Foto: Bobo
Najbolj znani slovenski žvižgač Ivan Gale je na plan privlekel posel blagovnih rezerv z Mlinopekom iz leta 2015 in pri tem izpostavil domnevno koruptivno naravo samega posla.

Lansko leto je nekdanji uslužbenec Zavoda RS za blagovne rezerve Ivan Gale poskrbel za odmevno afero z nabavo zaščitne opreme, ko je javno, na Televiziji Slovenija v oddaji Tarča, razkrinkal domnevno korupcijo pri številnih poslih, ki naj bi segale v sam državni vrh.

Heroj ljudstva, ki je razkrinkal koruptivnost politikov

Gale je v hipu postal ljubljenec ljudskih src, nastala je Facebook skupina v njegovo podporo, ki danes šteje več kot 70 tisoč članov, izbruhnili pa so tudi odmevni kolesarski protesti po Sloveniji. Sledila je revizija poslov z zaščitno opremo računskega sodišča, ki je ravno tako dvignila veliko prahu, čeprav poročilo še ni javno objavljeno, preiskavo pa je uvedla tudi protikorupcijska komisija.

Na koncu je Ivan Gale ostal brez službe na Zavodu za blagovne rezerve, menda zaradi tega, ker je tudi sam bil podpisnik številnih spornih pogodb. Ob njegovi odpustitvi so takrat protestirali v opoziciji, med drugim tudi socialni demokrati, ki so se zavzeli za njegovo zaščito. 

Gale je postal simbol protestniškega gibanja proti vladi. Na kolesarskih protestih je bil viden tudi z vodjo SD Tanjo Fajon. (FOTO:BOBO).

Mlinopek za državne rezerve od leta 2015 v Pomurju skladišči rž

Galetova medijska zvezda je skorajda usahnila, a je v zadnjem zapisu na Facebooku, v skupini, ki je nastala njemu v podporo, udaril z domnevnim razkritjem korupcije, ki sega v leto 2015. Glavni akter? Takratni kmetijski minister Dejan Židan in soboško podjetje Mlinopek. 

Pred šestimi leti je namreč Zavod RS za blagovne rezerve prvič med živila, ki so skladiščena za potrebe državnih rezerv, uvrstil . Tako je bilo objavljeno javno naročilo za nabavo do 1.300 ton rži z skladiščenjem in obnavljanjem v skladišču, ki mora biti locirano v Pomurju. Kot edini ponudnik je na razpisu uspel Mlinopek in tako z blagovnimi rezervami sklenil pogodbo v vrednosti nekaj več kot 224 tisočakov z davkom.  

Kot navaja Gale, naj bi šlo za vnaprej dogovorjeni posel, saj sta Židan in direktor Mlinopeka Karel Pojbič prijatelja, Mlinopek pa naj bi po Galetovih domnevah imel tistega leta težave z odprodajo rži. Kot pogoj za izvedbo razpisa, naj bi bilo celo potrebno spremeniti petletni program oblikovanja državnih rezerv in vanj uvrstiti rž, zavod pa je moral izvesti še rebalans letnega programa dela in finančnega načrta za leto 2015.  

"Kasneje je bilo s skladiščenjem in obnavljanjem (ki ju je seveda tudi potrebno redno plačevati) rži veliko težav, zaradi česar se je Zavod skupaj z gospodarskim ministrstvom odločil, da zaloge postopno zmanjšuje. Pa kaj bi to – pomembnejša je bila Židanova osebna pozitivna izkušnja," še navede Gale v svojem najnovejšem razkritju, kjer ugotavlja, da naj bi pri nabavi rži šlo "za očitno zlorabo Zavoda za namene ozkih interesnih skupin". 

Pri Mlinopeku predelujejo le slovensko pšenico in rž ter ajdo in proso, a njihovi kupci le redko prepoznavajo to tudi v ceni.

Je v ozadju 'napada' konkurenčni boj znotraj strank KUL? 

Židan je za Sobotainfo povedal, da ozadja Galetovega razkritja ne razume in ga niti pretirano ne zanima. Ob tem pa dodaja, da socialni demokrati vedno postanejo tarča, ko jim ugled raste in se veča zaupanje volivcev. Glede na zadnje ankete je stranki SD namreč podpora precej zrasla, na vrhu še zmeraj ostaja SDS, a so socialni demokrati svoje kolege iz KUL koalicije LMŠ in Levico pustili daleč za seboj.

Kar se tiče očitkov o nabavi rži iz leta 2015, pa Židan poudarja, da gre za žito, za katero bi bilo dobro, da bi v čim večji možni meri zamenjevalo pšenico. 

"Je bolj prehransko zdravo in pri pridelavi potrebuje bistveno manj kemije ali pa sploh ne. Zato je smiselno, da je tudi v državnih rezervah. To, da pride v program blagovnih rezerv, je seveda bil predlog kmetijskega ministrstva ob upoštevanju razmer pri pridelavi. Kolikor pa mi je znano, pa postopke razpisa in nabave ne vodi ne minister za kmetijstvo in ne kmetijsko ministrstvo, temveč blagovne rezerve," je pojasnil Židan in s tem s prstom pokazal na organ, v katerem je bil takrat seveda zaposlen Gale, ki je tudi pred dnevi izpostavil navedeni posel.

Zakaj torej Gale po šestih letih razkriva domnevno sporno ozadje posla, pri katerem je sam sodeloval ali pa vsaj bil seznanjen z domnevnimi nepravilnostmi? 

Pojbič ogorčen, da v politične igrice vpletajo Mlinopek

Tudi prvi mož Mlinopeka Karel Pojbič zanika, da bi bilo pri poslu karkoli spornega, saj so se navsezadnje prijavili na razpis in bili izbrani.

Po njegovih besedah je zavod za blagovne rezerve le opravljal svojo nalogo, višek rži so od njih kupili, ob pomanjkanju pa je Mlinopek potem tudi rž odkupoval od državnih rezerv.

Pojbiču se sicer zdi absurdno, da je Gale, ki je že tako ali tako tarča več preiskav, zdaj na plano privlekel ta posel in za potrebe političnega obračunavanja vpletel še Mlinopek. 

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Nič bat, kak se kul coj spravo, nede nikaj. V sloveniji se tak nobena kraja ne razreši. Hrvati so ovoga obsodili za MOL pa še za kaj, prinas ma mogoče tudi kdo prste polek. Pri nas kaznijo samo male ribe, velke po luknjah v zakonu niso krive nikoli. Enim hišo podrejo, drugim vile legalizirajo. Vladavina prava kaj je to?

rotschild (nepreverjen)

Takim kot je židan, sodit čim prej.
Tale židan ima same afere povezano z korupcijo...

In reply to by . (nepreverjen)

corona20 (nepreverjen)

Je že prepozno.

In reply to by rotschild (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Ges vörvlen Ivani Galeti. Židani pa ne vörvlen.

Mumu (nepreverjen)

Če za tiste ukradene milijone pri respiratorjih, niso zaprli nikogar, se ne bo spremenili tudi pri tem drobižu od rži

JJ2020 (nepreverjen)

Židan naj gre v politično penzijo

Pika na I (nepreverjen)

Tej Gale me je že od sega začetka sumljiv. Nekoga ma odzadaj što ga naprej rivle.

Karl Marx (nepreverjen)

Gale ne paše lopovon. Zatou ka vö ovadi vse njuve svinjarije bi ga lopovi najrajši ftoupili v žlici vodej.

In reply to by Pika na I (nepreverjen)

slvkos (nepreverjen)

vej pa naj si direktor mlinopeka malo pomore vej pa ma malo deco pa malo plačo a ja smo let ma trkrat preveč

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Zdaj pa smo te dobili z prsti v marmeladi! Svin.ski ŽIDAN spucaj se nazaj na štajer pa ne smradi več Sobote.

989 (nepreverjen)

Trbelo je neka zaslužiti ka je lahko šel mujcek streljat na glinaste. Patroni so dragi. Pojbič no povej kelko dobrih pekov ti je odišlo v zadnjih desetih letih?zdaj pa šlosari kru mesijo. Gale ti pa raje pomali ker ce te ni utišala sedanja vlada te bodo rdeči sigurno,verjemi še vsak se je umiril ki je proti vetru scal.

Busybee (nepreverjen)

Gale je ista pička kot Df. Luzer!!

vol (nepreverjen)

ne 24 ur ne rtv slo ne pišeta o tej novici. sedaj so tiho. Se vidi čigavi so glavni nediji v Slo.

VSE TIHO JE (nepreverjen)

Zdaj samo preverite kako so tiho vsi "neodvisni" novinarji tiho so vse levičarske TV in časopisi, zdaj naj pride evropska komisija in ne bo jim težko ugotoviti neodvisnost medijev. Židan pa ima marsikaj na grbači, od Nemščeka pa direktora Panvite ( Polaničev sluga) pa do ministra za kmetijstvo tudi dedek Pojbič pa njegovo lastninjenje Mlinopeka je na isti valovni dolžini. Ko se ladja (levičarska) vtapla štakori vedno naprej ven bižijo.

wewsq (nepreverjen)

eden bolj laze kot drugi. Gale v kazenski ovadbi, sedaj isce resilno bilko. Zidan pa je itak prisilno odstavljen, tako samo kolateralna skoda.

pooppq (nepreverjen)

tihotapijo migrante, sedaj tole, potem TES itd vasa socialna SD. vsi v Lazgose na bograc se slikat.

Bombo. . (nepreverjen)

MISLIM KA MO PRIMORANI ZAMENJATI NAPIS " DRŽAVNI ZBOR "
Z NAPISOM " DRŽAVNI ZAPOR "

Koga ti foliraš (nepreverjen)

To bo Erika obdelala v tarči , tak za enih 500 let , verjetno.

tucak (nepreverjen)

Zakoj pa Gale tou zdaj komaj povedo vo po telkih lejtaj? Razocaran nad ken?

SSSSobočanec (nepreverjen)

No kdaj bo zdaj Tarča na to temo Erika iz RTV SLO?

Volilec (nepreverjen)

V tem članku so omenjena samo takšna imena,ka skoraj nemogoče ka bi posel bil nepošten. Samo poštenjaki na enem mestu. Sami angeli 😇POJBIČ.. ...ŽIDAN.....GALE.....😇

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice