FOTO: Bobo
Premier Janez Janša je na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča o statusu priseljencev iz tretjih držav in njihovih socialnih transferjih odgovoril z uvedbo poostrenega nadzora, kjer premier izpostavlja predvsem Maribor.

V ponedeljek je v parlamentarni palači tekla 20. redna seja državnega zbora. Na njej so poslanke in poslanci primarno obravnavali predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, kot običajno pa je bila seja namenjena tudi za poslanska vprašanja predsedniku vlade Janezu Janši.

Eno izmed teh je postavil poslanec Zmago Jelinčič, sicer član in predsednik Slovenske nacionalne stranke. Jelinčiča je predvsem zanimalo vprašanje v zvezi s statusom priseljencev s področja nekdanje Jugoslavije ter koriščenjem socialnih transferjev, ki so jih ti deležni pri nas.

Po prepričanju Jelinčiča na ozemlju Slovenije bivajo številni priseljenci, največkrat Albanci, ki bivajo na istem naslovu. Tako jih je na enem naslovu lahko prijavljenih nekaj sto, je prepričan Jelinčič. Poleg tega meni, da ima Slovenija zaradi priseljencev veliko škode in da upravne enote in inšpekcije ne delujejo, kot bi morale.

Poostren nadzor na območju Maribora

Janez Janša je pri poslanskem vprašanju spomnil, da koalicijska pogodba predvideva reformo socialnih transferjev, pri čemer je dodal, da bo mogoče tudi z novelo zakona o tujcih popraviti luknjičaste predpise.

Prav tako se je zavzel za nadzor nad prijavljenimi bivališči. Janša ne more razumeti, kako lahko na nekaterih upravnih enotah na naslovih, kjer je prijavljenih že sto, vpisujejo kraj bivališča za dodatne ljudi.

»Ni tega povsod, tudi ni tega na večini upravnih enot, nekatere pa izstopajo, na primer mariborska,« pravi Janša. Prav tukaj bo moralo pristojno ministrstvo izvesti dodaten nadzor, je prepričan.

Po njegovih besedah so problematični primeri, kjer je na stotih ali dvestotih kvadratnih metrih, prijavljenih na stotine ljudi. Tu gre tudi za izkoriščanje nastanjenih, saj morajo lastnikom nepremičnine veliko plačati. Za inšpekcijo to ni tako težka naloga, da jo reši, saj se da veliko odkriti že s primerjavo podatkov, je pojasnil.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
12 (nepreverjen)

Ne vem zakaj se to ze ne kontrolira.Torej nekdo ne dela dvojega posla.
Sami "cefurji" so verjetno prijavljeni.Nemcev in Anglezev verjetno ni

rtga (nepreverjen)

Zakaj ne? vpraša skrajno Levico in SD, ter dodaj še LMŠ. Glasovalni aparat plačan v evrih na volitvah.

In reply to by 12 (nepreverjen)

Vin dizel (nepreverjen)

Mislis da naj vprasamo sds in janso ki ima parlamentarno vecino pa se mu nekako ne mudi zapirati meje? Kljub svojim obljubam? Ne vem kako dolgo bodo se levi za vse krivi? Zdaj ima vecino pa kaj dela? Maske nabija tebi na neumno glavo... Za mejo ga pa boli k.... Dokler ma ovce kot ti da ga volijo

In reply to by rtga (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Vin dizel___ no, kako je pa bilo, ko so hoteli dati večja pooblastila vojski??

In reply to by Vin dizel (nepreverjen)

Vin dizel (nepreverjen)

Ja kaj je z vojsko? Opozicija je predlagala 2 km obmejni pas? On pa da bi vojska kar po celi sloveniji pomagala. Ne rabimo tega. Zato imamo policijo.Ce bi mu bilo za zapiranje meje bi poslal vojsko v obmejni pas.... Ampak potem ne bo dinarckov iz evrope pa ne bo nic za razdeliti... Jansa je tako dolgo domoljub dokler tega ne ogroza evropski denar.... Takrat je pa lepo tiho in piha v isti rog kot vsi ostali.... Si ze slisal kak novi predlog od sds glede zaprtja meje? Jaz tudi ne...

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Vin dizel_ ti si naiven, malo preveč. Že sama informacija tem migrantom, da ima vojska večja pooblastila, bi povzročila upad prihajanja preko Slovenije. Seveda noben zakon, nobena prepoved, noben zid, ne reši 100% ničesar, saj vedno obstajajo kriminalci, ki zakone kršijo.
Merklova je tudi zgodovinsko zajebala celo Evropo s svojim "Willkommen". Takrat bi morala postaviti meje: pomaga se izključno beguncem po veljavnem pravu, s papirji, z znano zgodovino,... Turisti socialnih transferjev NISO ZAŽELJENI !!! To je kraja in izigravanje statusa begunca!!

In reply to by Vin dizel (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Tij si se gnes zmero vročino, ali si že od rojstva tak betežen?
Malo se pozanimaj kelko nešče od minimaca plača državi (cca. 200€ davka), pa kelko nešče z 3.000€ plače (cca. 1200€ davka).
Ka sploj ne gucimo o ton kelko bi Pogacar mogo placati ce bi zivo v Sloveniji in nek v Monace.
Pametno ka tan zivi, ka z placanin davkon ne podpira taksne butle kak si ti z temi tvojimi primitivnimi šank komentari.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Dobro, da preverjajo 100 prijavljenih na naslovu, kaj bomo pa s študenti in delavci, ki sploh niso prijavljeni in plačujejo nenormalno visoke cene najemnine in od tega nima nič država le lastniki si debelijo denarnice in kradejo državni davek in subvencije , ki bi jih študent prejel, če bi bil normalno prijavljen?

In reply to by rtga (nepreverjen)

prekmurec75 (nepreverjen)

zal tudi jas nemaram siftarje posebno kosovarje ampak imamjih prijavljenih na mojem naslovu okrog 150 in odvsakega dobim mesecno 100 evrov kot politicarji recejo da denar nesmrdi

lkerd (nepreverjen)

napiše se šiptarje, če že uporabljaš ta izraz. drugače so pa jugo albanci.

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

klupaser (nepreverjen)

Boug ne daj ka se Avstrijci spravijo to kontrolejrat..... ali pa celo oblasti v Monaki ge na enon naslovi 500 slovenskih športnikov skrivle pejneze ka neščejo doma davek plačati. Ali pa v Luxemburgi ge majo še Slovenski politiki firme ka pejneze tan skrivlejo. Doma do se pa palik pametni delali.

Odgovordebile (nepreverjen)

Drži

In reply to by klupaser (nepreverjen)

352 (nepreverjen)

Bravo Janša.

rudi,k (nepreverjen)

Dobro, da preverjajo 100 prijavljenih na naslovu, kaj bomo pa s študenti in delavci, ki sploh niso prijavljeni in plačujejo nenormalno visoke cene najemnine in od tega nima nič država le lastniki si debelijo denarnice in kradejo državni davek in subvencije , ki bi jih študent prejel, če bi bil normalno prijavljen?

Odgovordebile (nepreverjen)

Jop

In reply to by rudi,k (nepreverjen)

rudi,k (nepreverjen)

Maš pravi nick ali ime

In reply to by Odgovordebile (nepreverjen)

JanezJanša (nepreverjen)

Firer je govoril o neprodušnem zaprtju mej, ko je bil v opoziciji. Vrag je ko moraš stati za svojimi besedami.

goostt (nepreverjen)

Verjetno tega "firerja" misliš I.J. Janšo. Sicer pa ta pravi FIRER jih je res imel dosti prijavljeni na enem naslovu in jih je z transporti vozil še zraven !?

In reply to by JanezJanša (nepreverjen)

če ge va ra (nepreverjen)

Če bi volili Glanzkopfa bi jih lahko bilo tudi 1000 na enem naslovu in ga ne bi motilo.

Seveda ne bo nič drugače. Bodo pač naslove razprišili po vseh držvi. Za vsak problem se najde rešitev.

In pametni ljudje so vedno pred državo.

Kajtepabriga (nepreverjen)

DF - če ga va ra, ne zaslužiš se drugega, kak da se te kastrera na živo (ne kot psa)!

micikaaa (nepreverjen)

demokracija je ka vsi delate ka ščete.....vojsko na ulice pa na mejo....pa de red.....

Janezek ovca (nepreverjen)

Vej v sobote je tude puno taksih

Xyzzz (nepreverjen)

Pa dobro cakajte malo, vi se zavedate ka je en igralec PSV vreden vec kak cela ekipa Mure? In glede na tou so se decke prekleto dobro borili! Z malo vec srece na Murinoj strani bi tou lejko bilja feeejt opasna tekma! Bravo decki!⚪️⚫️

. (nepreverjen)

Kak se lejko na upravni enoti naseliš?

Da da (nepreverjen)

Ce bi hotela drzava narediti red, bi ga ze zdavnaj lahko. Pa ocitno noce. Na UE bi moral priti skupsj z najemnikom tudi lastnik in bi oba podpisala pod kazensko odgovornostjo. S tem bi drzava kontrolirala tudi placevanja davka od neprrmicnin. Pa nic od tega. Ocitno podpira zlorabe na tem podrocju.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice