marko Pavčnik.

Ena zvezdica za te kuharje

Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer kuha Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk iz Zgornje Kungote s kuharjem Gregorjem Vračkom, Restavracija Strelec iz Ljubljane z Igorjem Jagodicem, restavracija Grič iz Šentjošta nad Horjulom z Luko Koširjem, novogoriška restavracija Dam Urošem Fakučem in Gostilna pri Lojzetu iz Vipave z Tomažem Kavčičem

Pridružil se jim je še Marko Pavčnik iz restavracije Pavus iz Laškega.

Zelene zvezdice 

Osem restavracij, vključno z eno novinko, je prejelo tudi Michelinovo zeleno zvezdo za svoje trajnostne zavezanosti, medtem ko je pet novih restavracij prejelo Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo.

Z zeleno zvezdico se tako ponašajo celjska Galerija okusovMarkom Magajnejem, Gostilna Krištof iz Predoselj Urošem Gorjancem, Gostilna Repovž iz ŠentjanžaGregom Repovžem, Grič iz Šentjošta nad Horjulom z Luko Koširjem, Hiša Linhart iz RadovljiceUrošem Štefelinom, Mahorčič iz KozineKsenijo Krajšek Mahor in Špacapanova hiša iz KomnaAgom Špacapanom.

Med poudarjenimi pobudami sta inšpektorje še posebej navdušila zavezanost restavracije k sodelovanju skoraj izključno z lokalnimi pridelovalci, ki niso oddaljeni več kot 50 kilometrov od restavracije, pa tudi s sestavinami, proizvedenimi na posestvu, in politika obrata brez plastike.

Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnika Michelin, je komentiral: 

»Inšpektorji vodnika Michelin so iz leta v leto privilegirane priče vztrajnega napredka slovenske kulinarične scene. Vodijo jih kuharji, ki želijo promovirati svoj 'terroir' in kulinarično identiteto na najvišji ravni, blesti tudi s svojo zavezanostjo k vse zahtevnejši ponudbi«.

Pavus dobil prvo zvezdico

Pavus, ki so ga pred tem priporočali Michelinovi inšpektorji zaradi svoje visokokakovostne kuhinje, je letos prejel svojo prvo Michelinovo zvezdico, kar ponazarja impresiven napredek njegove kulinarične ponudbe. 

Ta lokal, ki je v nekdanji graščini iz 13. stoletja v mestu Laško, pod vodstvom nadarjenega Marka Pavčnika, ponuja značilno kuhinjo, ki na novo interpretira štajersko kulinarično tradicijo in predstavlja najboljše lokalne pridelke. 

Med jedmi, ki so jih inšpektorji izpostavili, je postrv z bezgovo omako, začinjeno z dišavnimi zelišči in svežimi jagodami.

V vseh kategorijah skupaj se Slovenija ponaša z nič manj kot desetimi restavracijami z Michelinovimi zvezdicami, ki potrjujejo njen status omembe vredne evropske gastronomske destinacije.

Bib Gourmand prejelo pet novih restavracij

V izboru restavracij po Michelinovem vodniku priznanje Bib Gourmand izpostavlja ustanove, ki izstopajo po odličnem razmerju med ceno in kakovostjo ter ponujajo popoln obrok v dostopnem cenovnem razredu.

Letos se je izboru pridružilo kar pet novih lokalov izven prestolnice in si prislužilo Bib Gourmand: 

  • Gostilna v Vinoteki Faladur v Vipavi, 
  • Kodila v Murski Soboti, 
  • Restavracija Majerca v Stari Fužini, 
  • Triangel v Gozd Martuljku in 
  • LALU. Bistro v Celju.

Tri nove restavracije, ki so jih priporočili inšpektorji

Poleg restavracij, ki so na novo prejele eno Michelinovo zvezdico, zeleno zvezdico ali Bib Gourmand, je inšpektorje navdušila kuhinja treh novih restavracij, ki so jih dodali v svoj izbor. 

A3 je gurmanska restavracija v Brestanici, ugnezdena znotraj gradu Rajhenburg, katere presenetljiv degustacijski meni razkriva prvovrstno kuhinjo. 

V Ljubljani so inšpektorji uživali v Pen Klubu Restavracija, pa tudi v gostilni Miza za štiri na Zgornji Polskavi.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Komentarji (8)

. (ni preverjeno)

Eurospin ima tidi to, priznanje, samo je Koudila dosti boljši se mi zdi no.

Niko i ništa (ni preverjeno)

Sem nesel domov štruklje pa jih še pes ni povohal

In reply to by . (ni preverjeno)

Niko i ništa

Prosim pojasni, kako lahko uporabljaš registriran nick oz. ime tu na forumu?

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

nikasvinjskoglava (ni preverjeno)

če ti nisi fuknjeni
je potem pa lahko fuknjen samo tovariš tito
priznaj da si fuknjeni
se ti pol oprosti
Da si gay pa itak vsi vemo

In reply to by Niko i ništa

Vanek mali (ni preverjeno)

Uf priznanje za NAJVIŠJO CENO tu je Kodila na vrhu v Sloveniji o kvaliteti bi se lahko pogovarjali, svinska šunka je svinska šunka kakor koli obrneš zdaj edino če Kodila kupuje kakšne super prašiče. Napišem vam samo to doma rejen prašič, krmljen z domačo naravno krmo, trava, detelja, koruza ki ima možnost prostega gibanje zunaj, seveda je potrebno 1 leto in več, da zrase, Meso takega prašiča, in to je kvaliteta, je za 100 % boljše kod meso prašičev, ki zrasejo v 3 mesecih, futrani s kemijo in omejeni na prostor 1m x 1,5 m v smradu in gnoju pri takih meso nikoli ni bilo in ne bo kvalitetno, Etiketa proizvajalca še nikoli ni bila garancija za kvaliteto.

Afna220stupnjeva (ni preverjeno)

A to mislis svinje iz avstrijske mesnice, ki so pripeljane iz poljske?

In reply to by Vanek mali (ni preverjeno)

zd (ni preverjeno)

to preseratovsko gesti si naj oni v ... porinejo predvsen oviva csefa od kodila eno govejo župo pa ne vejta skujati ,pa jemo zato ka lejko telo funkcionera nej pa ka mo plačuvali zgodbe-meso na posteljici,pena s travnika svet okusov.drugo so mesni izdelki trgovine kateri bi si zalužilo kakšne medalje

Niko i ništa (ni preverjeno)

Tako je

In reply to by zd (ni preverjeno)

Starejše novice