Foto: BoBo
Evropski parlament je presenetila novica o smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija. Ob tem se mu je poklonila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

V 65-letu starosti je umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Ta je bil član parlamenta več kot 10 let, zato so ga označili kot velikega Evropejca in ponosnega Italijana.

»Danes je žalosten dan za Evropo. Evropska unija je izgubila strastnega Evropejca, poštenega demokrata in dobrega človeka. David Sassoli je bil mož globokega upanja in močnih prepričanj,« je najprej poudarila predsednica Evropske komisije. 

Želja po povezani Evropi

Ugled in spoštovanje v Evropskem parlamentu si je zagotovil predvsem s svojim smislom za organizacijo in s tem, kako se je njegova ekipa posvetila delu na daljavo.

»Vsi so imeli radi njegov smeh in njegovo prijaznost. Vedel je, kako se boriti za to, v kar je verjel. Leta 1989 je bil prisoten v Berlinu ob padcu Berlinskega zidu. Od takrat dalje se je vedno zavzemal za demokracijo in združeno Evropo,« pravi Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije.

Med drugim se mu je poklonil tudi papež Frančišek, ki pravi, da je Sassoli delal za dobro vseh in za solidarnost v evropski družbi.

»Desetletja je služil Evropskemu parlamentu. Stalno je zagovarjal Evropsko unijo in njene vrednote. Hkrati pa je verjel, da se vedno moramo truditi za boljše pogoje. Želel je bolj povezano Evropo, ki bo bližje ljudem in bo bolj zvesta vrednotam. To je njegova zapuščina in tako se ga bom spominjala,« je za konec še povedala predsednica Evropske komisije.

Zadnje slovo

Slovesnost v počastitev njegovega spomina bo v ponedeljek, 17. januarja, na otvoritvi plenarnega zasedanja v Strasbourgu ob navzočnosti nekdanjega evropskega poslanca in nekdanjega italijanskega premierja Enrica Lette. V Rimu bodo posmrtni ostanki pokojnika ležali v Dvorani Protomoteca v palači Campidoglio v četrtek, 13. januarja, od 10.00 do 18.00.

Pogreb bo v petek, 14. januarja, ob 12.00 uri v rimski baziliki Santa Maria degli Angeli.
 

Starejše novice