V obmejnih občinah so zadnje mesece opažali večje število nezakonitih prebežnikov. Državo pozivajo, da bodo policisti domačine vendarle obravnavali drugače kot sumljiva vozila s tujimi registrskimi oznakami.

Odkar od januarja naprej na mejnem prehodu s Hrvaško pri Gibini velja prost prehod, tam večjih težav ni bilo. Več dogajanja pa je bilo čez poletje na lokalnih cestah po občini Razkrižje.

»Ljudje opažajo in so že v poletnem času opazili begunce, vendar ne tako zelo drastično, da bi iz tega lahko delali probleme,« pravi župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič.

Prebežniki odlagali kar na avtocesti

Občina Lendava meji tako na Hrvaško kot na Madžarsko. Precej prometa pa se mimo Lendave vije tudi po avtocesti.

»Tudi sam sem videl na avtocesti, kako so odložili prebežnike in obžalujem, da je bila avtocestna policija ukinjena,« je povedal župan Lendave Janez Magyar.

Madžarski policisti že v Dolgi vasi

Danes so oznake na mejnem prehodu s Hrvaško v Petišovcih še izpisovale prost prehod za vse potnike. Podobno je bilo tudi na dobrih deset kilometrov oddaljenem mejnem prehodu v Dolgi vasi, ki je bil v preteklosti najpomembnejša povezava z Madžarsko.

Na drugi strani meje so si madžarski policisti sicer že ogledovali dogajanje.

V Dolgi vasi bodo imeli policisti precej več dela z nadzorom tovornih vozil, saj je prav tovorni promet tukaj precej pogostejši kot v Petišovcih, in to v obe smeri.

Hrvaški minister ne pričakuje strogih kontrol

V krajih ob meji sicer danes ni kazalo, da se obetajo bistvene spremembe. Tako je tudi hrvaški kmet v bližini Gibine nemoteno sejal pšenico.

»Tako kot sem do zdaj hodil, bom tudi dalje. Ni za mene to sprememba,« nam je povedal.

Medtem je v Bruslju hrvaški notranji minister David Božinović pred srečanjem z evropskimi kolegi na vprašanje, kakšna bo razprava najprej, le skomignil, nato pa na kratko odgovoril: »Težka razprava.«

Na uradni izjavi pred kamerami je bil nato vendarle zgovornejši.

»Ne pričakujem, da bo prišlo do kakšnih, recimo temu strogih kontrol in zagotovo se to ne bi smelo odražati na prebivalcih ob meji,« je v Bruslju povedal hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović.

Na meji že povečana prisotnost policije

Župan Razkrižja je v pričakovanju sprememb na meji že opoldne poklical na policijo, da bi izvedel, kako bo nadzor pravzaprav videti, a takrat še ni dobil konkretnejših informacij.

»Že sedaj opažamo povečano število policije ob meji, vendar pa trenutno kljub temu, da se stvari v svetu zaostrujejo, za zdaj ni potrebe, da bi stoodstotno mejo zaprli,« pravi Ivanušič.

Ugodnosti za domačine?

Lendavski župan predlaga, da bi policija poostreno nadzirala predvsem sumljiva vozila s tujimi registrskimi oznakami.

»Seveda pa si želim, da domačini, ki tu živijo in tu živimo in tudi dnevni migranti, ki hodijo v službe, imajo bom rekel ugodnosti, se pravi, da ne bodo kontrolirali vsaki avto,« meni Magyar.

Ograja, bodeča žica in velika vrata v pričakovanju migrantov?

Na mejnem prehodu Gibina se zdi, da so ograja, bodeča žica in velika vrata, ki jih slovenske oblasti še niso odstranile, pripravljene na ponovno uporabo.

»Ta ograja ničesar ne prepreči. Že zaradi tega ne, ker pri nas ob desetkilometrski meji je 1300 metrov te panelne ograje, tam kjer je najbolj vidna in se vidi,« pa ocenjuje Ivanušič, ki še vedno vztraja, da bi bilo treba tudi to ograjo na meji s Hrvaško čimprej odstraniti.

Komentarji (2)

LZN (ni preverjeno)

V obdobju vstopa Hrvaške v šengensko območje so hrvaški obmejni organi,na meji z BiH vglavnem ustvarjali velike zastoje na mejah,delavce zaposlene v državah EU šikanirali in kaznovali za pol kilograma češplj ali grozdja.Istočasno je njihova meja za migrante bila zelo luknjasta in zelo prehodna.Migranti so bili opazni ob raznih cestah,celo avtocestah in Hrvati so bili najsrečnejši če so jim videli hrbet proti meji s Slovenijo.

. (ni preverjeno)

Od prvoga do zadnjogs lifrsti nazaj ns Hrvaško pa nega nikšnoga azila.

Starejše novice