Z jutrišnjim dnem društvom in vsem nepridobitnim organizacijam ne bo treba izdajati računov za prodajanje blaga ali storitev če s tako dejavnostjo zaslužijo največ 5.000 evrov na leto. To velja v primeru, da ne prodajajo davčnim zavezancem. V ta znesek pa niso vštete članarine, pri katerih ne gre ne za prodajo blaga, niti za prodajo storitev. 

Kakšni so pogoji?

Vse zgoraj navedeno velja za nepridobitne organizacije, torej za društva in druge davčne zavezance, katerih cilj ne sme biti doseganje dobička. Če dobiček vseeno dosežejo, ga morajo nameniti nazaj za nadaljnje delovanje. Vodijo in upravljajo pa ga večinoma prostovoljci, ki zaračunavajo nižje cene kot jih za podobne storitve zaračunavajo davčni zavezanci, z obračunavanjem DDV. Če katerega od teh pogojev ne izpolnjujejo, morajo društva izdajati račune in jih tudi davčno potrjevati. Društvo je zavezano izdajati račune tudi, če ima več kot 5.000 evrov prihodka iz prodaje blaga in storitev.

Nič več prostovoljnih prispevkov

Gasilskim društvom na veselicah tako ne bo več potrebno izdajati računov, prav tako pa ne za obračunavanje prevoza na raznih izletih, ki jih organizirajo društva. Nov zakon gre na roko tudi šolam, in sicer pri šolskih bazarjih. Finančno ministrstvo je določilo, da šolam ob organizaciji bazarjev ne bo več treba prositi za prostovoljne prispevke, če se bodo hotele izogniti davčnim blagajnam. Na bazarjih jim namreč ne bo treba več izdajati računov. Novost velja za šole, oziroma za vse, ki so oproščeni plačila DDV in zbirajo denarna sredstva na dogodkih, ki jih organizirajo v svojo lastno korist.

Davčne blagajne ostajajo enake

Številna majhna društva so opozarjala, da davčne blagajne predstavljajo breme s finančnega kot tudi administrativnega vidika. Na ministrstvu sicer niso naredili izjeme znotraj zakona o davčnih blagajnah, so pa spremenili pravilnik o izvajanju zakona o DDV ter s tem majhnim društvom omogočili to za kar so prosila.  

Nerazrešeno vprašanje pa ostajajo planinska društva, ki sicer zaslužijo nekaj več kot 5.000 evrov na leto in zato ne bodo izjema, ne morejo pa vzpostaviti internetne povezave. V Zvezi društev upokojencevOlimpijskega komiteja Slovenije in Planinski zvezi so zato predlagali, da se račune tudi na takšnih območjih izdaja z uporabo elektronske blagajne, napravo pa se potem v roku deset dni fizično prenese in z davčno blagajno potrdi račune. 

Komentarji (5)

Gost (ni preverjeno)

Ta vlada sploj nevej ka bi rada. Tu se vijde kak se cuj spravlajo k stvari , inouk blagajne ja te nej, tavajo kak ovce v kmice .Glaven cilj je čimveč pejnez z delavskoga naroda pobrate in z njim krpate minuse štere so spokradnole in vzdrževanje standarda elit in ostalih prisklednikov.Direktno se norca delajo iz nas.Narod je pa čista otrpno tak če be se sprijaznele s ten.Ge mijslen ka ka mo v kratkon dosegnole dno našoga žakličeka pa mogouče je tak glij dobro....

pamijtuj (ni preverjeno)

Nao Robi Celecof je rešeni, je že pogodo gasilce, pa društva, ka do na cunprnicaj za kaseranje pijače pa jedače skrbele. Pa še brez računov pa DDV ja - penezge direktno v žep. Ka bi več rad.

Blagajna (ni preverjeno)

Zgleda, da so vas spet nategnoli z tem sporocoilom. Kaj pa je 5000 eur, ze muzika kosta tam 3 - 4 tisoc za veselico no malo bokso. Ce hocesmeti ljudi mora biti pac odmevna muzika. Tak, da na teh veselicah mora verjetno naprej biti davcna blagajna! Primeren cenzus bi moral biti tam okoli 15000 eur.
Pravilnik so sprejeli osebki, ki ne poznajo dela gasilskih drustev in verjetno ne delajo nic zastonj!

KEPA (ni preverjeno)

No, to oblast je potrebno izsiljevati in vse dosežeš

Gost (ni preverjeno)

Tak je orav veselice so ze profitna zadeva, naj se iumzdaja racun nej ka do si posamezni osebkibzepke punili na veselicaj! Ce vsi privatniki izdajo racun naj tudi drustva in naj se od tega placa davek!!!

Starejše novice