Slika je simbolična.
Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, na katerih bodo volivci izbirali nove župane in člane občinskih svetov, se je ob polnoči uradno zaključila volilna kampanja.

Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje, do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V tem času je nagovarjanje volivcev prepovedano.

Kaj vse je prepovedano?

Volilna kampanja, ki se je začela 20. oktobra, se mora namreč v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji zaključiti najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja.

V času volilnega molka so prepovedane vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev.

Tako ni dovoljena propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank, pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo, ter javni shodi v zvezi z volilno kampanjo.

Podatke o domnevnih kršitvah lahko sporočite dežurni službi

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Tako bodo lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani v nočnem času, in sicer danes od polnoči pa do 7. ure sporočali operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi od 19. ure do nedelje do 7. ure.

Čez dan, torej danes in v nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ter od 150 do 250 evrov za posameznika. 

Komentarji (9)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Preveč lepo bi bilo, če enkrat mediji ne bi v soboto pred volitvami srali o volilnem molku !!!
Raja sploh pojma nima kaj je kršitev molka.
Še težje je pravo kršitev dokazati.
Eni mislijo, da še se med seboj ne smejo pogovarjati o volitvah.

Enkrat bi bilo potrebno s tem volilnim molkom že nehati, ker je preživeta stvar.

vfghjz (ni preverjeno)

vsi volit proti ka nemo plačuvale televizijo kero ne gledamo

defejev sin (ni preverjeno)

To bo naslednji teden. Ni treba prehitevati.

Jutri boš volil lokalno vladarsko garnituro.

In reply to by vfghjz (ni preverjeno)

Taraaa (ni preverjeno)

Torej 3× ZA obkrožit. Na referendum se bo šlo spet PROTI JJ naj že gre v pokoj in pusti nam mladim dihat. SVOBODA JE SEDAJ NE MRAČNJAŠTVO

In reply to by vfghjz (ni preverjeno)

Gezaseheca (ni preverjeno)

SMO ZA SPREMEMBE!
LOPOVI,GLUMCI,IZDAJALCI RAUS!

kuntakinte (ni preverjeno)

... malo prle san büu v BTCji Nemčavci...srečau san Mičoja pa mi je ščeu sladoled küjpiti....pa san ga spoumno ka naj ne sere...ka či de što vido ka mi gnjes sladoled kipüvle ... do mislili ka me šče podküjpiti za vütrošnji glas...pa tak rad lijžen sladoled ...zdaj san pa ostau brez...vej drüjge dneve se ne spoumni ka bi mi sladoled küjpo...šče špricera mi ne küjpi....

realnoo (ni preverjeno)

Tij si tele prizadeto.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

... zatou pa san Mičojov pajdaš...

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

kantekunte (ni preverjeno)

Mičo se na tebe, D. Fuknjenec, SPRDNE.

Starejše novice