*Fotografija je simbolična
Vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter odsvetuje nenujna potovanja.

Slovenija ima 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev med najvišjimi v Evropski uniji, višjo ima le osem držav. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da se pri vseh naših sosedih, in tudi pri nas vnovič povečuje reprodukcijsko število. Tudi po svetu so razmere resne, najslabše je trenutno v Indiji, kjer je zdravstveni sistem pred kolapsom.

Idilična Hrvaška kot cilj večine Slovencev

Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve je pred prvomajskimi prazniki opozoril, da je pred načrtovanjem poti potrebno upoštevati dejstvo, da bolezen še ni za nami in se situacija ni nikjer toliko izboljšala, da bi lahko govorili o normalizaciji. 

Zadnja sproščanja v Sloveniji, tudi na meji, so po njegovih besedah lahko varljiva, saj se lahko neosnovano približamo ideji, da bomo šli nekam drugam, kjer ne bo treba upoštevati omejitev. 

»Zlasti zdaj pred prvomajskimi prazniki je cilj in ambicija večine Slovencev, da bodo šli na Hrvaško. Hrvaška je v zelo težki situaciji, njihov zdravstveni sistem je pred velikimi preizkušnjami in to se odraža tudi v tistih delih države, ki so glavni cilj slovenskih turistov. To je pomembno upoštevati takrat, ko se odpravimo in pričakujemo idilične dopustniške razmere,« je opozoril vodja konzularnega sektorja.

Ob tem je spomnil, da so kljub odprtju ob velikonočnih praznikih morali na Hrvaškem zaradi poslabšanja turistične kapacitete omejiti, ravno tako je pred povratkom domov obvezno testiranje. 

Zaostrene razmere in omejitve pri vseh naših sosedih

Ni pa Hrvaška edina, kjer je stanje resno. Šter je navedel še Madžarsko, kjer imajo že dlje časa skoraj popolno zaporo na meji, pa tudi druge naše države imajo po njegovih besedah omejitve, ki si jih pri nas skorajda ne moremo zamisliti. Tako je za vstop v Italijo potrebno sporočiti, kam gremo, obvezna je tudi 5-dnevna karantena, brez izjeme. Ravno tako je obvezna najava in registracija obvezna v Avstriji.

Pri vstopu v Srbijo pa je potrebno obvezno opraviti PCR test niti opravljeno cepljenje ne velja za olajšavo. Kot je poudaril, je določitev vstopnih pogojev avtonomna odločitev vsake države.

O indijskem sevu in ponarejanju potrdil

Šter je opozoril Slovence, ki potujejo v tujino, da obstajajo določeni pogoji za prečkanje slovenske meje in tudi pogoji za vstop v tretjo državo. Kot je dejal, je situacij nešteto, ob tem pa svetuje vsem, ki se odpravljajo na pot, da naj razmislijo, ali je pot res nujna. Za informiranje pred samim potovanjem priporoča spletno stran policije in ministrstva za zunanje zadeve. 

Spomnil je tudi na dramatičen zasuk na slabše v Indiji, kjer nekateri že omenjajo indijski sev in bo po njegovem mnenju zelo vplival na epidemiološko situacijo na svetu. Izpostavil je priporočil ameriškega zunanjega ministrstva za svoje državljane, kjer odsvetujejo potovanje v vrsto držav, tudi v Slovenijo. Kot je povedal, to potrjuje, da bo trenutna situacija trajala še precej časa. 

»Kar nam omogočajo ukrepi sproščanja slovenske vlade je potrebno razumeti z zrnom soli. To ni argument, da lahko grem in se kjerkoli po svetu obnašam tako, kot se morda doma ne bi. To je sporočilo, ki ga imejmo v zavedanju, ko se odpravljamo na vikend, ali v hotel,« je poudaril. 

Šterj je opozoril še na problematiko prikrivanja okoliščin naših potovanj z izgovorom, da »gremo zaradi medicinskega posega čez mejo, v prtljažniku pa imamo dopustniško opremo in na zadnjem sedežu tri otroke«. Še slabša praksa pa je po njegovih besedah ponareditev dokazil o opravljenem testu, pri čemeren gre za kaznivo dejanje. 

Komentarji (3)

Vse je na netu (ni preverjeno)

Čeferin 2019: "Politika naj se ne vmešava v šport" Čeferin 2021: "Hvala politiki, ker se je vmešala v šport"

čarni vrag (ni preverjeno)

Šter, drži gobec! Dosti vas mamo, kreteni!

Verff (ni preverjeno)

Na katerem croatien otoku pa imas ti vikend? Socialcem dol viai za stanje na hrvaski obali, kaj bodo tam. Tam so samo javni sektor in podjetniki

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Starejše novice