Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel in vladni govorec Jelko Kacin sta spregovorila o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19.

Vladni govorec je uvodoma dejal, da se razmere v naši soseščini slabšajo in omenil možnost novih ukrepov Slovenije zaradi tega. Ponovno je izpostavil tudi delo epidemiologov, ki delajo na robu svojih zmožnosti in pri tem poudaril, da je NIJZ pod vodstvom direktorja Milana Kreka sprejel številne reorganizacijske in kadrovske ukrepe po sklepu vlade glede priprav na jesenski val, ki se nam dogaja že pred jesenjo.

Smo najboljši od sosedov, epidemije ne bomo razglasili

"Da bi uvedli neke radikalne ukrepe, ki si jih ne želimo, bi morali pred tem razglasiti epidemijo. Če to storimo, bomo prva država v Evropi, ki bi to storila. Glede na 14-dnevno incidenco, ki kaže 34 primerov na 100.000 prebivalcev, smo najboljši od vseh sosedov in pozitivno odstopamo. Če bodo druge države razglasile epidemijo, bomo tudi mi. Pri takem rezultatu, ki ga imamo, pa tega ne nameravamo storiti," je zatrdil Kacin in v nadaljevanju pozval, da naj so ob prihajajočem lepem vikendu pikniki le enodružinski: "Da se ne bi zgodilo, kot v Mariboru, ko je kot posledica praznovanja 80-letnice, okuženih 16, morda celo 18 ljudi do tega trenutka. To je nekaj čemur se moramo izogniti."

Omejitev na občine ne pride več v poštev

Glede dodatnega omejevanja števila oseb, ki se lahko družijo na javnih mestih, v Franciji so namreč omejili na šest, je pojasnil, da imajo tam trimestne številke, ampak "če ne bo šlo drugače, tudi to". Kacin je pomiril, da se vlada želi izogniti restriktivnim ukrepom, omejevanje gibanja na občine je izključeno tudi v primeru, če bi morali dodatno zaostrovati zadeve.

"Ne moremo sanjati o golobu na strehi. Maske in samodisciplina je tisto, kar moramo v tem trenutku upoštevati. Na drugi strani se moramo organizirati, da bomo vse tiste s simptomi, čim prej testirali in jih dali v karanteno ali osamitev. To je tisto, kar lahko storimo. Mi smo kot družba, ko je treba, izjemno solidarni in samodisciplinirani. Vlada ne želi, da bi prebivalstvo morala prisiljevati z odloki in zamejevati nekatere aktivnosti. Moramo biti odgovorni drug do drugega, drug za drugega in predvsem do tistih najbolj ogroženih," je vnovič pozval govorec vlade.

Kacin je še izpostavil včerajšnji dogovor pediatrov, da se brisov ne bo jemalo več otrokom mlajših od 9 let kot enega izmed racionalnih in "človeku prijaznih ukrepov". Ponovno je napovedal, da bodo kapacitete laboratorijev še povečali, kar pomeni, da bo število opravljenih testov še višje. 

Mario Fafangel (FOTO:BOBO)

O karanteni in plesanju z virusom brez vladnih odlokov

Mario Fafangel z NIJZ je predstavil aktualne številke in pojasnil, da se vse države spopadajo s tem, da se številke višajo, tudi število smrti se približuje milijonu. 

Spomladi so bile ob takih številkah države zaprte, a zdaj poskušamo novo pot "kjer bomo z drugimi ukrepi imeli družbo odprto in bomo z virusom plesali še naprej".

Okužbe se še vedno najbolj pojavljajo pri mlajših, v starostni kategoriji od 25 do 34 let, toda širjenje je razpršeno, starostna piramida se premika navzgor, saj okužbe prihajajo tudi v domove za ostarele. Odstotek pozitivnih od vseh testiranih je okoli štiri odstotke, kar je po oceni Fafangla dobro, saj ujamemo tisto, kar se dogaja v državi, saj imamo širjenje virusa predvsem znotraj države. Epidemiolog je poudaril, da je zelo pomembno, da je testiranje hitro in je dostop do testa hiter, zato želijo zmanjšati to časovnico - od simptomov do testa, na en dan. 

