Na včerajšnji seji Iniciativnega odbora, ki mu predseduje prvi predsednik republike Milan Kučan, so člani pregledali realizirane aktivnosti in opredelili naloge za nadaljevanje priprav obeležitve 100. obletnice združitve Prekmurja z matičnim narodom.

Potem, ko so pomurski župani na svoji marčevski seji Sveta pomurske razvojne regije podali soglasje k programu, je iniciativni odbor nadaljeval z opredeljenimi nalogami. 

Potrjenih več vsebin

Skladno s predlogi, ki so opredeljeni v programu je s strani pristojnih organizacij do sedaj že bilo potrjeno več vsebin, med drugim:

izvedba posebne zgodovinske učne ure v osnovnih in srednjih šolah; mednarodni simpozij v organizaciji Slovenske akademije za znanost in umetnost; simpozij Teološke fakultete; izdelava dokumentarnega filma; obeležitev priključitve v okviru praznovanja 100-letnice delovanja Univerze v Ljubljani; izdaja posebne poštne znamke; izdaja priložnostnih kovancev ob jubileju; vključitev vsebin v program RTV Slovenija; izdelava študije o P. W. Johnsonu; izvedba regijskega Festivala inovativnosti in ustvarjalnosti za osnovne in srednje šole; postavitev obeležja na Trgu zmage v Murski Soboti; postavitev obeležja v Ljubljani ter drugo. 

Pozitivni odzivi na program

Izdelan osnutek programa obeležitve 100–letnice je naletel na izjemno pozitivne odzive tako na državnem, kot na lokalnem nivoju. Tako je odbor prejel dodatne zanimive predloge za njegovo obogatitev, ki so jih podali Gimnazija Murska Sobota, Zveza govedorejcev Pomurja ter Javni sklad RS za ljubiteljsko kulturo.   

Program odprt za dopolnjevanje

Člani odbora si prizadevajo, da bi do sestanka jeseni bili zaključeni postopki za izvedbo natečaja za podobo obeležja v Murski Soboti, celostno podobo jubileja s sloganom, motiv za znamko in kovance ter druge dogovorjene naloge. Ob tem so ponovno poudarili, da program ostaja še dalje odprt za dopolnjevanje s pobudami in predlogi institucij in posameznikov, ki bi želeli obogatiti praznovanje.

*Naslovna fotografija je nastala lanskega maja na delovnem srečanju 

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kuna (nepreverjen)

Z vsem spoštovanjem do vseh dejavnosti na tem področju.
Ampak naj mi nekdo na osnovi zgodovinski dejstev utemelji, zakaj mora biti spominsko obeležje ob spomeniku zmage?
Po mojem to tja ne sodi, ker bo nazadnje celotna zgodba izpadla kot, da so bili spoštovani pobudniki za odcepitev borci NOB, še preden je sploh prišlo do druge vojne.

tondachs (nepreverjen)

@kuna pravilno. Oprovin ka bi se te sploj omenjalo nekše neimenovane katoliške pobudnike, vej pa tou of Đonson zrihto v Parize pa Slavič rekotor na katoliški...
Nevedno prekmursko lüdstvo je itak niti nej znalo pod kon so. Komaj da je rdeča armija prišla pa te da je Milan vujšo 89 leto iz beograda in si rit rejšo. Evo to je prekmurcon zvejzda zasvetila. Prle pa kmica, niti si nejso znalo lače gor potegnoti....(perse) IN če kome če nej Milane se pejgla spomenik od Lenina. Vejpa de za 20 let on gor. 1958 so doj vrgli Stalina in dali gor Lenina. zdaj je na vrsti naš milane....

In reply to by Kuna (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Kaj so napravli za prekmurje v 100 lejtih.

Madžar- lažni ki so zatajili svojo slovensko kri, dobijo 18 milj evriv vsak cca 3 tisič evrov za izdajstvo, ka se nas spokradne.
Nej jih sran sedaj se na prse titola davat za tujo trplenje.

Če nebi bilau katoliškeh duhovnikov, nebe prekmurska rejč ostala pa tude slavica pa anglejže nebi trbelo.

Prejkmurce so se odcejpele vogrske da zaščitejo svoj jezik, zdaj smo pa disjremenerani bapram madžaron izdajalcev.

http://lendavainfo.com/v-nase-uredistvo-smo-prejeli-pismo-naslovljeno-z…

In reply to by Kuna (nepreverjen)

loogr (nepreverjen)

@zavedni ne serji.. te milanov pa sandijov lopovluk nema veze z vogri šteri eti živijo. (pa tak mimogrede Slovene (NEJ PREKMURI) pravimo Vogrcje pa nej po kranjsko "Mađari". S tem se samo brukaš - vidi se ka si levi pa ka si navaden prekmurec. (hehe...)

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Tau so MADŽARONI -nekdo šteri zataji svojo krv pa se za drugo skupnost odlaûče -izdajalec slovenske dnk r1a. Knjižno.

Nej sn lejvi nej desne- pa naj te jezik ne latij naprej kak glava koj vo zbrode.

In reply to by loogr (nepreverjen)

Joškec1 (nepreverjen)

Ali ni matični narod v prekmurju že od vekomaj bil madžarski? (Mura Szombat) to je slovensko?

Ilonka (nepreverjen)

@Joškec1 ne buntaj. Mađar ti je mama i otac. Vogrcje, tak nekda kak zdaj razni štajerci, kranjici, korošci pa primorcje si tu SIGDAR pritepenci bili. Lejko oni ti svojemi Milane postavijo spomen kulu tou za venda (perse) nede nikdar nekaj pred kon bi se on stavo in se zamislo. Nikdar.

In reply to by Joškec1 (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Kdo si pa ti...
Na madžarskem ni 10 tisoč autohtinih madžarov in to le ob romunski meji.
V Budimpešti 60% dnk r1a slovencev kod v pomurju.
V prekmurju enega pravega madžara ni to so IZDAJAKCI SLOVENSTVA.

Podi na povezave in preštudiraj.

https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://sl.m.wikipe…

https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.dlib.si…
http://lendavainfo.com/v-nase-uredistvo-smo-prejeli-pismo-naslovljeno-z…

In reply to by Joškec1 (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Prosim tiste k i' minuse dajate"
IMEJTE JAJCA PA PRADSTAVITE RESNICO, ČE JO IMATE, JAZ SE JAVNO OPRAVIČIM, ZA NAPAKO.
Do takrat veljajo moje raziskave o zatajitvi in izdaji krvi ki jo nosite se vam v žilah preliva - s kakim obrazom pred slovenske neizdajalske slovence.

dio slišanja

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

pritepencon (nepreverjen)

1. Dva dni nazaj je prišo k Jevšeki in tovariš Kučan z planon šteroga je Sandi nej mogo zavrnoti.
2. Jevšeki je razložo ka de ta brnđa koštalo 300.000 do 400.000 evrojof in ka so deca njegovih kamerodof v lublani od inda lačna in ka so sposbna gor postaviti ob 100 letnici takšo brnđo, ka niti boug nede znal zakoj se šlo nekda.
3 Istočasno je milanovome pribočniki na sestanki doj na mizo od Jevška spadno seznam "umetnikov" šteri do prek "strokovnih" komisij izbrani za izvedbo. Za ausbildung je zadužena tršica venezuelska expanderana.
4. Te seznam je tajen so pa gor razni flotaši pa faričke pa ultra kamen in beton sposobna gospa m-tjašec, pa feriferi deca pri kopnji pa tak dale levo, levo, levo, levo, in še edno levo. Plačate pa do mogle vse občine. Tak tovariši burgemajstori tošline trebej za brnđo odprejti, kamerad Milan odi okrog nabirat....
5. Seveda je kak v ton članke piše, sta gosopod Milan in pribočnik z brkami razložila ka se VEČINA prekmurcof slaže ka nej trbej NITI ENOGA PREKMURCA v tej proslavaj omeniti. TEJ SI TOU NE ZASLUŽIJO!!
6. Lejko PRLEKE, AMERIČANE, ŠTAJARCE samo BOUG vari kakšnoga Klekla, Godino, Jeriča, Ivanocya,,,vglavno tiste šteri so inda Prekmurski güčali pa napačnoga bouga molili.
7. Katolikov SE nede omenjalo pa amen.

(bojda debela laž vse zapsiano ka nete mislili ka kaj od toga istana - boug vari)

DoktorPravnihZ… (nepreverjen)

Samooklicani odbor priviligaranih levičarov, s Kučanom na čelu. Mi Prekmurci pa nemamo telko samozavesti, ka bi sami organizirali svojo proslavo. Kučan, pa štajerci pa korošci nam delajo proslavo in pokasirajo na kocu pol miljona evrov, ki jih razdelijo tudi med svoje zaslužne.

Bruhaš, ko gledaš kaj vse vsebin so si potrdili. Kje so pa zbirali preloge? Kje smo mi ljudje te predloge videli? Kdo pa je imenoval člane s kakšnim mandatom? Kje so ljudje ki dejansko v prekmurju živijo?

Večino vsebin ki jih berem zgoraj bodo pokasirale ljubljanske firme. Na koncu ne bo ostalo nič, razen enga spomenika.

"Izdelan osnutek programa obeležitve 100–letnice je naletel na izjemno pozitivne odzive tako na državnem, kot na lokalnem nivoju. "

PA KAJ VI SE ZEZATE? Reklamni članek ste jim napisali in od tega ne boste imeli nič. S temi večnimi modrijaši/nakladači bo prekmurje stalno dežela pridnih delovnih ljudi, kjer bo se elita pasla, mladi pa bodo bežali v tujino.

SimonErejtas (nepreverjen)

LEgende, znamko bodo delali. Pa po golobu bodo vabilo poslali? Režimska blamaža namenjena starostni skupini 70+.

pozabec (nepreverjen)

...pa 300.000 ejrof do vžep dali umetnicke od milana požeganini..

In reply to by SimonErejtas (nepreverjen)

Gost9 (nepreverjen)

Jebemo pripravite lestvico na trij za Milana

Zavedni (nepreverjen)

Milan je dal zapri BRANKO ŠÔMNA IN DRUGE DRUGAČE MISLEČE.

https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://sl.m.wikipe…

Milan je učenec STANETA DOLANCA..
STANE DOLANC PA - HITLER JUNGEN -

IN TAKI SO - BIDO USODU POŠTENEMU NARODU KROJILI...

. Za časa nacistične okupacije severne Slovenije je Dolanc svoje šolanje presenetljivo nadaljeval v Gradcu v Avstriji, kar je bilo za mnoge Slovence v tistem času popolnoma nemogoče. Obstajajo indici, da je bil Dolanc v prvih letih nacistične okupacije celo član Hitlerjugenda

Ko so 4iri LERA umirali je on -kučanov pedegog. SALOTIRAL HITLARJU

Taki he pisal usodo NARIDU

In reply to by Gost9 (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Hitlerjung Stane Dolanc. Je bil kumunizma pedegog njegov poveritelj- Milanu Kučanu, ( ki Prekmurju nič doprinesel ničesar le palamudanje) .

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

mun (nepreverjen)

Zanimivo je ,ka je kučan dovolo da se vključi v organizacijo prireditve tudi zveza govedorejcev!?

vrejme (nepreverjen)

ka dovolo? S štroga kamna si ti?
Govodorejci so bili pogoj ka se pridužijo in Milane jih je jezero krat zval. Najprle so nej ščeli ka so čuli ka de na odri tuj traktor kak pred nekda inda. Pa so te popustili faričke , prej zdaj traktora nede, de se pa lejko nekaj govedi gor pa dol sprehajalo po buni - te pogoj de se spuno. Edini problem je ka goveda nejso dobra za merno stati pa spejvati nemilo.
Domači aborgini pa so tuj ne dobri ka ne razmijo kranjski pa štajerski. Tak ka se iščejo šče mlade telice za nemilo ukanje pod bikencon prej mure na desnon brejgi. Tan je konkurenca zadsosta velka. Vgalvnon scena de edna a.

In reply to by mun (nepreverjen)

murska republika (nepreverjen)

Predstavite nam program natančneje, da bomo lahko dopolnjevali... S temi skrivalnicami se ne da

vrejme (nepreverjen)

@murska republik Ka bi tij dopolnjeval? Vejpa so kamerada Kučan in Šiftar predračun z postavkami Jevški že predala... Lejko ti sicer malo iztrčavaš, tak za vic ka mo se demokracijo špilalii.
Če ščeš pošli na mail [email protected] predlog ka ga v koš ličimo pa mo se s tebe smiđali...

In reply to by murska republika (nepreverjen)

reca (nepreverjen)

Pa catering bo verjetno tudi iz Ljubljane, kot že enkrat v preteklosti ...

vrejme (nepreverjen)

reca tu se motiš letos de hujda borba, cipotge so gor ofnele socialistični relikt "menzo brez kalamarov" na področje bivšoga enojnoga lunca alias družbena. In be te zdaj oni tuj tekmovali. Kapo di cipote je tak že zval primaša milana ka naj nekaj vkrepa. Njegovi rostfraj lunci, pa prijetne kujarce do boukše pasulj skujali kak ovi prejkreke. V glavnon navijamo za židanovo kujnoin za SD.

In reply to by reca (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Fantje - a vas ne skrbi diskriminacija od lažnih madžarov šteri vsak cca 3000 evrov dobij poštenim neizdajalskim pa vkradne.

In tej politiki ki tau delajo do proslavo riktake. Komi. 70 LETNI DISKRIMINACIJE.

VKUP STOPITE PA TEMU KONEC NAPRAVITE, ZA SEBEJ IN SVOJE POTIMCE.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice