Študenti bodo danes pričeli z aktivnostmi, s katerimi bodo opozorili na ignoranco vlade Republike Slovenije do mladih pri sprejemanju ukrepov za lajšanje posledic epidemije novega koronavirusa.

Študentska organizacija Slovenije poudarja, da ukrepi, ki jih vlada sprejema za zajezitev negativnih posledic epidemije, ignorirajo celotno družbeno skupino mladih. »Tisto skupino, ki jo politiki tako radi pokroviteljsko naslavljajo, ne le pred volitvami. Da na mladih svet stoji pa ne bi vedeli, če pregovor ne bi obstajal,« pravijo v Študentski organizaciji Slovenije.

Pri tem dodajajo, da so ukrepi, sprejeti za mlade, v korist lastnikom zasebnih visokošolskih zavodov, ne študentom, v korist zasebnim zdravstvenim ustanovam, ne dijakom in študentom, ki v njih delajo brezplačno ali za minimalno urno postavko.

Prav tako so po njihovih besedah v korist lastnikom stanovanj, ne mladim, ki morajo plačevati najemnino, v njih pa ne morejo bivati, v korist delodajalcem, ki študentsko delovno silo brez nadomestila zaradi okužbe na delovnem mestu izrabljajo v korist lastnega zaslužka in v korist državnemu proračunu, ki stroške omejitev gibanja, prehrane in bivanja prenaša na mlade in njihove družine

Študenti izgubili več, kot dobili

Študentska organizacija Slovenije je v času od razglasitve epidemije marca letos vladi in državnemu zboru v sprejem predlagala 39 ukrepov, ki bi študentom in njihovim družinam olajšali čas epidemije. Vendar je organizacija s strani pristojnih ministrstev le redko prejela odziv, ta pa je bil praviloma negativen

»Med drugim ni bilo uveljavljeno nadomestilo za izpad dohodkov iz študentskega dela, dodatek za dijake in študente, ki delajo s covid bolniki, stroški plačevanja najemnin za stanovanja, ki jih mladi ne smejo koristiti, ostajajo na njihovih plečih ...« poudarjajo v Študentski organizaciji Slovenije.

Za študente sta bila tako sprejeta le dva konkretna predloga organizacije s finančnimi posledicami, in sicer enkratni dodatek, za katerega je bilo namenjenih okoli 7 milijonov evrov ter podaljšanje subvencionirane študentske prehrane poleti, za kar je bilo namenjenih 173.000 evrov. 

»Na drugi strani so študenti izgubili več, neposredno v korist proračuna Republike Slovenije, kot dobili. Samo zaradi onemogočenega izvajanja subvencionirane študentske prehrane je država privarčevala slabih 5, na račun zmanjšanja financiranja študentskih organizacij pa še dodatna 2 milijona evrov. Študentom ta vlada tako ni namenila nič,« meni Študentska organizacija Slovenije.

»Nesprejemljivo, da s podobnimi ukrepi država mladim ne pomaga«

Študenti so v letu 2020 izgubili velik del prihodkov iz študentskega dela. Obseg opravljenega študentskega dela se je v letu 2020 znižal za okoli 30 odstotkov, s čimer se je bruto prihodek dijakom in študentom zmanjšal za 75 milijonov evrov

Glede na to, da so od študentskega dela najbolj odvisni študenti z visokimi stroški študija, je vsak tretji študent soočen s tveganjem, da bo študij moral prekiniti, navajajo v organizaciji, ob tem pa v organizaciji izpostavljajo, da vlada sprejema ukrepe za ciljne skupine, ki imajo v vladi očitno močnejše zastopnike.

Pri tem Študentska organizacija Slovenija omenja temeljni mesečni dohodek za samostojne podjetnike v višini 1100 evrov na mesec za oktober, november in december 2020. Temeljni dohodek za samozaposlene v kulturi, ki imajo pravico do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz proračuna Republike Slovenije, ki znaša 700 evrov na mesec. 

Poleg tega tudi temeljni dohodek za kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in znaša 940 evrov na mesec, temeljni dohodek za verske uslužbence, ki znaša 700 evrov na mesec in je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov in tudi izredni dodatek za upokojence, za katerega so letos upravičeni že drugič.

Pri tem poudarjajo, da sprejete ukrepe in dodatke pozdravljajo, vendar menijo, da pri tem pozabljajo na mlade, predvsem študente in dijake. »Vendar pa ob tem, da ukrepi študentom, tako kot ostalim družbenim skupinam, ne nazadnje tudi upokojencem z uveljavitvijo obveznega upokojevanja, onemogočajo opravljanje dela in zagotavljanja lastnega prihodka, je nesprejemljivo, da s podobnimi ukrepi država mladim ne pomaga,« dodajajo v Študentski organizaciji Slovenije.

Študenti ne izključujejo niti izvedbe stavke

Iz že omenjenih razlogov Klemen Peran, predsednik Študentske organizacije Slovenije pravi, da bodo slovenske študentske organizacije na podlagi skupne odločitve pričele z izvajanjem pritiska na vlado Republike Slovenije.

»Glede na to, da dobronamerno sporočanje in pozivanje odgovornih k sprejemu potrebnih ukrepov ni prineslo rezultatov, bomo z današnjim dnem pričeli z izvajanjem protestnih aktivnosti, s ciljem, da vlada prične reševati državo in njene državljane, ne pa lastnih frustracij,« poudarja Peran. 

Tako napovedujejo vložitev lastnega predloga zakona za urejanje položaja mladih in študentov, ne izključujejo niti izvedbe stavke.

»Današnja mladina noče postati zavržena generacija, zato se bomo skupaj s partnerji in vsemi mladimi aktivirali. Trenutni predsednik države Pahor je leta 2010 kot predsednik vlade, študentom povedal, da s svojo plačo preko 3000 evrov ne more preživeti meseca, zato ga danes sprašujem: kako naj študent preživi deset mesecev s 150 evri?« se še sprašuje Peran. 

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tee3 (nepreverjen)

kakšno študeranje. večina te študijskih programov je ne vredno 5 centov. delat se spravte mladina, ne študerat nekšno filozofijo, ekonomijo, pedagogiko, sociologijo, ker nete dobili službe, če nemate vez. Zapravlate čas.

francek (nepreverjen)

Tak je !! od intelektualcev slovenija nede prospererala!
nucamo vodovodare pa tišlare

In reply to by tee3 (nepreverjen)

per (nepreverjen)

tee3ka maš covid ali si pobegno iz Ormoške psihiatrične ustanove, ti samo naprej delaj ka te veseli, druge pa pusti naj se izobražujejo ka nedo zabiti kak ti

In reply to by tee3 (nepreverjen)

Bandito (nepreverjen)

Izplačilo dodatnih 150 evra na vsakega študenta, da potem pripomoremo k ponovnemu zagonu gostinskih lokalov.

Himmler (nepreverjen)

Saj pa zaj nimajo nobenih stroškov z zvezi šole. Naj zaj lepo ostanejo doma, saj pa imajo svoje domove in se starši dobro skrbijo za njih, nemajo nobenih stroškov!

🤨 (nepreverjen)

Se popolnoma strinjan. Primarna dejavnost študentov je študij, ne pa delo!
Po drugi strani pa so upokojenci dobili od 200 do 500 €, le zakaj???
Kaj so pa oni izgubili v korona krizi, da dobijo takšen dodatek?😡😡😡
Penzija se je dvakrat dvignila, pa še dvakrat dodatek. Pa naj še kdo reče, da jim slabo gre.

In reply to by Himmler (nepreverjen)

gostjaaa (nepreverjen)

Ocitno se Desusu sedaj boljse godi in jih upostevajo, kot pod komedijantovo levicarsko vlado. Ocitno si s prestopom zeli da bo letel iz parlamenta.

In reply to by 🤨 (nepreverjen)

Student123 (nepreverjen)

Aja?par 100eur pa na mesec za solanje placas ti?eni ce ni dovolj prostih mest v rednem studiju,studirajo izredno.Zato ker lejko polek toga te se delajo pa kaj zasluzijo..in ka ce eni studentje prezivlajo starse?ker so ti bolani ali pa kaj drugoga?najprle malo premisle..nisce neje nikaj vec,pa nikaj menje!

In reply to by Himmler (nepreverjen)

Fotuu (nepreverjen)

Naj si ne domisljako, polovica jih studira zaradi studentskega dela, mal poglwdas po fb profilih, vecina vedno potuje, imajo dovwr avto itd.. »Kako naj študent deset mesecev preživi s 0 evri?« Tako smo mi studirali.

kovidfejkkk (nepreverjen)

https://www.facebook.com/gorsakales/videos/442617553422859/
Vi podkupljeni mediji si ne zaslužite nič od nič..manipolatorji podkupljeni a vas ni sram da širite laži vsaki dan pohabljenci eni upam da boste imeli nočne more vsakih 15 minut danes in da ne boste nič spali ali nimate hrbtenice da vas ni sram!! Karma vas čaka v kratkem gnoji eni brez morale!