Fafangel je predstavil tudi reorganizacijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pri tem izpostavil klicni center, ki so ga vzpostavili v samo enem tednu in v njem delajo študenti medicine. Ob tem je dejal, da lahko sedaj dnevno epidemiološko obravnavajo čez 100 primerov, svoje zmožnosti pa nameravajo še okrepiti, a "ne gre pa v nedogled". 

Pojasnil je še skrajšanje karantene na deset dni, kar sicer pomeni določeno višje tveganje, ampak bo na dolgi rok bolj sprejemljiv in javno-zdravstveno učinkovit ukrep. Od nedelje bodo tako vse odrejene karantene, ne le tiste izdane na mejah, trajale 10 in ne več 14 dni.

"V roku desetih dni zboli velika večina tistih, ki so bili v stiku in bodo zboleli, preostane nam približno sedem odstotkov primerov, ki zbolijo po desetih dneh, to je manj kot deset primerov na mesec in manj kot en primer na dan," je obrazložil. 

"Problem je, da smo prešli situacijo, ko lahko s prstom pokažemo, da so krivi mladi ali kdorkoli drug. Virus se širi v družbi, vsi moramo malce drugače ravnati in se obnašati, obvarovati najbolj ogrožene in to z čimbolj življenjskimi ukrepi," je še poudaril Fafangel in v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da si želi, da bi to lahko upoštevali brez novih ukrepov in vladnih odlokov.  

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Slom (nepreverjen)

Mi mamo strašne epidemologe!! Kosobrinček Krekec, KRAMPuž (po njegovih ocenah bi Slovenci izumrli do konc leta zaradi koronce) in Gorazd ali Janez, še sam ne ve kako mu je ime Pretnerček, od Kosobrinčka mrzli bratranec. Potem je pa tu še Fafangel, kateremu se že v priimku vidi, kako je prišel do funkcije.

satreopl (nepreverjen)

a ti si sedaj novi lokalni epidemiolog na sobotainfo, namesto črnega vraga? lepo.

In reply to by Slom (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

Be be ha ha ha

In reply to by satreopl (nepreverjen)

jankovicevje (nepreverjen)

buuuuh, hehe

In reply to by Slom (nepreverjen)

orannge (nepreverjen)

epidemija norosti ... tile NIJZjevci pa vsi po vrsti izgledajo kot klošarji, oblečeni v ostanke kolekcije HM.

reddodol (nepreverjen)

odseli se v državo kjer ni kororne. A da je ni? ostane ti Antakrtika. adijo.

In reply to by orannge (nepreverjen)

orannge (nepreverjen)

kaj je bistvo tvojega komentarja, ti polpismeno mongoloidni trol?

In reply to by reddodol (nepreverjen)

najbukša izjava (nepreverjen)
feri11 (nepreverjen)

Praf je povedo, javno, jasno in glasno! Večijna ovc pa blejej dale!

In reply to by najbukša izjava (nepreverjen)

rtkol (nepreverjen)

O poslih, kjer imajo sami umazane prste vmes pač ne morejo pisat!

In reply to by najbukša izjava (nepreverjen)

kolega (nepreverjen)

Kreka na giljotino!

erede (nepreverjen)

po primitivizmu, ki gre iz tebe, predvidevam, da sodiš med skrajne levičarje.

In reply to by kolega (nepreverjen)

Masko Počivalšek (nepreverjen)

Mene zanima, če je vlada že ugotovila kere so tiste maske namazane z bromom in škodljive za zdravje kak je objavil zdravstveni inšpektorat in so razširjene po celi Evropi??? Pri nas je to bilo samo omenjeno, nihče pa neje pojasno katere so tej maske. Tak ka se lidje samo veselo dale zastrupljajte. Na Nizozemskon so maske ukinoli zaradi ugotovitve stroke ka nošenje bole škodi zdravji kak korona virus. Pri nas vas pa inšpektori ganjajo in kaznujejo s 400€. Zanimivo ka je kazen v Nemčiji samo 50€. Torej smo mi 8x bogatejša država od Nemčije. Bravo, vlada super dela. Naslednjih 14 de ključnih.

rtvbebe (nepreverjen)

Boli te Nemčija in maske. Švedska je 12 x bogatejša in ne rabijo nobenih mask. Kdo umre pač umre, šit hapens.

In reply to by Masko Počivalšek (nepreverjen)

Gost1423 (nepreverjen)

Gotovi ste lopovi, lažnivci!!! Danes ob 19h Ljubljana, kdor pa ne more pa MS Trg zmage - DOL Z LAŽNIVO KRADLJIVO VLADO!!!!

pipec (nepreverjen)

vas počakamo z gnijlin paradajzon

In reply to by Gost1423 (nepreverjen)

gutalax (nepreverjen)

Zadosta je ka se ti samo tan postaviš, pa de že en kup gniloga paradajza fčasik tan. Te se pa samo na njih lüči.

In reply to by pipec (nepreverjen)

žalostno (nepreverjen)

Zakaj bi se razglasila epidemija, če je procentualno enako okuženih, kot jih je bilo pred 2-3 mesci. Logično, da jih je okuženih več, če se jih je več testiralo.
Samo da se straši ljudi...

gesaprin (nepreverjen)

mi pa mamo gnes rejdno fešto, vupan ka vutro nemo preveč okuženi, ka bi nas 2 dni glava bolejla

Orbanovic (nepreverjen)

Jansa bi lejko k svojomi sefi na madzarsko malo pogledno kak se to dela. Orban je pravo ka trbej zascititi samo starejso ranjlivo populaciji, nej pa jebati v glavo celo drzavo. Maske so na madzarskon obvezne samo v javnon prometi.

čarni vrag (nepreverjen)

Radikalni ukrep bi bil, če bi toga Kacina brcnoli v rit. Vse je bilo vredo, tačas ka je bil na dopusti. Kak je pa prišo nazaj pa je začo lagati in nakladati kak zmešani. Tudi števlke okuženih so šle v nebo. Zadnji koronaš je mro točno pred enim mescon. Od toga časa se je "okužilo" 1195 ljudi. V bolnici je bilo 63 bolnikov od toga 2 do 4 na intenzivi. Na ton bi razglasili epidemijo. Vej so pa nej normalni.

citiram (nepreverjen)

citiram iz slovenskih novic
in se smejim ha ha ha
»Zaradi skrajno nedostojne izjave, ki si jo je o dr. Spomenki Hribar privoščil dr. Blaž Mrevlje, priznani specialist interne medicine, zahtevamo kot državljanke in državljani disciplinsko ukrepanje Ministrstva za zdravstvo RS in Zdravniške zbornice Slovenije. Najmanj, kar lahko ljudje – še posebej pa potencialni pacienti – pričakujemo od zdravnikov, je spoštovanje Hipokratove prisege in izogibanje politično motiviranemu demoniziranju drugače mislečih, ki vsebuje celo gnusno privoščljivost klicanja smrti nad sočloveka,« so zapisali na spletni strani Foruma za demokracijo in zahtevali, da se Mrevlje nemudoma javno in iskreno opraviči.

Ob tem so podpisniki pobude spomnili tudi na grožnjo dr. Janeza Lavreta, direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, ki je novinarju Blažu Zgagi dejal: »Ti ne boš šel na ventilator, boš kmalu pozitiven, pa da vidimo, ‘kk’ boš cvilil.«

UrgencaMS (nepreverjen)

Urgenca je polna nepotrebnih primerov ker splošna služba ne dela kako bi morala

če ge va ra (nepreverjen)

Vlada nima ne jajc in ne denarja, da bi se spet šla scenarij, kot je bil spomladi.
Sedaj dobro vedo, da je večina vseh ukrepov bilo nezakonitih in neustavnih.
Tudi denarja ni, ker ga rabijo za druge stvari. Počasi je treba kupovati volilce, kot to počnejo naši vrli župani.

tanja flaškon (nepreverjen)

nakladate brez dejstev

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice