Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ob 7. uri se je po Sloveniji odprlo 928 volišč, na katerih bo lahko nekaj manj kot pol milijona volivcev v današnjem drugem krogu lokalnih volitev v 47 občinah izbiralo nove župane.

Medtem ko so v 165 od 212 občinah župane izvolili že v prvem krogu lokalnih volitev 20. novembra, pa v 47 občinah nihče od županskih kandidatov takrat ni dobil več kot 50-odstotne podpore. V teh občinah torej župane izbirajo danes.

Med občinami, v katerih je za izvolitev župana potreben drugi krog, je tudi šest od 12 mestnih občin, in sicer MariborCelje, Kranj, Nova Gorica, Murska Sobota in Krško.

Nove župane lahko danes izbira 490.639 volilnih upravičencev na 928 voliščih v državi. Ponekod bodo potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Volivci morajo s seboj na volišče prinesti osebni dokument, po podpisu v volilni imenik pa prejmejo glasovnico. Na njej bosta navedena županska kandidata, in sicer po vrstnem redu glede na izid glasovanja v prvem krogu volitev.

Volivec glasuje tako, da obkroži številko pred imenom kandidata.

Prvi delni neuradni rezultati glasovanja znani po 19.30

Prvi delni neuradni izidi glasovanja bodo predvidoma znani po 19.30, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem.

Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23.00 oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah.

V spletni aplikaciji Državne volilne komisije bodo na voljo le podatki o županskih volitvah, ne pa tudi izidi naknadnih ali ponovnih volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Že čez dan pa bodo znani podatki o volilni udeležbi. Podatki o udeležbi do 11.00 bodo znani okoli poldne, o udeležbi do 16.00 pa okoli 17.00.

Do zaprtja volišč velja volilni molk

Do zaprtja volišč ob 19.00 sicer še velja volilni molk, kar pomeni, da je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.

Morebitne kršitve volilnega molka je mogoče sporočiti dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja volilne kampanje pa do 3000 evrov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Hmmm, dobri in uspešni župani so s konkurenco pometli že v prvem krogu.

Najboljši so večni, ki sploh nimajo proti kandidatov.

🤣🤣🤣🤣🤣

Starejše novice