Foto: Bobo
Skupina 13 programskih svetnikov RTVS predlaga predčasno razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca, ta očitke v pobudi zavrača.

Kot poroča STA, podpisani svetniki menijo, da je izpolnjen zakonski razlog za predčasno razrešitev Kadunca, "saj ta z nevestnim, nepravilnim delom v javnem zavodu RTV Slovenija povzroča večjo škodo, zanemarja oziroma malomarno opravlja svoje naloge, tako da nastajajo hujše motnje pri opravljanju dejavnosti zavoda RTV Slovenija".

Kot so zapisali, generalni direktor tudi ni pripravil programsko produkcijskega in finančnega načrta, ki bi bila sprejemljiva za organa, ki sta pristojna za njun sprejem. "Javni zavod še vedno nima sprejetega finančnega načrta za leto 2020 in posluje po dvanajstinah finančnega načrta za leto 2019," so zapisali. Navajajo pa tudi, da Kadunc še vedno ni pripravil številnih pomembnih aktov in dokumentov, kot so etični kodeks novinarjev, sistematizacija delovnih mest in dopolnitve statuta.

Očitajo mu tudi neobvladovanje sistemskih tveganj na kadrovskem področju. Kot navajajo, je notranja revizija ugotovila kršitve ustavne pravice enake, neobvladovanje potreb po številu zaposlenih, neobvladovanje stroškov dela in slabšanje izobrazbene strukture zaposlenih, kar naj bi povzročalo zavodu finančno škodo ter slabilo njegov ugled. V pobudi za razrešitev pa so podpisniki spomnili tudi na neuspešno kampanjo za dvig rtv-prispevka, ki jo je Kadunc vodil leta 2019. Ob tem mu očitajo, da je ustanovitelja javno napadal in mu grozil glede dviga rtv-prispevka.

Po poročanju STA je prvopodpisana pod pobudo članica SDS in zaposlena na ministrstvu za kulturo Alenka Gotar. Podpisali pa so jo tudi Slavko Kmetič, Jelka Stergel, Alojzij Bogataj, Janko Kos, Igor Prodnik, Žiga Kušar, Leon Oblak, Janez Juhant, Janez Štuhec, Marija Orešnik, Rok Hodej in Nastia Flegar, Pomurka, sicer zaposlena na zaupanje v kabinetu šolske ministrice. Za razrešitev direktorja svetniki potrebujejo 15 glasov. Podpisniki si želijo, da bi se to točko uvrstilo že na ponedeljkovo sejo oziroma da bi o tem razpravljali na izredni seji.

Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija znova na udaru (FOTO:BOBO).

Kadunc očitke zavrača

Kadunc je za STA očitke, ki so jih nanizali svetniki, zavrnil. Pojasnil je, da je v središču vprašanje, ali bomo ohranili javno televizijo in radio ali pa bosta televizija in radio strankarska. Tudi vložitev predloga le nekaj mesecev pred iztekom mandata, ta se Kaduncu izteče aprila, po njegovih besedah kaže, "kaj je resnični namen tega".

"Namen ni, da bi bil Kadunc problem, ker ga zaradi tega ne bi nihče menjal nekaj mesecev pred koncem mandata," je povedal. Meni, da želijo s to menjavo dobiti generalnega direktorja, ki bi lahko razrešil oba direktorja programov. "Potem pa bi se izognili tudi temu, da bi RTVS vodil 'vojno proti vladi'," je dodal. Poudaril pa je še, da primernega kandidata, ki bi zasedel njegovo mesto, ne bo enostavno dobiti.

Ob tem je Kadunc pojasnil, da je imel RTVS 2019 šest milijonov evrov manj prihodkov kot leta 2012. "Če ne bi dobro vodili RTVS, bi doslej imel nemogoče probleme," je dodal. Razložil je, da so zmanjšali število zaposlenih, urejali pogodbena razmerja in varčevali na vseh področjih. Spomnil je tudi, da so se leta 2012 plače dvignile za več kot 20 odstotkov. Meni, da je očitek "iz trte izvit".

Pojasnil je tudi, da RTVS ni vodila nobene kampanje za dvig prispevka. Po njegovih besedah so se obrnili na ministrstvo za kulturo in predstavili težave, s katerimi se soočajo. Stanje so predstavili tudi trenutni vladi, a s pogovori niso nadaljevali. Nato je vlada v parlamentarno proceduro vložila novo zakonodajo o RTVS, še poroča STA.

Sicer pa spomnimo, Kadunca so na predlog nadzornega sveta neuspešno želeli odstaviti že konec leta 2018 in tudi takrat je generalni direktor dejal, da gre za gre za "politične apetite po prevladi nad RTV-jem". Pred dvema letoma je za odstavitev glasovalo 14 programskih svetnikov, proti pa jih je bilo 12. Dva sta se vzdržala, ena svetnica pa je manjkala.
 

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Sami "intelektualci" 😂🐑

anti... (nepreverjen)

Koliko jih je članov SDS? Gospo prvopodpisana sigurno, hkrati pa še državna sekretarka v sedanji vladi, in sramota za Slovenijo! JJ želi na vse kriplje prevzeti vse vajeti v svoje roke, pa mu ne uspeva najbolj... Muženič je že nazaj 😁

anti rtv (nepreverjen)

a obcinska uprava visi na netu :) pojdi na sonce.

In reply to by anti... (nepreverjen)

olopp (nepreverjen)

Upajmo, da jim uspe, to rezimsko vojsko rtv z 2300 zaposlenimi reorganizirat v korist placnikov prisilnih poloznic.

Vajz (nepreverjen)

kak je tou? Tak, ka de troubila isto kak Noura TV? Bravo. Na srečo smo nej fsi zaslepljeni pa s plačnicami na očaj

In reply to by olopp (nepreverjen)

Forint (nepreverjen)

Režimsko rtv? Ka je to noratv ali kero režimsko misliš?

In reply to by olopp (nepreverjen)

tuncika

RTV z 2200 zaposlenimi, 100 milijonov evrov prihodkov iz naročnine, pa kljub temu imajo zastarelo tehnologijo za določene mednarodne prenose.
RTV je potrebno resetirati v nulo in začeti znova in to po predpisih EU in ne SFRJ.
Spomnite se Mure, Tovarne mesnih ko so morali iti na cesto. Pa noben LJ ni jokal zato.

bonge (nepreverjen)

Aroganten , antipatičen ded , poleg toga pa še extremen levičar. Razgnati bando skorumperano razvajeno 2400 glavo.

Vajz (nepreverjen)

U, vijdin, ka ga poznaš v nulo. Verjetno prejk objektivnih medijof tipa Nora24, Požareport, Demokracija ipd.... Direktor neodvisnoga medija nesmi pokleknoti pred nikin, še najmenje pred vladov. Naloga medijov je držati vladare na cüglaj in nej kontra...

In reply to by bonge (nepreverjen)

Kacjančič (nepreverjen)

Boukše tou kak biti bonge. Rejsan si bonge. No bole, bouge.

In reply to by bonge (nepreverjen)

ziz (nepreverjen)

bravo Nastia, končno spregledala!

Veliki vodja (nepreverjen)

Tudi Počivalškov kader mora glasati kako ja kažem ili ga nema više

In reply to by ziz (nepreverjen)

luksiĆ (nepreverjen)

vupan ka bo tudi Erniša pa Dora za zamenjavo nesposobnega in pristranskega Kadunca, če nej, naj ju bo sran!!

Čegevara (nepreverjen)

Erniša in Dora nista več svetnika, sta pa v prejšnjem mandatu glede razrešitve Kadunca glasovala različno. Erniša je bil ZA, Dora pa proti.

In reply to by luksiĆ (nepreverjen)

EMIL S. (nepreverjen)

KAJ MENJATI, POTREBNO GA JE ZAPRETI.

Odgovordebile (nepreverjen)

Ti žalosten kreten nemaš 0,001 % razumevanja osnov demokratične družbe. A gofljo vseeno odperaš. Vidiš, to so npr. osnovne pomanjklivosti demokracije, nej pa medij, keri je financeran s strani privatnikov.

In reply to by EMIL S. (nepreverjen)

Odgovordebile (nepreverjen)

ker je edini nej financeran s strani privatnih interesov*

In reply to by Odgovordebile (nepreverjen)

nikson (nepreverjen)

kak de delo rtv rentabilno, ce pa zaradi enega zastoja na hrvaski meji posljejo cejlo skupino novinarjev keri te spitavlejo cakajoce na meji kak se pocutijo:)
Ta ena novinarka pa baukse placana kak marsikateri od vas keri dela kak vodja v privat firmi.

RTV-jevci (nepreverjen)

so ostanek iz Juge ... za ukinitev

resetirat..rtv (nepreverjen)

Nima novinar, kaj kazat, sporocat ali simpatizirat javno preko nacionalnega medija s katerokoli stranko ali biti naklonjem kakrsnimkoli spolni deviacijam. Novinar ni navijac. To je strogo nesprejemljivo za nacionalni medij, ki ga financirajo davkoplacevalci. Naj gre na privat tv ali pa privat razlaga svoje videnja.

Forint (nepreverjen)

Se strinjan. Možina pa Pesek pa podobni knjižico pa adijo.

In reply to by resetirat..rtv (nepreverjen)

ukinimo..rtv (nepreverjen)

Sedaj se bodo malo potuhnili in se delali, kao nevtralne, ko pridejo njihovi na oblast, pa udri po siromaku. Katarzo, reorganizacijo in prestrukturiranje je treba speljati do konca. Takoj, brez ce...

Virtualnijebac (nepreverjen)

Kda kvazi progresivci plešejo tak kak njin žvižga fašist Janša. Patetično - brez hrbtenice.

GorickiKlantos (nepreverjen)

Vaj to si ne bi mislo od tebe Nastja :(

www (nepreverjen)

S tau potezov si je zapravila ugled v Prekmurji. Nastia, v spomini boš ostala kak Janšov kimavec. Sramota.

A (nepreverjen)

Narod je glup. RTV je edina televizija v Sloveniji, vse drugo je ''žutilo''.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice