FOTO: multimedia.europarl.europa.eu
Evropska unija danes zaganja Evropsko podatkovno platformo, ki bo pomagala znanstvenikom pri dostopu do podatkov in njihovem deljenju z drugimi.

Za zmago nad koronavirusom potrebujemo cepivo, boljše metode zdravljenja in obsežna testiranja, za vse to pa so potrebne raziskave, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

V ta namen bo danes vzpostavljena Evropska podatkovna platforma za Covid-19, ki bo omogočila raziskovalcem, da bodo lahko shranjevali, delili in analizirali širok nabor ugotovitev o novem koronavirusu.

»V nekaj dneh pričakujemo, da bo naloženih tisoče DNK sekvenc in več deset tisoč raziskovalnih člankov,« je povedala predsednica Evropske komisije in povabila vse raziskovalce, da se pridružijo evropski podatkovni platformi.

Vabljeni k ogledu njenega nagovora, ki ga je objavila Informacijska točka Europe Direct Pomurje

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tablete, ne cepivo (nepreverjen)

Proti cepivom ki imajo negativne trajne posledice ...

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Ja, cepivo zoper tuberkulozo statistično baje pomaga pri lajšanju simptomov zoper Covid-19.

In reply to by Tablete, ne cepivo (nepreverjen)

Rrr (nepreverjen)

Zdravilo...nejde se za cepivo.. Je pa zadeva fejst pocejni..

In reply to by Anti Komunist/… (nepreverjen)

Ce nisi Rus ... (nepreverjen)

drugace pa: viruskuloza

In reply to by Anti Komunist/… (nepreverjen)

đabe pranje (nepreverjen)

Enoga lejpoga dnejva do objavili ka virusa sploj neje bilou.... tak ka si zdaj brezveze celi čas rokej perejmo.

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Cepivo zoper SARS razvijajo od leta 2003, ga še ni. Sars-Cov-19 virus mu je zelo podoben in izgleda, da mu ta "okrnjen del" zelo ustreza pri hitrejšemu razširjanju... Novemu korona virusu manjka mu 29 nukleotidov (napram SARS virusu), oba imata podoben skupni N protein, na katerega je vezana RNA, in ravno na tem N proteinu poskušajo narediti cepivo, drugi proteini; ORF6 in ORF7 sta razlog za virulenco oz smrtnost med ljudmi in sta podobna tudi proteinom na membrani same bakterije Mycobacterium tuberculosis (ki povzroča tuberkulozo) in Mycobacterium bovis (ki je identična Mycobacterium tuberculosis, in ki človeku ni smrtno nevarna, je razvil imunost na njo že kot pračlovek, iz nje tudi pridobivajo cepivo zoper samo tuberkulozo)... Zaradi tega je nedavno prišlo do indikacije, da so ljudje, ki so se cepili (vsaj pred max 20 leti) proti tuberkulozi na Covid-19 bolj odporni... Cepivo zoper tuberkulozo torej sproži imunski odziv, najverjetneje zoper prej znane proteine, ki povzročajo razgradnjo DNA v pljučnih celicah (protein ORF7) v pljučnih mešičkih... SARS-Cov-19 protein ORF6 ( pa je kemično identičen (v 41% sekvenci) proteinu Balf2, ki ga izloča tudi virus Epstein-Barr ) in ki povzroča rakavo obolenje Kaposijev sarcom (ki nastaja iz herpesa). Ujema pa se tudi v 23% sekvenci CP8 proteina Herpes Simplex tipa I. Virus, ki povzroča Covid-19 se podobnot kot herpes virus lahko skrije v telesu in ponovno "izbruhne" ob padcu imunosti... Izgleda, da se razširjenost virusa omejuje tudi z večjo količino D vitamina oz dnevne svetlobe... Kar je zanimivo je virus, ko je prišel iz Kitajske mutiral v 2 seva L, ki je nevarnejši oz smrtonosnejši in se bojda razširja počasneje kot sev S... Zatem so odkrili še novih 6 sevov... Ko bodo odkrili cepivo zoper SARS, ga bodo odkrili tudi zoper Covid-19. Ampak s trenutno metodo odkrivanja so še daleč od cepiva... bi rekel, da vsaj nekaj let...

roxy69 (nepreverjen)

Torej de nas Janša še nekaj let meo not zaprejte? Tisti Janša keri je 28.2. smučo v Italiji in se njemi je jeebalo za virus.

In reply to by Anti Komunist/… (nepreverjen)

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Idi se klet zapri, tam si edino koristen

In reply to by roxy69 (nepreverjen)

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Lejko se zahvališ Kitajcem za ta virus, nej Janezu Janši

In reply to by roxy69 (nepreverjen)

Starejše novice