FOTO: BOBO
Izdanih je bilo 20 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 83.200 evra in sicer, ker zavezanci niso preverjali pogoja PCT pri strankah.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodelovala tudi Martina Gašperlin, v.d. glavne tržne inšpektorice.

Kot je povedala je Tržni inšpektorat (TIRS) v preteklih dveh tednih nadaljeval s poostrenim nadzorom, s poudarkom na preverjanju PCT zahtev. Pri tem so inšpektorji zaradi nepreverjanja pogoja začasno zaprli devet prodajaln in eno soboto prej, ko smo začeli z nadzorom zaprtja nočnih klubov en gostinski lokal v Ljubljani. 

Tudi zaposleni v trgovinah brez pogoja PCT

Tako je inšpektorat opravil nadzore pri približno 1200 subjektih, manjše nepravilnosti so bile ugotovljene pri 265 subjektih. Od tega je bilo samo med obema vikendoma s strani tržnih inšpektorjev opravljenih 263 nadzorov.

Večina nadzorov, je bilo opravljenih na področju trgovinske dejavnosti, kar pomeni v številkah 44 trgovskih centrov, 171 bencinskih servisov, 326 prodajaln z oblačili in obutvijo in 192 tehničnih trgovin in tako dalje.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti, je bilo pri opravljanju trgovinske dejavnosti izrečenih 183 upravnih opozoril, s katerimi je bila naložena odprava le-teh. Samo v osmih primerih je bilo ugotovljeno ne nošenje maske in v 11, da zaposleni niso izpolnjevali pogoja PCT.

Skupaj več kot 83 tisoč evrov kazni za nepreverjanje pogoja PCT

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti, za katere je bilo s strani tržnega inšpektorja ocenjeno, da predstavljajo nevarnost za zdravje in življenje ljudi (se ni preverjalo pogoja PCT pri strankah), je bilo v času  inšpekcijskega nadzora izrečenih devet ustnih odločb, s katerimi se je takoj, začasno, do odprave ugotovljenih nepravilnosti  prepovedalo opravljanje trgovinske dejavnosti v trgovinah ali na  bencinskih servisih.

Skupno je bilo v času poostrenih nadzorov izdanih 15 ustnih odločb, s katerimi se je prepovedalo opravljanje trgovinske dejavnosti.

V primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, je bilo izdanih 20 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 83.200 evra  in sicer, ker zavezanci niso preverjali pogoja PCT pri strankah, od tega 12 na bencinskih servisih, tri v  trgovini z oblačili  in pet ostalim vrstam trgovin. 

»Na zadnji koordinaciji smo skupaj z vodji območnih enot ugotovili, da smo v zadnjih tednih vsi skupaj uspeli narediti en velik korak naprej pri upoštevanju pogoja PCT, tudi s pomočjo 15 ustnih odločb, s katerimi je bila izrečena prepoved opravljanja trgovinske dejavnosti;  priznam, da me je skrbelo, kako se bo prijelo oziroma izvajalo preverjanje PCT dokazila skupaj z osebnim dokumentom in moram izpostaviti, da nam je uspelo zelo hitro sprejeti ta ukrep kot del našega začasnega spremenjenega življenja,« je povedala v.d. glavne tržne inšpektorice.

Zahvalila se je tudi strankam, ki brez nerganja in slabe volje pokažejo dokazilo o izpolnjevanju PCT pogoja skupaj z osebnim dokumentom ter vsem tistim zaposlenim, ki na vstopnih točkah izvajajo preverjanje pogojev PCT.

»Hvala tudi vsem vam, ki vestno nosite zaščitno kirurško masko in s tem ščitite sebe in druge okoli sebe. Hvala vsem za potrpežljivost. Zares verjamem, da z doslednim preverjanjem pogoja PCT preprečujemo širjenje koronavirusa in tudi nepotrebne smrti,« je še dejala.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pozorni (nepreverjen)

Šteri člen kazenskoga zakonika predpisüje tej kazne? Je mogauče razglašena pandemija?

Kul (nepreverjen)

Pa kaj samo jamraš in ta zakonik ven mečes katerega tako ne razumeš.
Zato TE~VAS ISTOMISLEČE sedaj že prosim da se začnemo držati ukrepov kateri tudi meni niso všeč vendar to je edini način da brez odveznega ceplenja vsakega pol leta premagamo ta kovid

In reply to by pozorni (nepreverjen)

Ghjjbhj (nepreverjen)

Ka vij rešuvle en kurac lidij kolete s tejme cepivami enjajte te se svejte delate v bistvi pa ste satanisti! Kriminalci pokvarjeni!

K,TUI, (nepreverjen)

🐔🧠

In reply to by Ghjjbhj (nepreverjen)

HAPI (nepreverjen)

Pride inšpekcija in zahteva dokument o opravljenem varstvo pri delu, interni akt podjetja, pregled zaloge... KAKŠO VEZO MA TO Z REŠEVANJEM ŽIVLJENJ IN PREPREČEVANJEM OKUŽB???? GOLAZEN POKVARJENA, GNILA DO AMENA. NAJ VAN PES CRKNE..

prebolel korono (nepreverjen)

pa tej inšpektori brez veze gledajo kode in osebno ovin ka so cepci, naj jih pošiljajo tudi na teste 3-4 x na mesec, ker oni pa lahko prenašajo virus. Mi necepci pa itak imamo vsak drugi dan test v službi in še, če iden v trgovino tudi v Zd. dom M.S. ali Maxsimus.

Robin hud. (nepreverjen)

Po novon mores biti budala, in te si lejko ze s trznoinspektorskof profesijof doktor. Ala vera. Vejksi magarec si, vejkso kvalifikacijo dobijs.

Grk (nepreverjen)

Najbolj me moti to, da to delo opravlja tržna inšpekcija. Kaj ima tržna inšpekcija s PCT potrdili. Pooblastila, ki jih nosijo s sabo ne veljajo, veljavni Zakon o nalezljivih boleznih nikjer ne določa, da tržna inšpekcija opravlja kakršne koli dejavnosti v zvezi z izvajanjem tega zakona. Če pa to opravljajo na podlagi odlokov, so pa tako ali tako v riti.

Kul (nepreverjen)

Ho ho še eden z facebuk doktoratom, ki zakone obvlada bolje kot Jolejov ata

In reply to by Grk (nepreverjen)

Starejše novice