Nesojeni minister Celec preživel Štihca, lahko zato preživi tudi Silva Jakoba?

Zgodba o Raziskovalnem izobraževalnem središču Dvorec Rakičan se te dni v Murski Soboti bere kot kriminalka. Je glavna tema soboških kuloarjev, ob tem je mnogo vpletenih izgubilo spomin, čeprav dejansko nihče od bolj informiranih Sobočanov ni posebej presenečen nad dogajanjem.

Hišne preiskave, obširna občinska revizija, iz katere bije rdeča barva, ter nenaden predlog za razrešitev, ki jo je podal svet zavoda včeraj. Vse to v manj kot dveh tednih. Če v tem zapisu pustimo vsebino očitkov iz policijske preiskave pristojnim, govorimo o direktorju javnega zavoda, ki ima v Murski Soboti verjetno največ za pokazati.

Če izvzamemo Razvojni center Murska sobota je izmed vseh javnih zavodov RIS pridobil z naskokom največ javnih sredstev in z njimi vzpostavil turistično destinacijo, zelo referenčnega projektnega nosilca in denar vlagal tudi v prenovo kulturne dediščine. Vsaj ambicij in delavnosti Robertu Celecu ne gre očitati.

Čeprav se v duhu očitanega to sliši predrzno - Celec ve, kako zaslužiti denar v javnem zavodu, v preteklem letu javni zavod ustvaril skoraj tri milijone prihodkov in zaposloval 48 ljudi. Še pred petimi leti je bilo v javnem zavodu zaposlenih zgolj 11 ljudi, zavod pa je imel nekaj več kot 800 tisoč evrov prihodkov.

V rakičanskem gradu je v okviru javnega zavoda postavil prenočišča, gostišče, predavalnice ter dvorano, ki je razprodana z rezervacijo porok že v prihodnjem letu. 

Vsem je takoj jasno čemu služijo javni zavodi MIKK, Galerija, Muzej in Glasbena šola. Kaj pa sploh je javni zavod v Rakičanu in čemu je bil namenjen?

Javni zavod je bil ustanovljen pred več kot 20 leti kot Izobraževalni center Rakičan. Zavod je takrat vodila Vesna Laissani, v lepem rakičanskem gradu je zavod nepretenciozno izvajal izobraževanja za otroke in druge prostočasne aktivnosti, skrbel pa je tudi za vzdrževanje gradu.

Politike takrat zavod ni pretirano zanimal. Ko je župansko funkcijo zasedel Anton Štihec, je kmalu za tem direktorsko mesto v RIS Rakičan zasedla njegova znanka Jožica Sekolovnik in je po poskusih politične menjave Štihčevih političnih nasprotnikov na položaju ostala vse do začetka 2013.

Tedanjemu svetu zavoda ne moremo očitati, da naposled uspešna menjava neambiciozne direktorice takrat ni bila na mestu. Položaj je zasedel Robert Celec, ki pa je bil občinski svetnik, v sporu s tedanjih županom Štihcem. Celec je v barvah SDS na volitvah leta 2010 proti Štihcu celo kandidiral za župana in izgubil z zgolj 7,7 odstotka glasov podpore.

Štihec je Celecu javno očital nezakonito porabo javnih sredstev, da je denar delil po prijateljski liniji. Svet zavoda je Celecu zmeraj stal ob strani, ob strani pa mu je stal tudi Štihcev naslednik Aleksander Jevšek

Celec se je zmeraj dobro znašel s politiko. Spomnimo se, da je bil celo resen kandidat SMC za ministra za javno upravo v Janševi vladi. Pomurci takrat nismo dobili ministra, Celec pa je od Počivalška za tolažilno nagrado prejel mesto v nadzornem svetu HSE, funkcije mu Golob ni podaljšal, čeprav se je včlanil tudi v njegovo stranko. 

Kaj je razlog, da je prišlo do stanja v Rakičanu danes? O vsebini očitkov naj sodijo za to poklicani. Z javnimi zavodi se v Murski Soboti v preteklih letih ni nihče posebej ukvarjal in jim pomagal pri razvoju ali jih medsebojno povezoval. Vsi so bili prepuščeni lastni iznajdljivosti, viziji in ambicioznosti.

Zagotovo je k stanju v RIS zelo pripomoglo dejstvo, da občinskih svetnikov, ki so istočasno tudi direktorji javnih zavodov, v praksi nihče učinkovito ne nadzira. V RIS Dvorcu Rakičan je sistemsko zatajil nadzor. Tudi zato, ker občinski svet imenuje člane v svet zavoda še najmanj po strokovni plati, temveč predvsem po prijateljski in strankarski na podlagi političnih kvot.

To pomeni, da v majhni občini, kot je Murska Sobota, direktorji posredno preko svojih prijateljev svetnikov nadzirajo sami sebe. Ti direktorji imajo praviloma tudi neomejen mandat, saj svetniki sami sebe seveda ne zamenjajo. Tako je bilo tudi v RIS. Celec je bil dolgoletni občinski svetnik. Svet zavoda je včeraj pozitivno glasoval o predlogu za razrešitev Celeca. Predsednik sveta zavoda je Jožef Varga, Celecev politični sopotnik še iz časov SMC.

Varga, sicer znani serviser gostinske opreme iz Murske Sobote v istem dnevu sicer ni našel časa, da bi uspel oblikovati sklep o razrešitvi in ga poslati občinskemu svetu, ki zaseda danes. 

Soboški občinski svetniki so danes pred resno dilemo, ali si sploh upajo postavljati nove standarde, ki bodo veljali za »naše in vaše«. Žal je slišati, kot da ni govora o higieni in tistemu, kar je prav, temveč le o špekulacijah in taktiziranju. Kaj bo, če bo. Še najmanj imajo dela v SDS, kjer je njihov vidni član Silvo Jakob, član sveta zavoda RIS in eden izmed tistih, ki dlje časa opozarja na domnevno sporne prakse v javnem zavodu.

Celec mu je javno očital, da stoji za ovadbo in posledično hišnimi preiskavami ter revizijami. Več razmisleka o svoji drži morda terja odločitev Svobode, saj glasujejo proti svojemu članu. Socialni demokrati pa so z županom na čelu pred resno dilemo, saj se lahko v podobnih okoliščinah znajde tudi njihov občinski svetnik, dolgoletni direktor Doma starejših v Rakičanu Zoran Hoblaj, ki mu nezakonitosti pri prenovi doma starejših očita kar ministrstvo in je zoper njega sprožilo več postopkov, gradbena dela na domu starejših pa že zaostajajo. 

Za davkoplačevalce - občane bi bil najslabši epilog, če bi RIS Rakičan prevzel nekdo neambiciozen, ki ne bi zmogel prevzeti vodenja in nadaljevanja evropskih projektov in bi zgolj užival javno plačo v ambientu rakičanskega gradu, občini in županu Damjanu Anželju pa predstavljal strošek. Verjamemo, da si takega razpleta nihče ne želi.

To pomeni, da bi RIS postal le še eden izmed soboških javnih zavodov, ki jih nihče 'od zgoraj' ne vpraša, kaj delajo in kaj točno imamo od njih občani, predrzno pa jih je vprašati, koliko denarja so si poleg občinskega proračuna pridobili na trgu, v javnih virih in v Evropi.

Najslabše bomo odnesli, če bi bili dogodki v RIS priročen alibi za neambicioznost, saj če ne delaš nič, te nihče nič ne vpraša in nič ne more iti narobe, plača pa je praktično ista, z nekaj sreče pa dobiš še dodatek za uspešnost.

Komentarji (40)

uredništvo zna… (ni preverjeno)

Opa! Novinarski prispevek na Sobotainfo! Pohvala na dan.

Fajn bi bilou, ka obdelate parking rabote.

FrancekPotreben (ni preverjeno)

🤣🤣🤣

In reply to by uredništvo zna… (ni preverjeno)

roglasunce (ni preverjeno)

Uporabnik Vrana van je fajn pravo: ka bluzite?! Celec je napravo carovnice, tau pomeni ka lejko pere pejneze kelko sce! Za Jankovica tau ne valja!

BenjaminŠ (ni preverjeno)

Kaj delajo drujgi direktori javnih zavodov? Knižnica, muzej, galerija? Pa javnih podjetij? Stanovajski sklad MS recimo? V senci čakajo na letno nagrado. Zdaj de pa Celec kriv.

tresol (ni preverjeno)

Čestitan za najbole maliumni komentar gnes. Knjižnica, muzej in galerija spadajo pod javni servis, oziroma so več ali menje izobraževalne ustanove, tak ka ne ustvarjajo nekšoga dobička. RIS se pa ukvarja s pridobitveno dejavnostjo, ka se sicer nebi smel ali vseeno se nekak to da. In tisto tvoje... zdaj de pa Celec kriv ... je tisto ka dela našo državo prijazno lopovon. Sakši ka je kriv je pač kriv in nema veze što pa ka je. To je glih pri nas problem. Vedno gda se nekoga dobi pri nekših mahinacijaj, se tak kak ti, takoj javijo nekši ka začnejo s prston kazati na druge. Prej ovi so tudi. In te se celo lidje majo obraz buniti ka prej živimo v zavoženi državi. Vse tej lopove političarske mi sami izvolimo.... in te na konci še zagovarjamo gda jih dobijo pri kakšnon kriminali. Čistak sami smo si krivi.

In reply to by BenjaminŠ (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

potem naj vse gledajo skos, ne pa samo ko bi ga radi vrgli

In reply to by tresol (ni preverjeno)

ĐejĐej (ni preverjeno)

To pa je objektivni prispevek, neman rejči - swot analiza v stili vse kar je slabo ne bomo zdaj o tem, pa izdaten hvalospev pozitivnim stvarem... Češ ne bomo o negativi ker je kao v pristojnosti inštitucij (za komentar izredno beden izgovor), od kje pa te pravica pisati samo o plusih?

kklkjsdf (ni preverjeno)

Bom tako formuliral "Najboljše, da imamo v javnih zavodih ambiciozne direktorje, ki zadolžujejo zavode brez kontrole(najemajo drage kredite s katerimi plačujejo vse drugo samo ne za to za kar so bili najeti), spolno nadlegujejo in mobingirajo zaposlene, ponarejajo poslovne listine in utajajo davke. Glavno, da so čarovnice in fasada na gradu"

ButikHotel (ni preverjeno)

Imaš kak dokaz za to ali je kje kak postopek? To so grde obtozbe.

In reply to by kklkjsdf (ni preverjeno)

kkkjklkl (ni preverjeno)

Prijatelj dragi. Del dokazov ima policija, del pa revizija :)

In reply to by ButikHotel (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Slabo je to, da se ljudi menja na komando, pa se potem išče nekaj da se zamenja.
Kerih se ne gleda pa lahko delajo tudi kaj ne bi smeli.

. (ni preverjeno)

Keri bi pa mogli meti kontrolo pa samo kimajo, si zatiskajo oči in ušesa, da dobivajo dnevnice.

In reply to by . (ni preverjeno)

s.ž. (ni preverjeno)

Roko na srce Celec Robi je iz te podrtije grad rakičan napravo ogromno v teh par letih in to mu ne more nihče oporekati. In to za mene šteje ogromno njemu v prid..
V kakšnih projektih so pa možne kakšne nepravilnosti ali kot navaja boj za preživetje v coroni, da se je tako izvlekel in kot navaja so drugi poslovni obrati isto delali, da so lahko preživeli v coroni.
Kaj se pa tiče zaposlenih pa kot vemo za vse nisi nikoli dober in nikoli ne boš tako je vsepovsod pa, če si slab ali dober do njih.
Sem za to, da Robi Celec naj ostane direktor še naprej. l.p..

fdsf (ni preverjeno)

:D kaksni komentar - predobro!

In reply to by s.ž. (ni preverjeno)

9999 (ni preverjeno)

VSE SE ENKRAT KONČA ................. sloboDA, revanšisti, komunisti , LGBT ....... itd TUDI NJIM SE BO ENKRAT KONČALO.

zaaukov (ni preverjeno)

hahahaha,...nove politične standarde. Ne, se hecat na ta vroč dan. Standard v politiki in pri njih je samo eden $$$$$$

prekmurje zbudi se (ni preverjeno)

Se strinjam s tabo , ampak ga lejva politična huinta tira z mesta direktora zavoda po mojem iz dvej razlogov :
1. ker so si verjetno nej mogli z njim zgučati ,kak do si raztalali pejneze med sebof ,predvsem pejneze , ki mu jih je zriktala politika prek raznih nepovratni, evropskih in drugih nepovratnih sredstev.
2. Tou njegovo direktorsko mesto je fejst mamljivo za marsikoga , posebno v Prekmurji , kjer je deficit takšnioh dobrih delovnih mest.
Verjetno je kakši veljak oko vrgel za to delovno mesto , mogoče za kakega svojega sinčka ali hčerko ali ženo ali strankarskega kolega.
Zdaj Celec , ki se je vseskozi obračal po vetru ,še je še dugo obdržal NAD VODNO GLADINO, VENDAR JE TUDI NJEGA USODA DOLETELA.

In reply to by zaaukov (ni preverjeno)

yusuf (ni preverjeno)

Tak mo povedo, Celeca poznan osebno, človek je najbole argantna, nesramna, ignorantska oseba kero poznan. Samo to ka je pa iz grada v Rakičani napravo pa njemo kak koli moremo šteti v plus. Na teh področjih pa je sposoben. Vačik kak človek pa poden od podna.

simbiotik (ni preverjeno)

Se strinjan. Ali tu ocenjuvlemo njegovo delo. Njegof prispevek za rakičanski grad in okolico. Nemremo zanikati ka je sposoben manager. Zato si zasluži vsaj ka pojasni zadeve in se njemi da prilika ka jih popravi

In reply to by yusuf (ni preverjeno)

Foreign (ni preverjeno)

dvojna etična merila! se pravi: ugleden kirurg ki uspešno operira paciente in daje vtis vsemogočnega ki dela čudeže v operacijah in ga pacienti zarad tega obožujejo in ta isti kirurg doma maltretira ženo, deli batine, jo žali, psihira družinske člane....itd... kaj bo obveljalo kot moralno sporno?

In reply to by simbiotik (ni preverjeno)

Mhjjfcv (ni preverjeno)

Očitno je nej tak sposoben če so ga dobili in odstranili. Moreš dobro znati kak kradnoti in kelko koga podkupiti. Neje un janković.

In reply to by yusuf (ni preverjeno)

Jajahahsydh (ni preverjeno)

Malo SD direktore preverite kelko krogotokov pa pranja denarja je se v prekmurju. Celec je samo mala miš proti vsem ostalim!

38 (ni preverjeno)

Ja, vsi ne glede na politično barvo, imajo roke obrnjene k sebi.

In reply to by Jajahahsydh (ni preverjeno)

MS-cEntEr (ni preverjeno)

Ne ga s**t! Prej še pod okriljem skupne države in še danes veljajo v Sloveniji (78let) in bodo vsaj
še nekaj časa veljali eno in isti politični standardi.

rrte (ni preverjeno)

Prosin, dajte tomi novinari al novinarki dvojno plačo in naj piše od zdaj naprej vse tekste... hvala

safdas (ni preverjeno)

Ce zriktas v rakicani, ka napravijo malo fasade pa nekso malo vecjo lokalno veselico (carovnice) se to steje kak managersko delo? :DD S&P500 ceka breeee

Gigi Govedina (ni preverjeno)

Varga,serviser gostinske opreme je predsednik sveta zavoda,to lejko samo crkneš od smeha hi,hi,hi,ho,ho,ho,da ostalih članov sveta
niti ne omenjam,grohotom se smijem,Celec je dr.za vse njih.

Cezar (ni preverjeno)

Najpre pohvale za dober članek. Tak se komentira dogajanje. Vači bi pa marsikateri občinski javni zavod nuco revizijo in to nej občinsko, ki je politično korektna, ka pa pravo od računskega sodišča. Celec je kasejro zato ka so njemi dovolili, verjetno je tudi ka talo ka so bili slejpi. Marsikeri direktor JZ v MS švingla ali kak san napiso dokič ma politično botrino tak dugo se nika nede zgodilo.

Neko (ni preverjeno)

Ta človek še otroke izkorišča, jim obljubi plačilo za rediteljstvo na parkiriščih ob njegovih zabavah v dvorcu, na koncu pa gredo domov s praznim žepom. Sramota od človeka.

Chirikhli (ni preverjeno)

Pravi politik,...če bi trbelo bi še v hdz prestoupo!

SD - SMC sprega (ni preverjeno)

Celeca so še ko je bil svetnik in hkrati direktor javnega zavoda RIS ščitili Slavinec (SMC), Gujt(SMC), Milošević(SD), Perhavčeva(SD) in drugi svetniki SD in SMC. Najbolj pa nekdanji župan Jevšek (SD), ki je vedel za čudne posle Celeca in ni nič storil celih 8 let (ker je rabil njegov glas v občinskem svetu). A mislite, da se bo sedaj pod županom Anželjem (tudi SD) kaj spremenilo? V svetu zavoda RIS je tudi svetnik Matjaž Durić (ne boste verjeli tudi SD) in to že kar nekaj časa - pa vsa ta leta ni nič storil, da bi nadziral Celeca kot bi ga pač moral. Eden drugemu krijejo hrbet. Zato menim, da z odstavitvijo Celeca ne bo nič. Še manj z kriminalistično preiskavo, saj je partnerica Durića tudi tožilka na MS tožilstvu, ki bo zadevo zavrglo, ko pridejo prijave o stranpoteh Celeca na tožilstvo, saj bi potem moral biti ovaden tudi njen partner, ki je nadziral delo Celeca. Roka roko umije. Tako je pač pri nas.

asdsasds (ni preverjeno)

Celec: Izvaja se inkvizicijski proces mimo vseh postopkov, še malo in bodo začeli goreti čarovniški kresovi !!

Foreign (ni preverjeno)

to pomeni da ne šmergla nikoga in dela po svoje kak njemu najbolj paše...v stilu: kaj mi pa morejo?!

In reply to by asdsasds (ni preverjeno)

Mhjjfcv (ni preverjeno)

"Za davkoplačevalce - občane bi bil najslabši epilog, če bi RIS Rakičan prevzel nekdo neambiciozen, ki ne bi zmogel prevzeti vodenja in nadaljevanja evropskih projektov in bi zgolj užival javno plačo v ambientu rakičanskega gradu, občini in županu Damjanu Anželju pa predstavljal strošek. Verjamemo, da si takega razpleta nihče ne želi."
-----
Čuden zaključek. Kaj pa če je za občane najslabše če prevzame nekdo nepošten, ki mu bo vseeno za pravila in zakone? Je "sposobnost" opravičilo za vse? In kako bo lahko Anželju v strošek? Kaj on iz svojega žepa financira zadevo? Ta prispevek je bolj osebno mnenje pisca kot pa objektivna analiza.

ButikHotel (ni preverjeno)

Nej, placo večne SD Brigite v Kulturnon domi pa Obala v Galeriji pa Mik pa muzej financiraš ti ka davke plačaš. Anželj pa v tvojon imeni.

In reply to by Mhjjfcv (ni preverjeno)

! (ni preverjeno)

Končno ka pride pravica na plan! Že od nekdaj je pokvarjen v dno duše! Že prej bi ga morali odstaviti!

karate (ni preverjeno)

Tam zaposleni morajo govoriti tako kot njim je povedano .Drugače letijo vsi ,če ne bodo pihali v isto kravjo rit kot glavni .Ne zagovarjajte ker ni vse kot bi moralo biti

Binka (ni preverjeno)

1. Moram se strinjati, da je res veliko naredil za ureditev in razvoj dvorca z okolico. Vendar, za njim je veliko dobrega kadra, ki je pisalo odlične projekte in prenašalo vsak njegov izpad, kaprico,...
2. Njegov karatker in odnos do zaposlenih je dno, ki si ga ne zasluži nobeno živo bitje. Prijave mobingov niso bile uspešne. A vsi, ki ga poznajo, vedo, da ni človek na mestu.
Pa da vidimo kateri kupček bo odločil o odstavitvi Celeca. Kaj od zgoraj navedena se šteje kot korist širši javnosti?

asdsasds (ni preverjeno)

Postavlja primer Roberta Celeca nove politične standarde v soboški politiki? Rezime: parovni literani in potuhnjeni papinci je rezultat Prekmurja !! Plave kuverte so zamenjale štucunge.

In reply to by Binka (ni preverjeno)

3a (ni preverjeno)

Ta človek ni nič kriv. Po pogledu sodeč, je nedolžen kot nuna!

Starejše novice