Sladkorna pesa se vrača na slovenska polja, potem ko smo zaradi Evropske unije pred leti morali sladkorno industrijo pokopati.

Kmetje bodo po desetletju prepovedi na slovenskih poljih znova zasadili sladkorno peso. Evropske kvote za sladkor bodo namreč jeseni postale stvar preteklosti.

Poljedelci se bodo dela lotili že letos in zasadili okoli 100 hektarjev površin. Je to priložnost za Pomurje in obuditev tovarne sladkorne pese v Ormožu?

Pridelek v roke hrvaškega podjetja

Kot poroča RTV Slovenija, bo ves letošnji pridelek pripadel predelovalni tovarni sladkorja Viro iz Virovitice. Hrvaško podjetje naj bi slovenskim kmetom plačalo približno 36 evrov za tono pridelka in samo organiziralo prevoz z njiv.

Čeprav so pripravljeni odkupiti še več pridelka, kot je predvideno, pa so se slovenski kmetje raje odločili za postopno rast in z njimi sklenili letno pogodbo.

Zasajene površine želijo namreč postopoma povečevati, vse dokler njihov obseg ne bi upravičil izgradnje nove slovenske tovarne za predelavo sladkorne pese.

Nova tovarna na stari lokaciji v Ormožu?

Odprava kvot bi torej lahko bila odlična novica predvsem za Pomurje. Že v začetku minulega leta smo namreč pisali o perspektivnosti oživitve tovarne sladkorja v Ormožu.

Mariborska kmetijska fakulteta je tedaj po naročilu ministrstva za kmetijstvo izvedla študijo, ki je ugotovila, da bi bila oživitev pridelave sladkorne pese in proizvodnje sladkorja lahko ekonomsko upravičena.

Smotrna bi ob tem bila predvsem predelava v etanol, enega najpogostejših alternativnih proizvodov sladkorne pese.

Investicija v tovarno sladkorja bi bila glede na študijo še posebej upravičena na lokaciji nekdanje tovarne v Ormožu, saj bi obenem prinesla tudi nižjo ceno sladkorja.

Pridobitev stare lokacije bi investicijo namreč pocenila, a po ocenah Združenja pridelovalcev sladkorne pese bi morali kljub temu vložiti 120 milijonov evrov.  Nova lokacija bi medtem terjala od 20 do 30 odstotkov višji vložek.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

Katera vlada je zaprla Tovarno sladkorja Ormož, da se je lahko EU birokratom v rit potegnila ? In, ko je dobila denar za podrtje te tovarne, je denar zapravila, tovarne pa ni podrla v celoti. Truplek, ti kaj veš o tem ? Niso to bile komunjare ali pač ???

Tujec 2

Za tiste, ki ne veste. Tovarno sladkorja Ormož so zaprli leta 2006. Takrat so bili na oblasti desničarji, njihov vodja pa nepogrešljivi Janezek čelavi. Da boste vedeli, kako se stranka SDS briga za slovenskega delavca in kmeta.

Vipko
Truplo

Res nisem vedel, da so tovarno zaprli iz čistega mira oz. jo prodali Nizozemcem? Tudi nisem vedel, da so potem denar zapravili, namesto da bi razgradili celotno tovarno in ne pustili tistega silosa. Višek zapravljanja denarja je bil, ko se je neki uslužbenec Kmetijskega ministrstva spozabil (verjetno kakšen zaspan član SDS-a) in pozabil napisati pritožbo na neki resor v Bruslju.

Velika hvala onemu zgoraj, da imamo tebe, da nam vse pojasniš! Tudi vse o denacionalizaciji, sicer o tem na drugi temi, kajti do sedaj sem res mislil, da so kradli po II. svetovni vojni domobranci!

Zdaj pa malce resno: tovarno smo mislim da prodali Nizozemcem... ti pa so jo zaprli, ker bi drugače morali svojo. Zakaj nismo izposlovali, da bi mi proizvajali sladkor in ne Nizozemci... pa je lahko že krivda tedanje vlade. Kakor npr. sedanje, ko ni izposlovala daljši rok za prodajo Nema Lošije Banke.

Dragi Adonis... a ne vidiš, da včasih pač ne gre! Smo v Uniji... in nekih pravil, zapovedi se pač moramo držati! Simpl... "ko kuvanje srbskog pasuljćeta bez ali sa rebarcima!"

In reply to by Tujec 2

(nepreverjen)

Nekdo je dobro dobil v žep, da je mala slovenija mogla zapreti tovarno. Orban tega ne bi napravo svoji državi. Zdaj bojo še banke dali tujcem, potem petrol in telekom, potem pa lahko še samo višate položnice za vodo on smeti, ker drugo ste že zafurali.

Gost (nepreverjen)

Ma daj Tujec, enkrat šinfaš kmeta, zdaj ga spet zagovarjaš, saj te sploh nihče resno ne jemlje. Če boš tiho boš edino bolj modro izpadel. Pa v vsaki temi ti nekaj filozofiraš, zdaj sem tudi že jaz prepičan, da te v resničnem življenju nihče ne prenese več in potem tukaj cele dneve nekaj nabijaš v prazno.

A kurva anyad (nepreverjen)

"Orban tega ne bi napravo svoji državi."

Seveda ka nebi, vej pa na mađarskon razen lufta več nika neje v njihovi lasti. Tak ka se Orban lejko duva kak se ščej, nemre on več nikomi komandejrati, niti doma niti v tujini. Tak ka ga tij samo obožuj. Gda se seliš na mađarsko?

čarni vrag (nepreverjen)

To s to repo je ena velika neumnost. Prejšnjo tovarno smo prodali Nizozemcem in Italijanom, ki so jo potem likvidirali in pobrali EU provizije.

Tujec 2

Boste videli, za kakšen drobiž bomo prodali NLB. Sama poslopja, v katerih so poslovalnice, so petkrat več vredna, kot bomo mi dobili za celo banko. Desničarji, vse prodati, magari za en evro ? To je vaš moto ! Poceni prodati in uničiti vse, kar smo v Jugi napravili ! Že pokojni Pučnik je rekel : Zdaj bomo mi vsa jebali 50 let ! Desničarji, boste srečni, ko bo Slovenija vse prodala in ne bo več niti enega slovenskega podjetja, trgovine, zavarovalnice,.......... Kako je že zapisal Cankar : ZA HLAPCE ROJENI, ZA HLAPCE VZGOJENI !

Vipko
Truplo

Ti si stvarno trotl... da ti ni para. Koliko je kaj vredno, vedno pove trg in ne neki "tujec 2". To kot prvo. Kot drugo, banko bodo prodali levi... ker so na vladi in jo MORAJO prodati! Sicer pa so jo itak zapravili... škoda, da nisi gledal zadnjič oddaje na RTV Hanzi oz. RTV Slovenija, katero izgleda še edino gledaš. Niti tam več ne morejo lagati oz. nastavljati kakšne Pašekove, da vodi oddaje po svoje.

Škoda... da Pučnik ni obstal in res sprovedel to, kar je rekel? Največja napaka DEMOS-a je bila, da se ni izvedla lustracija. To so naredili v nekaterih državah, čeprav tudi ne najbolj vzorno in so se "speči" komunjarji spet dobesedno privlekli na položaje, oblast.

In kdo prodaja podjetja? Po mojem lastniki! Ker je velika večina vlad levih, torej jih prodajajo levi! Tebi, zabitemu kot noč, to ni jasno, če že izpostavljaš toliko te prodaje. Niti dojel še nisi, da bi vsaj za Mercator dobili dokazano štiri krat več, če bi jo pravočasno prodali, kakor smo dobili zanj pri prodaji. Takrat ga je hotel prodati Janša, na koncu ga je MORALA leva vlada. In zakaj so bili levi tako proti takrat in zakaj niso rekli skoraj nobene sedaj? Čisto preprosto: takrat se je še dalo kaj pokrasti, pri prodaji pa so itak že vse pokratdli in realna, tržna vrednost je bila na dlani. Opet simpl... ko... da ne bom dalje pisal.

P.s.: tole še moram dodati, da ti ponovno pokažem, da si smotan kot nočni oblak na nevidnem nebu: Belgijci so svoj čas kupili mislim da 25% delež NLB-ja. Koliko je to bilo delnic in koliko je ena stala... ne bi vedel. Niti ni važno. Ampak, pred nekaj leti so to prodali za 1 eur za eno delnico. Mislim, da so dobili okrog 2 mio evrov vsega skupaj. Če so v Belgiji razni forumuši zabiti kot ti, so takrat in verjetno še sedaj, trgali vlado, da je prevarala ljudi, zapravila njihov denar. Misliti sicer ne veš, vseeno domača naloga zate: Zakaj so Belgijci vseeno prodali delež v banki za nekajstokrat manjšo vrednost?

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Truplo, ne sprenevedaj se in ne zagovarjaj Janezka čelavega ! Tista pritožba NE BI PREKLICALA KAZNI Sloveniji, tudi, če bi bila pravočasno poslana. Dejstvo je, da SE SILOSA NISTA PODRLA, ZA KAR JE EU DALA DENAR SLOVENIJI ! Vlada je bila desna, šef vlade je bil Janezek čelavi, kmetijski minister je bil desničar. To so dejstva pa piši kar hočeš. In v teh silosih so pakirali sladkor po tem, ko bo jih morali podreti, za kar so dobili denar. Desničarji ste hoteli dvakrat zaslužiti, prevarati EU. EU vas je spregledala, in dobili smo kazen za sramotno početje. Zdaj je pa po vaši desni demagogiji kriv neki uradnik, ki ni pravočasno napisal pritožbe, čeprav ta pravočasno napisana pritožba ne bi ničesar spremenila, in ne vodilni ljudje v vladi, ki so o tem odločili. So tebe cepili, da si takšna Janezkova ovčka ?

Vipko
Truplo

Da tista tožba ne bi preklicala kazni so res povedali. Ampak... niti probali nismo. Kdo je zamočil? Po tvojem spet... Janša? Kdo ni popolnoma zaprl tovarne oz. je kriv... pa ne veš ne ti, ne jaz. Močno dvomim, da se je vse izšlo največ v dveh letih in pol oz. najmanj v letu in pol (prodaja npr. januarja 2006, Janša na oblasti do polovice 2008 oz. prodaja decembra 2006, Janša na oblasti do polovice 2008)????

Ostalo, odgovoru pa si se vsled neznanja izognil, pa sem ti lepo napisal. Le... da ti vse preveč gledaš na zadeve tako, kakor ti striček googlić to, kar sam hočeš slišati, prebrati. Kaj pa ostalo?

Glede ovc... Janeza si kar domov pelji, baje je ovčetina kar solidno meso.

Tujec 2

Truplo, ničesar ne veš o tem zapiranju tovarne, a tu gor opravičuješ tiste ljudi, ki so za to krivi. kaj si preberi o tem, če ne veš. Danes so dostopne informacije, samo če jih hočeš videti. Glede NLB ti bom napisal čisto enostavno, ker vidim, da je tvoje dojemanje omejeno. Kupiš avto za 3000 evrov, vanj vložiš 2000 evrov. In, ko je avto popravljen in brezhiben, ga ti prodaš ( pod prisilo ali ne ) za 1000 evrov. Vsak, ki bi to videl, bi se vprašal o tvoji pameti, ti pa veselo razlagaš okoli, kako si avto dobro prodal in da je pač takšna bila tržna cena. Pa lep večer brez gledanja Janezkove televizije.

(nepreverjen)

Mađarska ima tovarno cukra.

Tujec 2

Hrvaška tudi. Samo naši pametnjakoviči so našo zapravili. In potem imaš takšne ovce, ki to zagovarjajo.

čarni vrag (nepreverjen)

Mi imamo najpametnejše ekonomiste na svetu. Vložimo milijardo in pol, prodamo za pol milijarde. Takšna je pač tržna cena. Pravica lastnika je, da ne proda za smešno ceno, pa EK gor ali dol. Ne samo to, morali bi tožiti EK, ker nas je s svojimi "neobveznimi navodili" oškodovala za najmanj milijardo. A za kaj takega je treba imeti jajca, ne pa kot Cerar in kompanija.

Tujec 2

Truplo, nima veze s to temo ali mimogrede eno vprašanje. Katera vlada je ukinila vajeništvo ? Namignem ti, da niso bili tebi tako priljubljeni " komunajzarji ".

čarni vrag (nepreverjen)

Mi nimamo nobene gospodarske strategije. Pri nas je lahko vsak minister, čeprav nima pojma o stroki. Z Orbanovo Madžarsko se mi ne moremo niti primerjati. Počasi nas bodo prehiteli, kot so nas že Čehi in Slovaki. Mi bomo vse zapravili, nato pa se pritoževali in jokali kako smo ubogi.

Gost (nepreverjen)

tujec 2 ka xdaj povzdiguješ kmete ne dolgo nazaj ps si šinfal kmete budalo.Non stop dežuraš tu gor in sereš .Kak je z migranti ze kaj novega kak je z naselitvijo v Soboti ?

Tujec 2

Gost, jebi se ! Nisi vreden, da sunce posije nate. Samo človeški izmeček , kot si ti, lahko meša migrante v to temo.

Gost (nepreverjen)

Tujec 2 če nimaš pojma ne komentiraj vsak prispevek in Janša ni za vse kriv. Da se en silos ni podrl je podpisala državna sekretarka, ko je prvič bil minister za kmetijstvo Židan. Tovarno pa so Nizozemcem prodali prekmurski kmetje (40% delež).

Tujec 2

Gost, LAŽEŠ !!! Ti nimaš pojma.

Tujec 2

Tovarna sladkorja je nehala s proizvodnjo leta 2006. Naša država in kmetje so dobili odškodnino od EU. silosa bi bilo potrebno podreti po zahtevi EU v času Janševe vlade. Židan je kmetijski minister postal šele leta 2010, tako, da ne piši laži. Je pa EU res leta 2010 opravila konrolo in ugotovila, da Janševa vlada ni podrla silosev , za kar je dobila plačilo. DESNIČARJI, DANES IMATE VSE PODATKE NA GOOGLU, A VI NE MORETE IZ SVOJE KOŽE IN LAŽETE IN LAŽETE ! In zato vas ljudje ne marajo. Lažete lahko vi vašim neizobraženim članom, nam ne morete. Še en podatek: Slovenija je bila v Jugi 84 % samooskrbna v prehrani. Kje je danes ? Zakaj je vse to vrag vzel ?

Tujec 2

Gost, da ne boš širil laži na portalu : kmetijska ministrica od decembra 2004 do januarja 2007 je bila Marija Lukačič in kmetijski minister od marca 2007 do 2008 Iztok Jarc. Lažeš lahko ti pijancem za šankom, ki od pijanosti ne morejo stati, zato se na šank naslanjajo. Ja, take ste Janezkove ovčke. Laž za lažjo. A se ne zavedate, da z lažjo volitev ne morete dobiti. Zdaj si pa zobe vun vzemi in se v rit vgrizni !

domačin (nepreverjen)

kak moreš biti betežen, ka daš tujce + truple pa - ......= fejst!?

Tujec 2

domačin, zato pa vi " pametni in zdravi " nikoli ne zmagate na volitvah, ker ste preveč " pametni " ! Vi " pametni " ste prava skupina, da se ljudje norca delajo iz vas. Ker ste preveč " pametni in zdravi ", povsod vidite komunajzarje, udbaše, starega upokojenca Kučana, partizane oziroma razcapance kot jim pravi Truplo. Poglej v enciklopedijo, kako se takšni bolezni pravi. Če boš dobro prebral, boš videl, da nisi tako zdrav, kot misliš, da si !

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice