V letu 2014 so inšpektorji za varno hrano največ oporečnih živil našli v Eurospinu in Leclercu.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je portalu Podčrto posredovala podatke o odpoklicih živil za leto 2014.

Na vrhu seznama Eurospin in Leclerc

Inšpektorji so v letu 2014 oporečna živila največkrat odkrili v Eurospinu in Leclercu (Družba Rudnidis – Leclerc Ljubljana – oziroma Maridis – Leclerc Maribor).

Eurospin je živila moral trikrat umakniti s polic, ker so v njih odkrili prisotnost alergenov, ki niso bili označeni na embalaži, enkrat pa zaradi vodikovega peroksida v sladici. Sporna živila so bila v vseh štirih primerih pekovski izdelki. Prav neoznačeni alergeni so najpogostejši vzrok za odpoklic živil (2014: 16 od 33 primerov). Problem se pojavi predvsem pri potrošnikih, ki so na alergene zelo občutljivi, saj lahko v tem primeru pride do hude alergijske reakcije.

Eurospinu so poleg tega inšpektorji za varno hrano izdali največ odločb, vodi pa tudi po višini skupne kazni glede na promet podjetja med leti 2011 in 2013. Za Podčrto so pristojni pri Eurospinu zaupali, da so za globe inšpektorjev krivi predvsem slabi prevodi na njihovih deklaracijah.

V Leclercu so inšpektorji živila odpoklicali, ker so vsebovala bakterijo E. coli (sir iz surovega kravjega mleka), rakotvorni aflotoksin (suhe fige), steklo (suhe klobase) in tujek (jajčna krema s kokosom). Takrat so na omenjenem portalu prosili za pojasnilo, vendar so jim zgolj povedali, da ne dajejo izjav za novinarje.

Oporečna živila tudi drugod

Inšpektorji so lani mikroorganizme našli še v mesnem narezku ljubljanske salame, ki so ga distribuirale Mesnine dežele Kranjske.

Po trikrat so inšpektorji oporečna živila našli še v trgovinah Drogerie Markt (vsakič je šlo za prisotnost neoznačenega alergena volčji bob v živilu) in v podjetju Steel Plast, d.o.o. (dvakrat so v živilih našli mikrotoksine in enkrat alergene).

Podatki so dostopni na povezavi: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1rwfT9D84M3TCmQXZW3QhvFEgTH2mPzUWeqltJ-X9dbU/edit#gid=197634754

 

Foto: radiokrka

Starejše novice