Slika je simbolična (Foto: Bobo).
Naraščanje nezadovoljstva z delom vlade, ki se je izrazito stopnjevalo zadnje tri mesece, se je ob koncu leta ustavilo, kaže javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo je za Dnevnik opravila Ninamedia.

Kot neuspešno je delo vlade ocenilo 53,9 odstotka vprašanih, kot uspešno pa 31,7 odstotka. Prejšnji mesec je bilo nezadovoljstvo z delom vlade še nekoliko večje in je doseglo najnižjo točko v tem mandatu vlade, a rezultat za vlado tudi ta mesec ni bistveno boljši, za le dobri dve odstotni točki. 

Pri podpori političnim strankam decembrsko merjenje ni prineslo sprememb. Največ sodelujočih v anketi bi na volitvah namenilo svoj glas stranki SDS, in sicer 22,6 odstotka vprašanih (novembra 22,4 odstotka). 

Za Gibanje Svoboda pa bi glas oddalo 16,7 odstotka anketirancev (novembra 16,3 odstotka). Na tretjem mestu je SD s 7,3-odstotno podporo (prejšnji mesec 7,9 odstotka), sledi NSi, ki bi jo izbralo 6,1 odstotka vprašanih (novembra 6,4 odstotka), Levica pa bi prejela pet odstotkov glasov (novembra 5,1 odstotka). 

Neopredeljenih je 31,1 odstotka vprašanih (novembra 33 odstotkov), 7,7 odstotka jih ne bi volilo, 3,4 odstotka pa bi jih izbralo druge stranke.

Izračun deležev med opredeljenimi volivci, ki pokaže možen volilni izid, če bi bile volitve to nedeljo, pa kaže, da bi SDS dobila 39,2 odstotka glasov in 34 poslancev, Gibanje Svoboda 28,9 odstotka in 25 poslancev, SD 12,7 odstotka in 11 poslancev, NSi 10,6 odstotka in 10 poslancev ter Levica 8,7 odstotka glasov in 8 poslancev. 

Na prvem mestu priljubljenosti Pirc Musar, največji padec za Janšo

Na prvem mestu lestvice priljubljenosti politikov ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar, sledi poslanec SDS Anže Logar, ki ima skoraj enako oceno, oba pa sta tokrat ocenjena bolje kot prejšnji mesec. 

Sledijo kočevski župan Vladimir Prebilič, evropska poslanka Ljudmila Novak, zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon in gospodarski minister Matjaž Han

Med prvo deseterico so se uvrstili še ljubljanski župan Zoran Janković, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, poslanec NSi Janez Cigler Kralj in predsednik NSi Matej Tonin

Premier Robert Golob, ki je zadnje mesece močno in vztrajno padal po lestvici, je zdaj na 12. mestu, kar je mesto višje kot novembra. 

Največji padec na lestvici je doživel predsednik SDS Janez Janša, ki je na 14. mestu, novembra pa je bil deseti. 

Pirc Musar v večini izpolnila pričakovanja volivcev

V anketi so sodelujoče spraševali še, ali je predsednica Pirc Musar po enem letu predsedovanja izpolnila njihova pričakovanja. 

Da je na volitvah glasovalo zanjo, jih je odgovorilo 52,3 odstotka, 41 odstotkov pa jih je odgovorilo, da ne. Da je Pirc Musar izpolnila njihova pričakovanja, jih meni 50 odstotkov, nasprotno pa 40,3 odstotka. 

Anketiranci so se izrekali tudi o njenem protikandidatu na volitvah Logarju. Če bi ustanovil svojo stranko, bi jo volilo 29,7 odstotka, 51 odstotkov je ne bi, 9,7 odstotka pa jih je odgovorilo z ne vem. 

Javnomnenjsko raziskavo je med 11. in 14. decembrom za časnik Dnevnik opravila agencija Ninamedia na vzorcu 700 anketirancev.

Komentarji (10)

Loleki (ni preverjeno)

Tou je resno fenomen… SDS dobi najvec kao glasov, njenoga vodjo Janso pa ocitno nisce nema rad. 😂😂😂

naši (ni preverjeno)

Slovenci narod fašističnih ritoliznikov in janšistov.

In reply to by Loleki (ni preverjeno)

black panter

ti pa pedroljubec pa musličljubec levičarski

In reply to by naši (ni preverjeno)

naši (ni preverjeno)

Si že polizal rit Jančiju ali še ližež ?

In reply to by black panter

Tecumseh (ni preverjeno)

Sektaši.

Cezar (ni preverjeno)

vlada je slaba, stranke pa še bole ... nej samo SDS tudi SD, o Svobodi nemo zgublali rejči ... zato lidge furt iščejo nekoga novoga ka de državi v potegno, na žalost do zdaj nejsmo meli sreče, samo nesmimo obupati

jurko (ni preverjeno)

Zgleda, da je pomembno kje koga anketirajo- zanimivo.

pomurc (ni preverjeno)

Isto sranje, drugo pakovanje, janšizem ali golobizem. Vsi skrbijo samo za sebe in svoje, tiste drobtinice pa zmečejo narodi. Samo je teh drobtinic na žalost vedno manj.

Grk (ni preverjeno)

Pa to je stara anketa, nova je že naček. Pri novoj je bilo anketeraneh 708 volilcev.

. (ni preverjeno)

Te ankete so za butalce. Volitve povejo što je ka.

Starejše novice