Nenavadni časi zahtevajo nenavadne ukrepe. Da bi preprečila popolni zlom trga z vinom, bo država sofinancirala uničevanje pridelka grozdja.

Poročali smo že, da so zaradi velikih zalog vina iz preteklih let, tudi na račun epidemije koronavirusa, mnoge kleti drastično znižale odkupne cene grozdja. Nekateri vinogradniki zato razmišljajo o tako imenovani zeleni trgatvi, ki pomeni popolno uničenje grozdja še v zeleni fazi.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so zaradi nastale situacije na trgu z vinom zaradi epidemije covid-19 že sprejeli začasni ukrep podpore za zeleno trgatev. Vloge je treba oddati do 30. junija, več informacij je na voljo na tej spletni povezavi.

Podporo za zeleno trgatev lahko uveljavljajo tisti kmetje, ki bodo zeleno trgatev izvedli na vsaj 10 odstotkih površin vinogradov, ki jih obdelujejo, in so imeli marca letos v register prijavljenih vsaj 5000 kilogramov grozdja letnika 2019 in prijavljenje zaloge vina za leto 2019, če so takrat pridelali vino.

Za zeleno trgatev bo mogoče dobiti do 50 tisočakov

Višina državne podpore bo znašal 50 odstokov vsote neposrednih stroškov in izgube dohodka zaradi odstranitve grozdov.

»Neposredni stroški zaradi ročne odstranitve grozdov znašajo 780 evrov na hektar. Neposredni stroški zaradi kemične odstranitve grozdov se priznajo na podlagi računa za kemično sredstvo in stroškov tretiranja s tem sredstvom, ki znašajo 59 evrov na hektar,« so povedali na kmetijskem ministrstvu.

Izguba dohodka zaradi odstranitve grozdov znaša 3215 evrov na hektar.

Največja višina podpore, ki jo lahko prejme upravičenec, znaša 50.000 evrov.

Časa za zeleno trgatev bo le dober mesec dni

Zelena trgatev mora biti v celoti izvedena do 10. avgusta. Ob izvedbi s kemičnimi sredstvi se lahko uporabljajo le sredstva, registrirana za ta namen. Uporaba teh sredstev ne sme negativno vplivati na okolje.

Najmanjša strnjena površina, za katero se lahko uveljavlja podpora za zeleno trgatev, znaša 0,1 hektarja. Poleg tega ne sme biti na več kot 10 odstotkih površine zasajena s trsi, mlajšimi od štirih let.

Vinogradi, na katerih se bo uveljavljala podpora za zeleno trgatev, morajo biti tudi v tem letu ustrezno vzdrževani v skladu z zakonom.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Za božjo voljo zdaj je korona napadnola še vinograde. S čim se bomo te obvarovali pred korono. Mogoče de kmetijska ministrica doktorica kemijske tehnologije uvedla proizvodnjo krščenoga vina. Blagovna znamka "Na gantari zraslo"!

Karl Marx (nepreverjen)

A si vedno rak filmske

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Kaj si tele hotel povedati

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

KevinK (nepreverjen)

Vino gor ostanjüje? Zbrati vse klošare, drinkere pa đankije v SLO in z avtobuson do vinske klejti. 2-3 dni pa so bečke prazne.

Renit (nepreverjen)

Namesto sa resujemo zitarice, ki so pomemne za prezivetje in samooskrbo lastnega naroda, vlaga drzava v nepomebno surovino kot je vino. Razen par alkoholikov, vino za vse ostale ni pomembno za prezivetje. Naj trg doloci ceno vina.

BANDA POKVARJENA (nepreverjen)

Namesto, da bi ukinili - prepovedali uvoz in uničili vino "ki je zraslo na gantaraj" bodo plačevali, da se uniči slovensko grozdje, pa bokibogme se je v tej Sloveniji nekomu zmešalo. Lastnike vinskih kleti v Sloveniji bi pa bilo potrebno v rit nabrsati, grozdje lansko leto so pokupili po 0,30 - 0,50 EUR/kg, vino iz tega pa prodajajo vino po 3 do 5 EUR/l naj spustijo ceno vina za 50% pa ne bo problema. Iz 1 kg grozdja se dobi cca 0,7 l mošta - vina zdaj si pa sami izračunajte koliko dobička imajo kletarji pa koliko pridelovalci grozdja. V SLOVENIJI JE NOR VSAK KI DELA.

čarni vrag (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjen
ali samo takrat ko ti pride stric iz Čapljine na obisk
in ti zvečer po risanki vtakne v gobec Banano
ti pa se dereš
Šeeeeeeeeeeeeeeee

In reply to by BANDA POKVARJENA (nepreverjen)

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Nihče ne sili kmetov, da prodajo grozdje. Lahko sprešajo, naredijo vino in ga prodajo za 3 do 5 EUR/l, če je to tako preprosto. Mogoče celo 10 EUR/l...
In kaj bi pomagalo če bi spustili ceno za 50%? Bi zato ljudje več pili in bi se zaloge posledično zmanjšale? Močno dvomim. Poleg tega bi bil vpliv na MPC v trgovini majhen, ker bi trošarine in marže trgovcev ostale enake.

In reply to by BANDA POKVARJENA (nepreverjen)

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Ta vlada je v totalni kmici. Podporo do davali vinaron keri majo pune kleti vina keroga so nej sposobni odati. Koron je nika nej krijva, krijva je njihova nesposobnist trženja vijna.

——— (nepreverjen)

Drujgo leto do pa jokali ka nede pridelka in do opet vlekli od drzave. Ka se koji k..... idejo, najbokse ka njin pare damo samo tak, ka so oni pac vinogradnike.

čarni vrag (nepreverjen)

suze mi dodju na oči
ko se spomnim
kako smo na patijskem sestanku
vstali in prepevali
Druže tito mi ti se kunemo,
da sa tvoga puta ne skrenemo
i glej ga zlomka, to se še gnes dogaja
Po titovi poti sta pred kratkim odšla
dva koronaša
janes skladovnik
in
janes kozeljančić
ja ja odhajajo komunajzerji
ampak jaz sem se še pravi čas sam izključil iz KPJ
tak da nisem v nevarnosi glede koronce

In reply to by ——— (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

mislim da bi država morala za uničenje grozdja še kaj zraven primakniti
50 000 evrov je odločno premalo
će gledamo samo ceno škropiv
ta znese že 32 000 evrov
res da so na Madjarskem cenejša

Svetlana Maka… (nepreverjen)

so pa v Romuniji še cenejša
Naša cela Vojvodina
kupuje v Romuniji ali Bolgariji
Tudi na Kosovu škropiva niso draga

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)

NOROST, NOROST in še enkrat NOROST !!!! Kaj je ta vlada res izgubila kompas ?? In kmetijska ministrica tudi že davno !? In seveda pridelovalci grozdja tudi ??!!!!

Pridelovati grozdje zato, da se proda samo grozdje je itak že od nekdaj neumnost. Nobene računice in večno jamranje. To bi si lahko privoščil nekdo, ki bi imel desetine in desetine hektarjev pa še takrat je vpršanje.

Grozdje naj prideluje tisti, ki ga potem tudi stisne, da postane kvalitetno vino, ki potem prinese zaslužek.

Seveda je potrebno spet imeti zadostne količine, da je stvar ekonomična. Ali pa preprosto vinograd za sebe za rekreacijo in svoje prijatelje, kot so leta nazaj imeli naši starši.

Današnji gospodje vinogradniki, ki hočejo vsak letnik sproti skozi leto tudi prodati se ne zavedajo, da so letine pri vsaki kulturi in tudi pri grozdju pač različne. Kakšno leto lahko zelo dobro rodi in potem se zgodi leto, ko rodi slabo in še kakšna naravna nevšečnost. Tak, da se v večletnem ciklusu ustvari povprečje.

Saj še nihče ne more napovedati kakšna bo letos letina. Še celo poletje je pred nami. Pride toča in letnika ne bo. Zato ni odveč, če je pač od lanskega kaj ostalo.

In še druga možnost. Če se že pojavijo presežki se lahko destilira in se naredi povsem druga pijača, ki se jo potem lahko na drugačen način proda. In tudi obstojnost ima.

Na žalost današnji pridelovalci več ne poznajo stvari, kot so jih nekoč naši predniki in tudi takoj bi radi vse spravili v denar. Pri teh zadevah je pač čas obračanja bistveno daljši, kot pri čem drugem.

Pa še mimogrede. Danes se na veliko propagira slovenska hrana in država dela propagando. Na drugi strani se pa nekateri pridelovalci obnašajo skrajno nesramno in očitno jim gre še preveč dobro.

Slišal sem, da so nekateri pridelovalci zelenjave povedali, da bodo raje s traktorjem povozili pridelek in ga podorali, kot pa malo spustili ceno. SRAMOTA !!!

Gost5 (nepreverjen)

Cena dela je pri zelenjavi kar velika. Marza, ki jo ima kmet pa veckrat blizu 0. Torej kaj bos naredil, prodal pod ceno in si naredil se vec izgube ali podoral. Malo pa dvomim v smiselnost podpor za zeleno trgatev ker vino ni za zivljenje potrebna dobrina. Naj bi se ta del preusmeril v druge panoge.

In reply to by stric feri (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)

Vidim, da vas večina pač ne razume, kako deluje gospodarstvo in ekonomija. Na žalost! In zato smo tam, kjer smo.
Če bi se ravnali po tem kot Gost5 razmišlja bi še vedno bili v srednjem veku.
Tudi avtomobili višjega cenovnega razreda niso za življenje potrebna dobrina. Ampak na račun njihove proizvodnje in prodaje živi na tisoče družin. Tudi v Sloveniji. Tudi v naših krajih!!!
Tisto okrog marže blizo 0 pa ne bom komentiral, ker poznm nekaj ljudi, ki pridelujejo zelenjavo za trgovine. Večno jamrajo. Na dvorišču pa novi avtomobili najnovejših modelov. In novi obdelovalni stroji. Tak, da očitno še vseeno nekaj ostane.
Ponavadi je pač tako, da je vsak najprej vesel, da sploh začne prodajat in kaj zasluži. Potem pa pohlep dela svoje in bi več in več in več. Hudo je, ko se ljudje prevzamejo.
In res večina takih, ki so potem že dobro situirani raje uniči pridelek, kot bi ga podarili siromakom, če ne gre v prodajo. Tipično SLOVENSKO !!!!!!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice