Trenutnemu predsedniku Republike Slovenije, Borutu Pahorju se s koncem leta izteka mandat. Novembra se bomo torej znova odpravili na volitve.

Medtem ko se predsedniku države Borutu Pahorju izteka mandat in je podal že kandidaturo za novega, sta se v predsedniško bitko z njim podala tudi Marjan Šarec in Milan Jazbec.

Številna ugibanja

Stanka SD je že podala svojo podporo trenutnemu predsedniku države Borutu Pahorju. Politična stranka Desus zaenkrat svojega kandidata nima, stranka SDS kandidata še ne razkriva, stranka SMC pa je podala izjavo, da primerno osebo že imajo in da bodo kandidata ali kandidatko razkrili po poletnih počitnicah. Nova Slovenija naj bi razmišljala o dveh imenih, špekulira pa se o predsednici stranke Ljudmili Novak in tudi, kot smo že poročali, o pomurskem poslancu Jožefu Horvatu. Kandidaturo za predsednika prav tako po zadnjih informacijah namerava vložiti še Zmago Jelinčič.

To so kandidati za predsedniški stolček

Marjan Šarec je univerzitetni diplomirani igralec in od leta 2010 župan občine Kamnik. Kljub igralski karieri in trenutni županski funkciji, je po lastnih besedah v zasebnem življenju umirjen in domoljuben človek. Svoj redki prosti čas namenja popravilu različnih tehničnih stvari ter urejanju okolice hiše. V veselje in sprostitev mu je pridobitev novih rastlin, ki jih nato lahko posadi na svojem velikem vrtu in spremlja njihovo rast, pravi. Spomin na čase, ko so doma imeli kmetijo ohranja traktor, ki sodi skoraj med starodobnike, ki ga tudi zanimajo. Rad bere, najraje pa ima zgodovinske knjige, saj je proučevanje zgodovine njegova strast. S podobnim zanimanjem si rad ogleda tudi kakšen dokumentaren film.

»Čas je za novo generacijo na najvišjih položajih. Ne želim biti samo kritizer in opazovalec, ampak želim aktivno poseči v slovensko politiko. V lokalni politiki sem dokazal, da je to mogoče, pravzaprav nujno,« je svoje namene ob kandidaturi pojasnil Marjan Šarec.

Milan Jazbec je gimnazijo končal v Brežicah, kasneje pa diplomiral iz novinarstva leta 1981 in iz obramboslovja leta 1983. Od leta 2005 predava diplomacijo na Fakulteti za državne in evropske študije v Kranju, občasno pa tudi na Fakulteti za družbene vede. Je odgovorni urednik mednarodne znanstvene revije European Perspectives. Njegova prva zaposlitev je bila v politiki in sicer, kot profesionalni član predsedstva slovenske mladinske organizacije. Ima dolgoletne izkušnje iz diplomacije, gospodarstva, akademske sfere, novinarstva in politike ter pomembne izkušnje iz vodenja velikih domačih in mednarodnih poslovnih in upravnih sistemov ter dogodkov in projektov.

»Kot dolgoletni diplomat in veleposlanik, profesor in pisatelj z bogatimi izkušnjami iz gospodarstva, a tudi kot nekdanji športnik in preprost, skromen fant s slovenskega podeželja, vse to vidim zelo jasno, tako tudi delujem in sedaj želim to pokazati celotni slovenski javnosti, svojemu narodu. Prepričan sem, da imam dovolj moči, strasti in znanja za petega predsednika Republike Slovenije,« je zapisal Milan Jazbec.

Predsednik Murko?

V zadnjih dneh se je v medijih kot morebitni predsedniški kandidat pojavil tudi Damjan Murko, samooklicani štajerski slavček in na presenečenje številnih izjavil, da namerava zbirati podpise podpore za predsedniško kandidaturo.

»Zakaj pa dvomite v mojo resno namero kandidature za predsednika države? V svoji karieri sem dosegel vse, vse o čemer lahko nekateri samo sanjajo iz nič sem naredil blagovno znamko in dostojno živim od tega. Čas je za nekaj novega, za nove izzive, ki pa jim bom zagotovo kos. Saj sem sposoben, discipliniran, deloven ... Nikoli res nikoli, ne bi delil ljudi na raso, versko ali spolno prepričanje in poskrbeti bo treba tudi za najbolj ranljive, otroke in upokojence. Več denarja kulturi in umetnikom, kot sem tudi sam in nenazadnje dovolj pretvarjanja, da je v naši državi vse v najlepšem redu. Navzven uf, na znotraj pa fuj, kot je že rekel naš župnik, in imel je prav. Čistka v vseh pogledih,« je dejal Damjan Murko.

Murko, ki ga Slovenija pozna predvsem kot samopromotorja, pevca in avtorja knjige Srečen sem, ker sem moški, je tako ob svoji najavi, da misli kandidirati za predsednika države še dodal:

»Uradno najavil kandidature še nisem, čakam na pravi trenutek in na moj instinkt, ki me še nikoli ni prevaral. Že nekaj časa se pa igram s to mislijo, da bi bil uspešen in predvsem izredno priljubljen kot predsednik.«

Dejstvo pa je eno. Pahorja bo kot medijsko pojavo težko premagati in vreči iz prestola predsednika republike. Tako je vse bolj jasno, da bodo te predsedniške volitve potekale v luči medijskega šova in samopromocije. Pa je možno trenutnega predsednika republike v tem premagati?

Neja Rems

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
-- (nepreverjen)

Kak "vrača se". Vej se pa nikdar nej poslovo..

tuk (nepreverjen)

Cirkus traja vse odkar je Pahor prevzel najvišjo funkcijo v državi in traja dan danes in bo po vseh raziskavah trajal še naslednjih pet let, ker ne vemo izbrati nekaj kar je normalno ampak nekaj kar se ponuja kot vrečka presenečanja.

kanžor

Da se že Murko kcoj pše te pa je rejsan šlo vse v p.m. Še malo pa mo slabši kak Albanija

vladop (nepreverjen)

Samo še VANEK se more prijaviti za bodočega predsednika države pa je spijsek dokončen! (te pa lejko izbiramo )!

Zmagoo (nepreverjen)

Že skoro vsem pajacom smo dali priložnost in vedno je slabše zato moj glas ide Jelinčiče mogoče de pa on kaj nače napravo :)

povezani (nepreverjen)

Plantarič bi se tudi lejko prijavo :-)

Landini

Očitno spet ne grem na volitve.

ivek krambergerof (nepreverjen)

Vsi tisti ka se po ton pa drugih podobnih portali hapite kak bi biu Krambereg pravi ljudski predsednik pa kak je on biu oh in sploh.... evo, zdaj mate šanso ka podprejte Murkoja. Tou je glih takši klovn kak je biu Kramberger.... pa kak sta Pahor in Jelinčič..... pa Horvat pa Novakojca.... V bistvi ste po dugon časi pa trufili z naslovon.... rejsan je tou samo en navaden cirkus..... keroga mi drago plačujemo. Kak s klovnami predsedniki, tak s klovnami poslanci.

- (nepreverjen)

Ka Murkoja mečeš v koš z Krambergeron, tou nejde. Slednji je vsaj kaj izumil! "Ker so videli da je brihten, so ga poslali na izobraževanje za dializnega tehnika. Tako je dobil zaposlitev v dializnem centru v Duisburgu, kjer je izpopolnil in patentiral vrsto tehnologije stroja za dializo.[2] S finančnimi sredstvi, ki jih je s tem dobil, je kupoval odslužene dializne aparate jih obnavljal, ter izpopolnjeval s svojimi izumi, ter jih podarjal v domovini. Prva dva je podaril v Bolnišnico v Murski Soboti, druge pa v druge ustanove po Jugoslaviji, celo v Beograd." Ka je pa Murko napravo?? Izdal absolutno odbijajoči in popolnoma neerotični kolendar. Tistih par prodanih izvodov je verjetno še sam kupil. Če nucaš kontracepcijo, te si tisti kolendar poglej.

In reply to by ivek krambergerof (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Slednji je tou ja guča,ka je nekaj izumil pri stroju za dializo.Ampak resnica bi naj bila drugačna,baje je on ta patent spizdil enemu,ki je bil na smrtni postelji,potem pa je okoli govoril,da je on to izumil.
Kramberger je bil pač cirkusant,ki je lahko napizdaval stare babice pa polpismene lidi,taki je tudi sam bil.

In reply to by - (nepreverjen)

bobbek (nepreverjen)

ma vsi politiki so za v isti koš nikole nič pametnoga neje ka so pa napravele ap itak z našij žepof....
predsednik be mogo bite en navaden munjene fizički radnik še bokše pa država brez vlade....
pa čude me šče samo ka smo se šče nej preimenovali v DRŽAVA BANANA be vsaj politiki lejko bli slika logo našoj državi

In reply to by - (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Predsednik vlade je samo ena navadna figura brez kakšnoga velkoga haska.

Voda+ (nepreverjen)

Malo menje vodke, pa malo več vode pri naslednjon komentari ;)

In reply to by vodka (nepreverjen)

sijo1972 (nepreverjen)

Če do meli Štajerci svojoga slavčka, bi lejko tudi kandidero kakšen prekmurski slavček Gorza, Pištek, ...

Vipko
Truplo

Trenutno je vsaj glede na dosedanje kandidate jasno, da neke borbe za predsedniški stolček niti ne bo. Na žalost. Jaz seveda Pahorja volil ne bom, čeprav moram tudi priznati, da je dokaj rojen za to funkcijo. Če pa se pojavi podobna situacija, kakor na zadnjih volitvah, ko je bilo potrebno "ustoličiti" Pahorja tudi s strani desnice, pa bo v drugem krogu pač dobil moj glas. Tudi to se dogaja.

Stranka SMC, SDS, Desus, NS-i in še katera niti nimajo do sedaj nekih kandidatov. Nekaj bodo verjetno zadnji trenutek izbezljali na plano, ampak to bodo več ali manj... žrtvovani kadri. Pač samo reda radi, da ima vsaka stranka svojega kandidata. Tako si pač hodijo v zelje, levi in desni, neke večje razlike med njimi ni.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice