Bolnike z drugimi zdravstvenimi težavami lahko ob okužbi s koronavirusom izolirajo tudi na primarnih bolnišničnih oddelkih.

Bolnike, ki bolnišnično zdravljenje potrebujejo zaradi zdravstvenih težav, ki niso povezane s covidom-19, so v bolnišnicah po doslej uveljavljenem protokolu večinoma premeščali na covidne oddelke.

Po novem protokolu jih lahko izolirajo tudi na oddelkih, kjer se zdravijo zaradi svojih primarnih težav, je pojasnila Tatjana Lejko Zupanc.

Bolniki izolirani v sobi

V tem primeru okužene bolnike obravnavajo enako kot na covidnih oddelkih. Bolniki so izolirani v sobi, od koder jih nato peljejo na posamezne terapije in izvajanje diagnostike.

Običajno jih dajo na konec oddelka, poskrbijo za ustrezno dezinfekcijo in prezračevanje prostorov. Vsi zaposleni, ki delajo z njimi, morajo imeti ustrezno zaščito, prav tako so seznanjeni z vsemi procesi, ki so potrebni za ravnanje z okuženimi bolniki, je na novinarski konferenci glede covida-19 povedala predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Tovrstni protokoli po njenih besedah niso enotno predpisani za vse bolnišnice, ampak se te same organizirajo tako, kot je zanje najlažje.

Na ljubljanski infekcijski kliniki tako v primeru, da okužbo potrdijo pri enem ali dveh bolnikih z necovidnega oddelka, bolnika poskušajo premestiti na covidni oddelek, kar je »tudi sicer najboljša možnost«. Če je takih bolnikov več, pa se držijo novega protokola.

V prihodnje spremenjeno obveščanje javnosti

Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco, je ob tem sporočila, da bodo v prihodnje zaradi spremenjenih okoliščin po prihodu omikrona javnost začeli obveščati tudi o tem, kateri pacienti se v bolnišnicah zdravijo zaradi covida in kateri so tam s covidom, a se načeloma zdravijo zaradi drugih težav.

Med starejšimi hospitaliziranimi večina necepljenih

Lejko Zupančeva se je sicer dotaknila tudi razmer v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Število okuženih s koronavirusom, ki jih sprejemajo, se povečuje, je dejala. Na covidnih oddelkih imajo trenutno 231 bolnikov, od tega le še 56 na enoti za intenzivno terapiji, kar je »tudi edina svetla točka trenutnega položaja v bolnišnicah«.

Med hospitaliziranimi covidnimi bolniki gre večinoma za starejše bolnike, med katerimi jih večina ni cepljenih proti covidu-19 ali pa so cepljeni samo z dvema odmerkoma. Izjema pa so cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva. Pri tem jo žalosti, da so necepljeni tudi nekateri starejši, ki imajo številne pridružene bolezni in bi bilo cepljenje zanje še posebej smiselno.

Na navadnih oddelkih kratka ležalna doba

Med drugim opažajo, da se ležalne dobe na intenzivnih oddelkih v primeru koronavirusne različice omikron niso skrajšale, tudi zato ker gre večinoma za zelo bolne ljudi.

»Na navadnih oddelkih imam pa vtis, da je ležalna doba zelo kratka,« je dejala.

Zaradi covida odsotnih 500 zdravstvenih delavcev

V UKC Ljubljana se trenutno srečujejo predvsem s težavami zaradi pomanjkanja kadra zaradi okužb s koronavirusom. Trenutno je namreč zaradi covida-19 bolniško odsotnih 500 zdravstvenih delavcev, 119 pa jih je dodatno v karanteni zaradi obolelih družinskih članov. Vsi ostali, ki so imeli tvegane tesne stike, hodijo v službo in se testirajo vsak dan.

Karanteno zaposlenih so sicer skušali skrajševati s testiranjem po sedmih dneh, a so ugotovili, da so po enem tednu skorajda vsi še vedno pozitivni.

Posegi zmanjšani na okoli 70 odstotkov

Zaradi pomanjkanja kadra so nekateri programi zmanjšani.

»Vsekakor se dela vse, kar je pod stopnjo nujno in zelo hitro. Od ostalih se operira bolnike z rakom, ki imajo prioriteto, nobenih omejitev ni pri pediatriji in v porodnišnici. Ostali posegi pa so zmanjšani na okoli 70 odstotkov,« je dejala.

Težave predstavljajo tudi vdori okužb na redne oddelke, ki jih odkrijejo z rednim testiranjem bolnikov vsaka dva dni.

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
65tyhh (nepreverjen)

javno sprašujem strokovnjaka za turizme ex vodilbga hotel union ali ve, da Save ne prodaja vlada rs, ampak ameriški finančni sklad York ? Sprašujem ga tudi ali ve kdo je Savo prodal Yorku ?
3x lahko ugibate.

weeeli (nepreverjen)

Glavno ka se ti sprasujes, pa ka na neksnon f-grade potrali sprasujes “strokovnjake” za bilo ka!! To ze pove puno o tvoji inteligenci… Tu lejko kvecjemi pitas na kero stran kruja si mazes pasteto

In reply to by 65tyhh (nepreverjen)

Bradno (nepreverjen)

Starim komunistom je najbližje upravljanje z državo prek bonov, ki jim sedaj rečejo vavčerji. Hitro pa dobro izgleda.

Landaczf (nepreverjen)

Se pravi, večina bolnikov v bolnicah je v resnici hospitaliziranih zaradi drugih bolezni, ne zaradi covida? Omicron prehlad je pa samo zaradi cepljenja tako blag? Bravo, ljudi moji cepljeni. Zabiti ste v mozak, resno. Tisti, ki temu verjamete.

lllalll (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tvoj komentar spada direkt v Facebook skupino “ vse antivekserske neumnosti na enem mestu “

In reply to by Landaczf (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

sobotainfo , samo provocirate in pikate narod. Samo da dobite klike. Vej vse se vraca, vse se placa! Kiri, fujjjjjj

bino (nepreverjen)

priprave na konec "pandemije"

Guccigang666 (nepreverjen)

A NI ŽE KONEC LAŽNIVE SFEJKANE PREHLAD PREVARE IN NATEGA! VSE KI DOBIVAJO DENAR OD TE LAŽNE EPIDEMIJE CEPITI DIREKT V ČELO 5x ZAPOREDOMA DOKLER NE SPOCRKAJO TO BI BILA EDINA PRAVIČNA DEPOPULACIJA NA TEM PLANETU!

TestIQja (nepreverjen)

Prides na test IQja ale te straj rezultata? 600€ te caka ;)

In reply to by Guccigang666 (nepreverjen)

oldgringos (nepreverjen)

Kda de Čelavi v bolnici (Ormož), mo te tudi znali ?

Dsaww (nepreverjen)

Mislim da ima Kordis prednost, po vrstnem redu

In reply to by oldgringos (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Necepleni doma, cepleni pa naj delajo namesto njih. Banda.

cepleni2x (nepreverjen)

Ges san 2x cepleni pa trenutno doma z močnin prehladon še po 10ih dneh, moja necepljena žena pa je včeraj šla nazaj delat in več neje v izolaciji. Celi čas se je samotestejrala pa neje bila pozitivna, predvčeraj šla na HAT pa negativna. In zdaj more ona necepljena delati na naši firmi namesto mejne cepljenoga. Prekprokleta banda van pravin...

In reply to by . (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Ti antivaxxer, hihi !!! Nisi prejel boosterja, hahahaha

In reply to by cepleni2x (nepreverjen)

678999 (nepreverjen)

Zakaj se cepljeni, pozitivni in bolni s svojo kodo lahko povsod prosto gibljejo in širijo virus, necepljeni, vsakodnevno pred službo testirani, zdravi in negativni ne smejo goriva točiti, na banko...lahko pa gredo nemoteno na burek ali kebab v zaprte prostore z več ljudmi?

necepec (nepreverjen)

6789...
. zato, da se Slovenija hitreje prekuži!

Bomo kdaj dobili podatke o smrtih na način:
- umrli s covidom
- umrli ZARADI covida

In reply to by 678999 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Po dvej lejtaj zavajanja pa laganja je kesno.

čarni vrag (nepreverjen)

Izgleda, ka bi se radi ven potegnoli. Ljudje so bili v zadnjem stadiju raka, umrli pa so s kovidom. Čul san tudi, ka so mrliški ogledniki od mrtvecov jemali brise in jih proglašali za umrle zaradi ali s kovidom. Prek prokleti PCR testi so omogočili ciganijo stoletja.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice