Vse od danes naprej izdane odrejene karantene bodo trajale 10 in ne več 14 dni.

Krajše karantensko obdobje velja tako za tiste karantenske odločbe, izdane potnikom na meji ob prihodu iz držav na rdečem seznamu, kot tudi za karantene, ki so bile posameznikom odrejene zaradi visoko rizičnega stika.

Vlada je spremembe spremembe odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti države sprejela na četrtkovi seji, piše STA.

"Strokovna skupina je zavzela stališče, da se obdobje odrejene karantene po vstopu v Slovenijo na meji opredeli kot 10-dnevna karantena, ki po zaključku ne potrebuje testiranja in velja enotno za prav vse ob prehodu meje," je odločitev vlade v četrtek pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, pa od danes ne bosta več časovno omejeni na 24 ur. V primerih, ko je ob vstopu v Slovenijo treba predložiti ustrezna dokazila in negativen izvid testa, pa ta ne sme biti starejši od 48 ur.

Slednje je novost, saj se zahtevana veljavnost negativnega testa s 36 ur podaljšuje na 48 ur. Potrdilo o negativnem testu mora izdati institucija, katere verodostojnost priznavata slovenski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Žm (nepreverjen)

Stric ne me spravljati v smeh.Ne sodite drugih po sebi Poleg tega nisva skupaj krave pasla. Jaz med voznjo nikoli ne uporabljam telefona. Malo se peljite na to cesto pa bote vidli kaj delajo eni. Tik pred tabo se izsili na cesto. Vsak dan sem na tej cesti in sem previdna, ker mores na druge bolj paziti kot na sebe.

Žm (nepreverjen)

Ka realni DF tele prizadeto drugim nicke kradneš ka te lejko blesarije pijšeš. Ka ma te komentar keroga si napijsal veze s tem člankom. Glavno ka tij brez veze nekaj tipkaš. Gnoj prekleti pokvarjeni.

In reply to by Žm (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

osebno mislim
da se pravi vzroki bolezni lahko pokažejo šele 14 oziroma vcasih šele 18 dan po stiku z okuženo osebo. Sem proti skrajšanju karantenskega časa z 14 dni na 10 dni
NIJZ vas bo še glava bolela zaradi takšnega ukrepa

Kevvin (nepreverjen)

Prvo se bunijo ka je dosti okužb namesto ka be zaostrili stvari jih popuščajo.
Neven v kon je fora..
Drazva se boji popolne karantene zaradi izgube delavnih mest itd. A če njin tak vseeno zakoj podatke o testiranji objavljajo in nekse ukrepe keri so niti Nej 40% varanje kaj šele 99%.
Zdaj vse zapreti nemrejo ker narod je Nej nori si pa skoraj vupan trditi ka do zajebali gostince pa šolarje. Banda ena

Preverite...... (nepreverjen)

Sami smo si krivi ka delajo iz nas bedake.

Starejše novice