Med najbogatejšimi Slovenci tudi letos Vladimir Puklavec, Iztok Lipnik, družina Karoly in Stanko Polanič s sinovoma.

Tudi letos je revija Manager pripravila lestvico sto najbogatejših Slovencev. Kot so ugotovili, je skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev letos podrlo rekord, saj znaša že 5,7 milijarde evrov. Prav tako je rekorden tudi spodnji prag lestvice, so zapisali pri Financah, saj je stoti najbogatejši Slovenec težek kar 24,2 milijona evrov (lani 20,4 milijona evrov).

Na lestvici pa so se znova znašla tudi že znana imena iz naše regije:

16. Vladimir Puklavec - 79,8 milijona evrov

Najvišje med Pomurci se je tako kot lani uvrstil Vladimir Puklavec, a je na lestvici letos nekoliko zdrsnil ter pristal na 16. mestu.

Je polovični lastnik holdinga Gasfin Group s krovno družbo Gasfin ter Gasfin Investments, katerih sedež se nahaja v Luksemburgu.

Največjo naložbo skupine predstavlja 40-odstotni delež v nemško podjetje TGE Gas Engineering, specializirano za plinske terminale in procesne naprave. Tako je Puklavec posredno tudi njegov 20-odstotni lastnik. 
Imel je tudi delež v družbi TGE Marine, ki projektira tankerje za tekoči plin in ki je bila leta 2016 prodana za 175 milijonov evrov. Gasfin je za svoj delež takrat prejel 68 milijonov evrov kupnine.

Sicer pa si Puklavec v Sloveniji lesti še 16-odstotni delež družbe Puklavec Family Winnes Holding.
Leto pozneje so družbo razdelili na TGE Gas Engineering in TGE Marine Gas Engineering. 

Nižjo vrednost Puklavčevega premoženja v primerjavi z lanskim letom gre pripisati predvsem diskontiranju kupnine za delež v TGE Marine zaradi pomanjkanja podatkov.

38. Iztok Lipnik - 38,8 milijona evrov

Naslednji je Iztok Lipnik, ki sicer ni Pomurec, a je lastnik 30 odstotkov družbe Elrad International, ki izdeluje elektronske sklope za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike in avtomobilske industrije. Večinski lastnik je sicer švicarska družba Kona. 

Prav tako si Lipnik lasti še četrtinski delež družbe Elrad WS in četrtinski lastnik družbe Dafra kontakt tehnologije.Prva je lani skoraj podvojila prihodke, ustvarila jih je 10,5 milijona evrov.

Skupina Elrad International s hčerinskimi družbami v Srbiji, Hongkongu in na Kitajskem, je lani znova poslovala rekordno. Prihodki so porasli za 14 odstotkov, dobiček iz poslovanja pa za šest.

V minulih letih rast omogoča tudi usmeritev v avtomobilsko industrijo, ki predstavlja sedem odstotkov vseh prihodkov.

Skupina, ki šteje več kot 1.500 zaposlenih in povečuje svoje zmogljivosti, se zadnja leta uvršča med uspešnejše gigante slovenskega gospodarstva. Letos se je denimo znašla na petem mestu lestvice 101 najboljših velikih podjetij dnevnika Finance.

Lani je Lipnik zasedal 46. mesto na lestvici.

39. Družina Karoly - 38,6 milijona evrov

Vladimir Karoly in žena Ida sta podjetje GMT ustanovila leta 1992 v Murski Soboti, danes sta solastnici tudi hčeri ter s simboličnim deležem zet in direktor podjetja Tomaž Gider.

Družina, ki je lani zasedala 31. mesto na lestvici, se ukvarja z uvozom, distribucijo ter prodajo avtodelov, prav tako so zastopnik za prodajo motornih olj znamke Castrol na območju Slovenije, Hrvaške, Srbije in Bolgarije. 

Čeprav so prihodki skupine GMT lani prvič po letu 2012 upadli, za štiri odstotke, pa je dobiček iz poslovanja vendarle ostal na ravni minulega leta. 

Ocenjeno zvišanje vrednosti premoženja družine v višini milijona in pol evrov je prineslo predvsem razdolževanje, pišejo Finance.

53. Stanko Polanič in sinova - 32,7 milijona evrov

Na 53. mestu pa tudi letos ostaja Stanko Polanič s sinovoma, ki je uspešno poslovno zgodbo spisal skupaj s partnerjema Jožefom Horvatom in Antonom Ravničem. 

Podjetje obsega gradbeni in kmetijski del. Gradbeno podjetje Pomgrad v Murski Soboti je naslednik nekdanjega socialističnega gradbenega podjetja Pomurje, kupili pa so tudi bližnje Kmetijsko gospodarstvo Rakičan, današnjo skupino Panvita. 

Prav slednjo si prek mikro podjetja iTok lastita sinova Peter in Iztok. Oba sta kot menedžerja že vrsto let vpeta v očetov poslovni imperij.

Medtem ko je Peter direktor Panvite, je Iztok letos iz člana napredoval v predsednika uprave Pomgrada. Veliko večino premoženja družine predstavlja ravno vrednost Pomgrada, ki zaposluje okoli 800 ljudi. Prihodki se že pet let gibajo okoli 130 milijonov evrov, lani pa so zabeležili 2,9 milijona evrov čistega dobička.

V reviji Manager so lansko oceno premoženja v lasti Stanka Polaniča in sinov glede na dobro poslovanje gradbenega dela ter velikopotezne načrte za letos zvišali za dobrih 12 odstotkov, Polanič pa jo je že ocenil kot »blizu realnemu stanju.«

Preberite še

Komentarji (15)

katastrofaodčlanka (ni preverjeno)

"To so Pomurci na lestvici sto najbogatejših Slovencev"
- Naslednji je Iztok Lipnik, ki sicer ni Pomurec....

Tej vaše članke pišete pri osnovnošolskon novinarskon krožki?

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

veliko denarja in mali pimpek to je čista resnica

In reply to by katastrofaodčlanka (ni preverjeno)

Gmtgmt (ni preverjeno)

Mislite da mirno spijo?

Neko (ni preverjeno)

Ges pa skouz v minuse, cejlo leto man zimo na račune.

Ne sekejraj se (ni preverjeno)

Ges tuj, pa se tolažin s ten, ka gda mo mrli, mo si na iston.

In reply to by Neko (ni preverjeno)

erherg (ni preverjeno)

dajte že inauk drujgo sliko od toga tipa nej ka vedno tau ka v vijde kak opica.. ka mate tau že 30 lejt iste slike no

bolek456 (ni preverjeno)

Saj Puklavec tudi ni Pomurec. Ker Ormož še je vedno v Podravju. Ampak to določenim razložiti, to je pa težko...

. (ni preverjeno)

To so Pomurci na lestvici sto najbogatejših Slovencev
sobotainfo 9. November 2017 18:30

Isto kak lane.

smrkci (ni preverjeno)

Eh saj pa dečki ne bodo nič z sabo odnesli,ali si bogat ali si reven v krtovi deželi smo vsi isti.

Dr. (ni preverjeno)

Faušija v genih, raje se vzdržte komentarof pa energijo usmerjajte v kaj koristnega, što zna, tude slejpa kokouš zrno najde kar pa ne pomeni da niste sposobni, prav nasprotno ampak; je treba delat...

mama od gostja 426 (ni preverjeno)

ne seri klamfe,,,
ne jedi govno.... dobro dobro ..samo jedi ,,,nič se nej pusti smetati

In reply to by Dr. (ni preverjeno)

Dr (ni preverjeno)

jebemti mater

In reply to by mama od gostja 426 (ni preverjeno)

haso (ni preverjeno)

ma jesi sočan

In reply to by Dr (ni preverjeno)

mimika (ni preverjeno)

napišite kdo je najbogatejši delavec ki dela na cesti ali v proizvodni

afta he (ni preverjeno)

Ges znon, njihovi menedžerji. hi,hi.

Starejše novice