*Fotografija je simbolična
Združenje občin Slovenije je na Vlado RS poslalo poziv k ureditvi plačnih nesorazmerij med plačami občinskih funkcionarjev in direktorji občinskih uprav ter javnih zavodov.

Interesno združenje slovenskih občin, ki ga sestavlja 111 slovenskih občin je na svoji spletni strani objavilo zapis, v katerem pozivajo vlado k ureditvi županskih plač.

"Župani in županje so tisti, ki nosijo breme odgovornosti za vodenje in razvoj občin, zato je prav, da se to prepozna tudi v plačah in se jih primerno ovrednoti. Razmerje med plačami je tisto, ki bode v oči in tudi razvrednoti samo funkcijo župana," so zapisali.

Nesorazmerne plače županov in direktorjev

Vladi so poslali poziv k ureditvi plačnih nesorazmerij med plačami županov in direktorjev občinskih uprav ter javnih zavodov. Ob tem so opozorili, da so se ta nesorazmerja s sprejetjem dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja konec leta 2018 še povečala. Direktorji občinskih uprav in javnih zavodov, komunalnih podjetij ter ravnatelji tako v veliki večini primerov presegajo plačne razrede županj in županov.

Kot je razvidno iz portala plač javnega sektorja, je denimo bruto plača župana v Mestni občini Murska Sobota za mesec avgust 2020 bila 3709, na drugi strani pa je direktor/tajnik občinske uprave dobil avgusta 3397 evrov bruto. 

Večje plačilo za nepoklicne župane

V združenju predlagajo tudi, da se spremeni razmerje med plačo župana, ki funkcijo opravljajo poklicno, ter nadomestilom za nepoklicno opravljanje funkcije. Kot so pojasnili, župan za nepoklicno opravljanje funkcije prejeme 50-odstotno nadomestilo.

"Ob dejstvu, da nosi enako mero odgovornosti kot za poklicno opravljanje funkcije, ocenjujemo, da bi bilo prav, da se to razmerje zmanjša," so zapisali. Njihov predlog je višje, na primer 80-odstotno nadomestilo.

Pomurske občine, članice Združenja občin Slovenije: Občina Apače, Občina Beltinci, Občina Cankova, Občina Črenšovci, Občina Gornji Petrovci, Občina Križevci, Občina Kuzma, Občina Odranci, Občina Puconci, Občina Radenci, Občina Razkrižje, Občina Sveti Jurij ob Ščavnici, Občina Šalovci, Občina Tišina, Občina Veržej, Občina Velika Polana, Občina Turnišče, Občina Ljutomer, Občina Grad in Občina Lendava.

Le župane in predsednika države izvolimo direktno

"Zavedamo se kompleksnosti problema, ki zajema tudi druge funkcionarje, vendar je prav in nenazadnje tudi že skrajni čas, da se vlaga tudi v funkcionarje, saj se nam bo v prihodnosti lahko začelo dogajati, da ne bo več moč najti kakovostnega kadra, ki bi se bil pripravljen izpostaviti in prevzemati odgovornost za vodenje občin in nenazadnje tudi ministrstev in drugih služb," so še opozorili v Združenju občin Slovenije.

Izpostavili pa so tudi, da so županje in župani poleg predsednika države edini funkcionarji, ki jih neposredno izvolijo volivci.

"Zato je prav, da bi se pristopilo k ureditvi tudi tega vprašanja, odpravilo anomalije in ustrezno ovrednotilo plače županj in županov," so še zapisali v pozivu.
 

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vodka (nepreverjen)

Zadnji čas, da si župani dvignejo saj je v državi neverjetna blaginja v tem Covid času. Iz državne blagajne kar štrli denar in ne vedo kam z njim.

* (nepreverjen)

Vodka, ja, čist prav, pa domov si jih pelaj 🤦‍♂️😆😆, da bojo imeli še več.

In reply to by vodka (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Še ednok prešti komentar pa še ednok pa še ednok...tak dugo ka ne boš razmo ka san napiso.

In reply to by * (nepreverjen)

Turistična salama (nepreverjen)

Tip nima pojma, kaj je to sarkazem. Kaj moreš ..?

In reply to by vodka (nepreverjen)

* (nepreverjen)

Problem je, da tega "heca", ki si ga začel ne razume marsikdo. Sarkazem na sarkazem? To je še težje razumljivo.

In reply to by Turistična salama (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Včeraj na teletextu RTV Slovenija, morda je še danes gor? V Veliki Britaniji so za pandemijo do sedaj porabili 231 milijard evrov in ker to ni mali znesek, grozi javnim uslužbencem triletna zamrznitev plač. Pazite, triletna! In to v taki državi, kakor je Velika Britanija.
Pri nas pa bi si nekateri plače celo zviševali in to v časih, ko je solidna kriza in vlada (pa tudi morebitna naslednja) rešuje nemalo ljudi, kateri so skoraj pod vodo in že iščejo slamice za dihanje. In zvišali bi si taki, katerim glede na vse nič ne manjka!

In reply to by vodka (nepreverjen)

DA JIH NI SRAM… (nepreverjen)

Kako jih ni sram, bando župansko ONI BI IMELI VIŠJE PLAČE kdo pa ne bi imel višje plače ?
Med pomurskimi občinami je mesečni dohodek z naslova županovanja znašal MAJA 2018 novih podatkov nisem našel, so pa edino lahko ŠE VEČJE.

- pri županu Občine Apač je letošnjega maja znašal 3.275 evrov bruto,
- župan Občine Beltinci Milan Kerman je dobil 3.553 evrov bruto,
- župan Občine Cankova je v mesecu aprilu prejel 2.659 evrov bruto plače,
- župan Občine Črenšovci Anton Törnar si je prislužil 3.218 evrov bruto,
- župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber 3.247 evrov bruto,
- županja Občine Grad Cvetka Ficko 3.170 evrov bruto,
- župan Občine Hodoš Ludvik Orban 2.895 evrov bruto,
- župan Občine Lendava mag. Anton Balažek 3.532 evrov bruto,
- županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba 3.347 evrov bruto,
- župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač 3.470 evrov bruto,
- župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek 3.687 evrov bruto,
- župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič 3.151 evrov bruto
- župan Občine Šalovci Iztok Fartek 2.844 evrov bruto,
- župan Občine Tišina Franc Horvat 3.180 evrov bruto,
- županja Občine Turnišče mag. Vesna Jerala Zver 3.085 evrov bruto in
- župan Občine Velika Polana Damijan Jaklin 2.717 evrov bruto.

Nepoklicni dobijo približno pol manj kot poklicni
212 županov imamo pa več kot toliko podžupanov KAJ KO BI SI IZMISLILI IN BILI PLAČANI KOLIKO KATERI NAREDI KER 70 % JIH SAMO PLAČO DVIGNE.

zmagovalni (nepreverjen)

Glede na zgornje podatke in sorazmernost veilkosti občine in njihovo dušebrižnost, kar izstopa tišinski. A đebati ga, najbole kičasti in dragi spomenik, pardon rondo, daleč naokoli, opravičuje njegovo plačo.

In reply to by DA JIH NI SRAM… (nepreverjen)

Narodni dolg (nepreverjen)

narasel na vec kot 47 mlrd

In reply to by DA JIH NI SRAM… (nepreverjen)

Franci (nepreverjen)

Če pogledamo nekatere ne mislim na vse pomurske občine ki so članice si občinski veljaki z županom na čelu ne zaslužijo še toliko kot dobijo. Koliko smo negativnega že prebrali naprimer o Radencih vendar če se pelješ skozi Radence se vidi da se nekaj dela. Dočim v sosedni občina Sv. Jurij pa se ne dela nič, razen beremo o veliko praznega govorjenja na strani svetnikov in župana od tega pa razvoja občine ne bo.

* (nepreverjen)

Roko na srce. Ne! Ne zaslužijo si!
Glede na to, kakšni osebki so nekateri, zahrbtneži, avtokrati, ki so že na meji diktatorjev...
Ne nikakor ne!
Načeloma vsi kandidirajo za "razvoj občine", napredek občine",... Torej, ko so volitve noben v volilnem programu ne napiše zaradi materialnih koristi...
Zakaj torej večje plače, če jih je sama dobrota, dobrodušnost...? Nikakor ne!

blizu (nepreverjen)

Dvig plač, občinskim uslužbencem se ne da nikakor enako poviševati glede funkcije , zato bo to zelo zahtevna zadeva!! Namreč, nekateri svojega dela ne opravljajo kako je treba, drugi pa si ne zaslužijo, ker niso sposobni niti za to, koliko zdaj prejemajo. Zanimivo je, da nobena občina ne prikaže primer bruto plač. Zopet bodo nekateri odlično prišli skozi na račun drugih. Vlada ne daj se preslepiti!!!

In reply to by * (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

SE ZA NOBENO OBCINO NISEM SLISAL, DA BI ZMANJSALA KATERI STROSEK KI BREMENI DIREKT POSAMEZNO GOSPODINJSTVO.
GLEJTE SAMO CEROP KOLIKO DENARJA POPAPA. STROSKI PA SE SAMO VECAJO:)

V PRVI VRSTI BI MORALE OBCINE DELATI NA TEM, DA BOMO OBCANI CIM MANJ OBREMENJENI Z RAZNIMI KOMUNALNIMI STROSKI IN PRISPEVKOM ZA NEPREMICNINO KATERI DEL GRE ZA OBCINO!

. (nepreverjen)

Zaj se nekaj glasijo. Ka bi pa peticijo za Muro napravile ,kda so ženske mele 300€ plače pa nic . Delavcan dvignete plače. Pa te vidle , kak se hitro spremenij okolje.

realnooo (nepreverjen)

SE PRIMER POZRESNOSTI OBCINE:
v m.toplicah placujem kanalizacijo za majhni vikend na katerega sploh nisem prikljucen.
Pravzaprav je kanalizacijski vod oddaljen cca 1km:)
Ko sem spraseval na obcini pa v smislu naj ne kompliciram za ta drobiz:)

Da ne govorim o komunalnih stroskih priklopa na vodovod. Vse mas pripravljeno, ampak vseeno moras dat dobrega tisocaka za 2 uri dela:)
Malo vprasajte obcane v g.petrovcih kake prispevke se placuje. Zupan pa obnavlja objekte ks v katerih je 2x letno srecanje:)

mah...

DDV (nepreverjen)

Plačaš DDV na storitev?
DDV se na storitev, ki ni opravljena, ne sme zaračunati.
Prav tako je pri nekaterih komunalnih taksah.
Preveri položnico, zavrni račun in v osmih dneh moraš dobiti odgovor. Potem pa presodiš, kako naprej. To, kar pišeš je baba čula, baba rekla... čista tuta.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

Klaus schwabb (nepreverjen)

O KAKŠNEM VI"OVREDNOTENJU"ČIVKATE???
KOT DA STE VI EDINI, KATERI NISO PRAVIČNO POPLAČANI... KONEC KONCEV PA IMAMO MI VSI TO MOŽNOST DA ZAMENJAMO POKLICE ČE MISLIMO DA NISMO POŠTENO POPLAČANI ZA SVOJE DELO. IN NE ME ZAJ J. BAT, ZAJ SI ŽELITE DVIG PLAČ KO STE IZDALI VSE PREKMURCE ZARADI VAŠOGA PROJEKTA-CEROP, KO STE POKRADNULI NAS PREKMURCE IN DA BI SE BAREM BORILI ZA NAS KATERE STE POKRADNULI, KA BI NAM KOT PRVO POVRNILI TISTO KA STE NAN NEZAKONITO ODVZELI...!

blizu (nepreverjen)

blizu (nepreverjen) 0 sekund nazaj

Dvig plač, občinskim uslužbencem se ne da nikakor enako poviševati glede funkcije , zato bo to zelo zahtevna zadeva!! Namreč, nekateri svojega dela ne opravljajo kako je treba, drugi pa si ne zaslužijo, ker niso sposobni niti za to, koliko zdaj prejemajo. Zanimivo je, da nobena občina ne prikaže primer bruto plač. Zopet bodo nekateri odlično prišli skozi na račun drugih. Vlada ne daj se preslepiti!!!

In reply to by Klaus schwabb (nepreverjen)

989 (nepreverjen)

Župani jebem vam m.... lopovi,lopate si v rokej zemte.

icnedar (nepreverjen)

Ukinite male občine, ki so nerentabilne, saj večino proračuna porabijo za plače in nagrade svetnikov.

Lara Ra (nepreverjen)

Ta članek nikakor ne ustreza situaciji... ne vem v katero smer premišljujete? Mediji ste res požrešni in zahrbtni, dandanes ali bereš od korone ali pa se s takšnimi članki norčujete s tistih ki si ne morejo kupiti kruha vsak dan... ne vem točno v čem je fora? Kot medij imate možnost izpistaviti ostale problematike in opozarjati na npr. pomoči potrbne družine z otroki itd..., da lahko ljudje, ki imajo dovolj odstopijo kakšen evro in jim pomagajo... se vam ne zdi to veliko bolj smiselno? Narobe svet...

Karl Marx (nepreverjen)

Vejkše plače, pravite? Lejko, samo najprlej trbej ukiniti 90 odstotkov pomurskih občin, pistiti samo štiri. Vse drüjga likvidejrati. Ostanejo naj samo M. Sobota, G. Radgona, Lendava pa Ljutomer. Tou de garant, ka nede molo sakšo teslo biti župan pa občinski svetnik. Te so pa lejko vejkše plače. Sakši veški kokout pa rejsan nemre biti župan.

Bonge (nepreverjen)

Karče tű se pa strinjan s tebof. Preveč je tej birokratov ki so predobro plačani za nedelo.👍

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Klaus schwabb (nepreverjen)

Za prekmurje je ena pbčina čist dovolj!!!

čuču (nepreverjen)

Trij občine so za Prekmurje zadosta

Jojhnk (nepreverjen)

Predsednik države pa marsikateri župan si niti minimalca ne zaslužijo.

majII (nepreverjen)

pejnez puno! Da pa nevejo kama spejnezi te se mensano gor postavijo, vej de narod pa drakše položnice za smetij plačuval #gamad

manžare (nepreverjen)

brez mask brez plač

prekmurec75 (nepreverjen)

v Prekmurju bi lahko bile samo 4 obcine kot nekdaj vsaj itak vecinoma opravkov imamo v MS NAPRIMER OBCINA PUCONCI ima zaposlenih 17 ljudi in vecinoma med delavnem casu nekateri se nahajajo v MS tele obcine so danes pripeljali narod na rob revscine in zakaj nam treba v Sloveniji ces 200 obcin

Klaus schwabb (nepreverjen)

Ti si pravi blesavec! Od kod tebi 4 občine v prekmurji!?
V prekmurji je vedno bila ena sama občina in nej so imeli za pomoč tehnologijo računalnikov, in nej je bilo toliko ropanja kot jo imamo danes v vseh teh občinah!!!
1 Občina je še preveč za nas prekmurcov!

Cezar (nepreverjen)

prvo kak je što lejko nepoklicni župan, ali si ali si nej, isto vela za podžupane, to bi prvo ukinoti trbeli. Si bi sedeli na več stoucaj pa samo kaserali. drugo 19 občin v prekmurji resno nej trbej, kelko lidi ma lublana pa je samo ena občina...

Obi (nepreverjen)

Odranskega bosa nega polek pri plačaj😉 seveda ka NEj, če pa ima od vsakega računa povratno v kuverti, ki pa ni za dohodek ampak Gospod gotovina 🤭

Čergoli (nepreverjen)

Bo, bo dvignil se bo KARČI VIRUS banda.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice