*Fotografija je simbolična
V Slovenijo bo odslej brez napotitve v karanteno mogoče vstopiti tudi s potrdilom o cepljenju proti covidu-19 s cepivi kitajskih in indijskih proizvajalcev. Vlada je sprejela tudi nekaj drugih sprememb glede testov in izjem.

V Slovenijo bo odslej brez napotitve v karanteno mogoče vstopiti z negativnim PCR testom, ki je bil izdan v Združenem kraljestvu ali v ZDA, in ne le v državah Evropske unije ali schengenskega območja. Test pri tem ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Dokazila veljajo, če so bila izdana v Evropski uniji, schengenskem prostoru, Veliki Britaniji ali ZDA

Vlada je skrajšala tudi obdobje dokazila o prebolelem covidu-19, torej pozitivnega PCR testa. Ta je po novem lahko star vsega deset dni, razen če zdravnik ne presodi drugače. Ne sme pa biti starejši od šestih mesecev. 

Zadostuje tudi potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in da od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. Dokazila veljajo, če so bila izdana v Evropski uniji, schengenskem prostoru, Veliki Britaniji ali ZDA.

V Slovenijo odslej mogoče tudi s kitajskimi in indijskimi cepivi

Razširili so tudi seznam cepiv proti covidu-19, s katerimi je mogoče vstopiti v Slovenijo brez napotitve v karanteno.

Tako je ob cepljenju s cepivi Pfizerja, Moderne, AstraZenece, Johnson & Johnson in ruskega Sputnika v Slovenijo mogoče vstopiti tudi, če so bile osebe cepljene s cepivi indijskega proizvajalca Serum Institute/AstraZeneca ter kitajskih Sinovac Biotech in Sinopharm.

Vlada je tudi odpravila obvezno testiranje osebam, ki se vračajo s službene napotitve, če predložijo tridnevni negativni PCR test. Gre za pripadnike policije, uslužbence državnega organa in akreditirane novinarje na službeni poti v tujini. To določilo se bo začelo uporabljati od 26. aprila 2021.

Na tri dni so podaljšali tudi rok za vrnitev tistim, ki so mejo prečkali za pomoč drugim osebam ali za vzdrževalna dela na nepremičnini. Tudi to določilo se bo začelo uporabljati s ponedeljkom.

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno dovoli tudi državljanu članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, in se čez mejo vrača v 72 urah po prehodu meje. Predložiti pa mora negativni rezultat PCR testa ali hitrega testa, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa.

Malenkost se spremenil seznam rdečih držav

Nekoliko se je spremenil tudi seznam rdečih držav. Med članicami Evropske unije ali schengenskega območja je sprememba pri Finski, s seznama pa je črtana Malta.

S seznama tretjih držav je črtan Barbados, dodani pa Malezija in Sveti Vincencij in Grenadine, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Komentarji (1)

HojSS PRESS (ni preverjeno)

Hmmmm, naslov pa tekšen, da imaš lahko v prtljažniku cepivo iz Indije in Kitajske in vseeno prečkaš mejo.

Če še malo drugače hitro prebereš, kot bi na cepivih letel ali se z njimi peljal.

Starejše novice