Ljutomerški Socialni demokrati pozivajo k sklicu izredne seje zaradi zrušitve dvorca Železne Dveri.

Kot smo že poročali, se je vinogradniški dvorec Železne Dveri, stavba iz druge polovic 15. stoletja, ki stoji na robu naselja sredi Jeruzalemskih goric pred kratkim zrušil.

Že pred leti so se na dvorcu pojavile ogromne razpoke, leta 2019 je ljutomerska občina na lastnika dvorca - podjetje Dveri-Pax naslovila vprašanja glede sanacije oziroma načrtov za dvorec, a odgovora takrat niso dobili.

Podjetje Dveri-Pax je v mesecu oktobru za naše uredništvo pojasnilo, da so zrušitev že nekaj let pričakovali in dodali, da sanacija zaradi varnosti pri delu ni bila mogoča, saj stavba ni bila stabilna.

Občinski odbor socialnih demokratov Ljutomer poziva k izredni seji

Občinski odbor Socialnih demokratov Ljutomer je pred dnevi občini Ljutomer naslovil Poziv k sklicu posveta oziroma izredne seje občinskega sveta občine Ljutomer, »zaradi delnega samo-sesutja dvorca Železne Dveri«.

Socialni demokrati Ljutomer od občinske uprave zahtevajo, da nemudoma skliče posvet ali izredno sejo občinskega svet občine Ljutomer, na kateri - kot so zapisali - se bo temeljito pogovorilo o nastali situaciji.

Komentarji (9)

realnoo (ni preverjeno)

ojojoj s kakšnimi bledarijami se eni ukvarjajo! Glavno ka do sejnine plačane:)
Naj se rajši ukvarjajo s tem kak znižati komunalne in druge prispevke občanom!

Debeli fuknjenec (ni preverjeno)

DF se vidi ka ti vreme škodi ka ti pa škali v prizadeti glavi. Prekleti psihič socialni.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Čemu sklic izredne seje!? Že davno vas je čas povozil. Ne delajte si s tem blamaže in sramote!

Grk (ni preverjeno)

Še več bo takšnih spomeniško zaščitenih zgradb, ki se bodo same porušile. Največji problem je v tem, da je obnova zelo draga, ko pa je vseeno obnovljena pa je brez funkcije, ni vsebine, obnovljeni prostori ostanejo prazni in spet se začne proces "propadanja". Povprašajte samo pri Gradu na Goričkem, koliko imajo letno nočitev v svojih lično obnovljenih grajskih sobah?

Lili56 (ni preverjeno)

Ko se takšna zgradba obnavlja, je treba že vnaprej vedeti, kaj z njo sploh želiš, kakšno vsebino boš dal v njo. In če je to turizem, moraš za uspešnost vlagati konstantno in ne le v obnovo, tudi v projekte, v vsebino, ki jo je pa seveda tudi treba tržiti. Se pravi veliko dela, ki ga pa ne more delati mini ekipa. Postojnsko jamo je prevzel Batagelj, ki očitno obvlada vodenje večjih sistemov, zato zadeva tudi uspešno teče. Pri nas pa mislijo, da bo lahko lokalno turistično društvo naredilo neko veliko zgodbo. To bi županom morali pojasniti tudi na STO, ki recimo, da ima pregled nad turističnimi zmogljovostmi in objekti.

In reply to by Grk (ni preverjeno)

štajerec

To je bila ruševina že pred 30 leti,spomeniško varstvo pa je en kup nesposobnih birokratov,ki v dostih primerih zavira razvoj.Kej je za porušiti je za porušiti.

sandi 1 (ni preverjeno)

Čisti vsi so napisali OK realne komentarje, ne vem zakaj toliko minusov ? A ni škoda te nove kritine, zdaj bodo pa vse odpeljali na odpad ... ovi za kulturno dediščino so pa itak pisarniško dobro plačani.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Hmmmm, Prleki, ne vem zakaj izredna seja ?

Kaj bodo šli svetniki na čelu z županjo delat rekonstrukcijo dvorca ?

Ne se hecat.

Lastnik je pač ugotovil, da se obnova ne splača.

Največje sranje pa je Zavod za spomeniško varstvo, ki ponavadi postavlja nečloveške, nelogične in z zdravo pametjo skregane zahteve.

Ogromno stavb po Sloveniji propada in čaka, da se same zrušijo, ker spomeniško varstvo nagaja.

Apache Warrior (ni preverjeno)

Lotmeržanski preboj na čmigovinski pogon :) In kaj bi s prenovo lokalnospomeniške podrtije, a bi se šli turizma, o čem itak nimate pojma?

Starejše novice