Jojojoj😩 (nepreverjen)

In to budalo je tebi verodostojno, kreten?

In reply to by kovidfejkkk (nepreverjen)

saamanta (nepreverjen)

Daj človik malo prle premisle kak pa napišeš takšno bedarijo vprašaj se ali nan ta podkuplena vlada dela dobro za nas državljane manipulira nam laže bogi si se ka nemaš možganof!

In reply to by Jojojoj😩 (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

če hoćeš blazno obogateti moraš čimprej postaviti lokal kjer se bodo zbirali študentje
Ti dajo zadnje pare za drogo in alkohol imajo pa ogromno denarja
ker imajo veliko financerjev
Dedki babice ata mama teta Stric pa še malo prostitucije zraven
pa je para kolikor hočeš

fakevirusssss (nepreverjen)

A ti je bik prdnil v čelo in zdaj imaš drek namesto možganov v glavi da take bedarije pišeš...

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

a je bil striček iz Čakovca na obisku
in ti je dal banano v usteca zvečer po risanki -da take bedarije pišeš.

In reply to by fakevirusssss (nepreverjen)

P000u (nepreverjen)

Slovenija po selitvenem prirastu prehitela celo Belgijo in Švedsko. Pri nas največ priseljencev z juga po letu 2008.
Vi kar studirajte, drzave pa ne boste vec imeli.

DRAGA DECA … (nepreverjen)

Gledam to vaše izobraževanje zadnjih 30 let, v kaj so vas vzgojile te izobraževalne ustanove POPOLNOMA V NAPAČNO SMER, samo za pravice znate, za dolžnosti pa ne, nobenega spoštovanja, nobenih delovnih navad, odkar je ukinjeno obvezno služenje vojaškega roka kjer so vse te "mamine sinčke" NAUČILI REDA je vse pri vragu. Vsi fantje ki so odslužili vojsko so pri 20 ali 22 leti postali pravi moški, kaj pa zdaj študirati in luft premzati do 35 leta in samo čakati, da vam denar pade z neba, nobene samostojnosti same bedarije NITI SE VEČ NE VE PRI VAS SPOLA. Pred 30 leti sem javno zapisal BOG NAM POMAGAJ KO TA GENERACIJA ZRASE GOR IN ZDAJ SMO TAM V RITI.

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

jaz nobenemu pubeci nisem dala
če ni služil vojske

oooppk (nepreverjen)

to so strankarski vecni studenje. Pravi studenje nimajo casa za politiko in strakarske zdrahe.

per (nepreverjen)

Kak ste eni čedni, zdaj vam smetajo izobraženi lidje, meli bi samo subvencije za kmete in dodatek upokojencon, študenton, keri prihajajo iz manj premožnih družin,pa so še delo kraj zeli pa nemajo niti štipendije stroški za živlenje so pa ostali strošek stanovanja isti kak prle in tak naprej nega pravice nej v državi nej v cerkvi zdaj še tej dobijo plačo od države samo srmaški dijaki in študenti nej najbokša vlada ka skrbi za svoje mlade.

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

a ti je bik v glavo prdnil da tak fuknjeni si

In reply to by per (nepreverjen)

Franček rad bouža (nepreverjen)

ka do pa študentje s pejnazame, itak so zdaj gostilne zaprejte pa ne nucajo, drujgo pa ka je rajse se naj fcijo, ka majo zdaj zlate čas se fcite, ka nedo cepnole

Student123 (nepreverjen)

Takse komentar pa lejko da samo taksi ka neje nikaj z sebe napravo ali pa se ma za kaj vec :) ce bi bil malo na tekocon z danasnjin cason, bi vido ka dosta studentov dela,zato ka prezivijo sebe,placajo solanje pa se zaposlijo..mislen ka se vseeno bokse studerati,kak pa biti na borzi pa pejneze od drzave vlejcti nej?

In reply to by Franček rad bouža (nepreverjen)

Hmmmmmm (nepreverjen)

Ge pa je za vlado študent važen. Upokojenci so tista ciljna grupa. Pri njih kak stranka SDS dobivleš volilce. Študent te nede volo, pa če dobi kakšen dodatek ali nej...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice