Foto: Bobo
Aktualni predsednik Protikorupcijske komisije Boris Štefanec ni prepričal izbirne komisije, ki je predsedniku Borutu Pahorju predlagala štiri imena.

Izbirna komisija pod vodstvom predsednika Janeza Stareta, sicer dekana Fakultete za upravo, je Pahorju kot primerne za imenovanje predsednika KPK predlagala Tino Brecelj, Uroša Novaka, Janeza Pogorelca in Roberta Šumija. Svojo odločitev, pri kateri so izločili Štefaneca, so v izbirni komisiji sprejeli soglasno. 

Je bila kriva njegova vizija ali strici iz ozadja?

Stare je za STA povedal, da so pri presoji dali prednost integriteti posameznika, njegovi strokovni avtoriteti, zmožnosti realne ocene stanja in ukrepov na področju preprečevanja korupcije ter predvsem viziji prednostnih nalog in razvoja KPK. Tudi politično udejstvovanje kandidatov naj bi vplivalo na odločitev komisije, ampak to ni bil izločitveni dejavnik.

Stare sicer zaradi zaupnosti postopka ni razkril razlogov, zakaj jih ni prepričal Štefanec, je pa namignil na predstavitev vizije kandidata, ki naj bi pripomogla k taki odločitvi. 

Na očitek glede vizije je Štefanec odgovoril, da je predložil nekoliko dopolnjeno vizijo dela KPK, ki jo je sprejel senat KPK, ko sta bila bila v njem še tudi Igor Lamberger in Alma Sedlar, KPK pa po tej viziji dela že šesto leto.

Štefanec je v izjavi za STA povedal, da je skrajno razočaran nad tem, da ni bil vključen v ožji izbor. Spomnil je na dejstvo, da je bil ob imenovanju edini med 55 prijavljenimi uvrščen na seznam primernih kandidatov in delo predsednika KPK opravlja zdaj že šesto leto. Nerazumljivo se mu zdi, da bi naj s toliko izkušnjami sedaj veljal za neprimernega kandidata. Ob tem je izpostavil svojega namestnika Uroša Novaka, ki to funkcijo opravlja šele leto in pol in je za izbirno komisijo obveljal za bolj primernega od njega.

Obenem je še namignil, da gre v ozadju za politično odločitev in naj bi bilo jasno, da je nekdo uperil svoje lovke ter sprejel odločitev, da Štefanec ne sme biti predsednik KPK.

.

Vseh prijavljenih je bilo devet 

Poleg svetovalke predsednika vrhovnega sodišča Tine Brecelj, zdajšnjega namestnika predsednika KPK Uroša Novaka, višjega sekretarja službe vlade za zakonodajo in predavatelja Janez Pogorelca ter vodje centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji in docenta na mariborski univerzi Roberta Šumija so se za mesto predsednika KPK potegovali še aktualni predsednik Štefanec, načelnik upravne enote Ribnica Primož Bučan, novinar Planeta Rajko Gerič, upokojenec Jožef Majer in strokovni vodja Avto šole Lisjak Rajko Marković, poroča STA.

Štefanec najmanj do marca še na čelu KPK

Pahor ima zdaj 30 dni časa, da imenuje novega predsednika KPK in to med imeni, ki mu jih je predložila izbirna komisija. V njegovi pristojnosti je sicer tudi, da se ne odloči za nobenega, v tem primeru se mora postopek javnega poziva ponoviti.

Štefanecu, ki je pred vodenjem KPK imel odvetniško pisarno v Murski Soboti, se mandat poteče marca. V kolikor predsednik republike njegovega naslednika do takrat ne bo imenoval, bo Sobočanec predsedniški stolček KPK zasedal vse do imenovanja novega. 

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pravilna odlocitev (nepreverjen)

Ni vec zaupanja vreden, ker je preveckrat zlorabil polozaj. Korupcija se je razsirila po vseh podjetjih in uradih.

Kpkni (nepreverjen)

Politicno nastavleni, politicno odstavljeni.

Zaradi slabega (nepreverjen)

dela proti-korupcijskih komisarjev

In reply to by Kpkni (nepreverjen)

rokoborec (nepreverjen)

Adijo, lepa plača! Ubogi bo pristal na zavodu za zaposlovanje.

čarni vrag (nepreverjen)

Konec kariere zadnjega sekretarja soboške Zveze komunistov. Naj počiva v miru.

vinarium (nepreverjen)

Samo sramoto si delal Prekmurcem!

Miroljubnež (nepreverjen)

Idi v penzijo. Tak maš pogoje.

Putin (nepreverjen)

Končno dobre novice!

mala45 (nepreverjen)

od kda pa je g. boris iz Murske Sobote halooo??? narod zresnite se malo g. prihaja iz Hodoša ??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️

Edo (nepreverjen)

Hvala bougi ka vec nede.zdaj de leko na hodusu jelene lovil

Putin (nepreverjen)

Mi bomo njega Lovili!

In reply to by Edo (nepreverjen)

upornik (nepreverjen)

totalno nesposoben. Amen

butalec (nepreverjen)

Politika ga je prinesla, politika ga je odnesla. Vervlen pa, ka bi na toj funkciji bil do smrti!!! Pare, pare, pare....
Pa še bouk vej je nej bil!!!

gasilec lojz (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Štefanec je car
in je bil do sedaj najboljši predsednik KPK
pa še on babo je zjebal

Hmmmmm (nepreverjen)

Ja, kda ti nekaj ne paše, se je gnesden moderno izgovarjati z politično motivejranin proceson... Neje prvi pa nej zaden...

krobikar1

Malo samokritike ne škodi, ampak evrčki so pa mamljivi, še posebej če ni kake velike odgovornosti,...Pri nas je vse več takih, ki bi delali in delali oz. težko je stopiti od korita!

SeveLado (nepreverjen)

Mladi in intelektualci se itak izogibajo politične scene, zato pa lahko eno lajajo "strici iz ozadja" in "stari komunisti", saj drugih obrazov že 20 let ni, tisti ki pa so, so pa le kratek čas, saj jih stara garda hitro izrine iz scene.

neda

SD namerava ustoličiti Jankovića, ker naj bi imel največ referenc.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice