Pomurski poslanec Dejan Židan je bil seznanjen s primerom onkološke bolnice iz Prekmurja, ki je za vsak prevoz na kontrolni pregled v Ljubljani morala plačati 60 evrov. Gre za kršitev pravil?

Že pred časom so bili pomurski bolniki na nogah zaradi sprememb na področju zdravstva, ki so se dotikale reševalnih prevozov in povračila potnih stroškov. Kot piše Židan, so na krivico, ki se godi prebivalcem Pomurja, opozarjali tudi člani kluba pomurskih poslancev in na to temo opravili več razgovorov.

Po vseh zagotovilih in obljubah je Židan menil, da so zadeve večinoma rešene, zlasti glede prevozov onkoloških bolnikov, a pred dnevi ga je negativno presenetila informacija s strani državljanke iz Prekmurja. 

Poslanec je namreč prejel dopis, kjer mu gospa navaja, je njena sorodnica na Onkološki inštitut v Ljubljani za postavitev diagnoze prihajala na lastne stroške.

"Nato je dobila odobren prevoz na terapije (40 obsevanj in kemoterapij). Temu so sledile kontrole, tudi 3 do 4 krat mesečno kot pogoj za operacijo, na katero je naročena te dni. Pacientka je za vsak kontrolni pregled, ki ga je opravljala v Ljubljani, uporabila prevoz s posebnim vozilom, ki je prilagojeno bolnikom, ki pa jo je vsakič stalo 60 evrov," navaja Židan.

Pobudi poslanca

V luči navedenega dopisa se je tako Židan obrnil na zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja z dvema pobudama:

  1. "Da preverite, če gre v takšnih primerih za kršitev pravil in ali je še več podobnih primerov v Sloveniji.
  2. Da v primeru kršenja pravil ustrezno reagirate, v primeru pravne nejasnosti pa ustrezno dopolnitev pravne podlage."

Kaj pa pravijo navodila zdravstvenega zavoda?

V navodilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki se jih morajo držati zdravniki in zdravstvene ustanove, je sicer navedeno, da je pri nenujnem reševalnem prevozu do zdravstvenega zavoda oziroma zdravnika zavarovana oseba upravičena do prevoza do najbližjega ustreznega zdravstvenega zavoda oziroma zdravnika ali do zdravstvenega zavoda, ki opravlja izključno dejavnost na področju psihiatrije, rehabilitacije, onkologije ali ortopedije. Prevozi onkoloških bolnikov so tako izrecno navedeni kot izjema.

Tudi v vladnih odlokov za zajezitev epidemije na področju zdravstva, so prevozi onkoloških bolnikov bili venomer izvzeti iz začasne zaustavitve oziroma je bilo odrejeno, da se še naprej izvajajo.

Odloča osebi zdravnik, ki je vezan na navodila ZZZS

Kot nam je povedala direktorica soboškega zdravstvenega doma Edith Sapač Žižek, pri njih glede tovrstnih prevozov nimajo težav, ravno tako se izvajajo v normalnem obsegu kljub epidemiji.

Ob tem pojasnjuje, da ni izključeno, da tovrstni primeri, ko si bolnik mora kriti stroške prevoza z reševalnim vozilom, lahko obstajajo, saj je presoja v domeni osebnega zdravnika. Slednji namreč mora ugotoviti, ali je ta potreben in utemeljen ter nato izda nalog za prevoz. 

"Na primer, če je nekdo imel raka pred 10 ali 20 leti in se je enkrat letno vozil na kontrole, ki morda niti niso toliko potrebne, je možno. Potem je tudi še možnost, da zdravnik presodi, da bolnika lahko odpelje kdo drug in podobno. So omejitve s strani zdravstvene zavarovalnice, ki se jih moramo držati, ampak vedno delamo tako, da bolnika spravimo tja, kamor mora priti," nam je obrazložila in dodala, da v veliki večini primerov, vsaj v ZD Murska Sobota, vendarle bolnik dobi odobren prevoz, ki ga pokrije zavarovalnica.

 Pogoj je seveda tudi, da je reden plačnik zdravstvenega zavarovanja, Sapač Žižkova pa poudarja še, da je tudi veliko takih, ki se sami vozijo, pa bi jim pripadal reševalni prevoz in na ta račun ZZZS tudi nekaj privarčuje. 

Komentarji (12)

realnoo (ni preverjeno)

Sobotainfo, zidan van placuvle za objavo????

dvojnamerila (ni preverjeno)

Te isti Zidan je sedo v vladi kak minister, pa bi te naj zrikto taksna pravila, ka ne bi moglo do toga priti. Zdaj pa je pameten kda je več nej minister.

woppo (ni preverjeno)

ooo, Židan.... Na zdravje s Teranom.

kljub.klub (ni preverjeno)

klub pomurskih poslancev?? kaj. se ne obstaja. kdo je v tem klubu glavni? a za 3 poslanca se splaca imeti klub? kje se dobijo popusti.

Munt (ni preverjeno)

Vprašal bi Židana? na oblasti ste bli 25 let na 40 podlage, zakaj za vraga niste naredili reda v zdravstvu, ampak je z vašim vladanjem je bilo vsako leto slabše?Tako niste naredili nobene reforme na drugih področij kot so trg dela, pokojninski sklad, javni sektor in kot rečeno zdravstvo? Danes vprašujete ministra, najbrž gre za kako vašo znanko, zakaj mora plačevati prevoz. A ta oseba bi to lahko vprašala osebnega zdravnika, a se vam ne zdi? Židan bi ji lahko odgovoril da zato ker so levičrji preveč pokrali in zdaj nesposobneži spet silijo na oblast!

brentač (ni preverjeno)

se je verjetno zbudil, ker je lačen in v erjavcu vidi šanso za pršut in teran

In reply to by Munt (ni preverjeno)

bromer (ni preverjeno)

naj bi se napisalo ime tega zdravnika da vemo da k njemu ne gremo. da nam vsepovsod kršijo pravice, je že dolgo jasno. zato pa se obrnite na zastopnika pacientovih pravic in tožite, tožite, tožite!

Bodoči Vardist (ni preverjeno)

Svin.a debela štajerska na račun rakavih bolnikov si boš delal promocijo. Marš nazaj v štalo pras.c!

grbanj (ni preverjeno)

upam da nekateri komentatorji nikoli ne boste rabili takega prevoza

realistka (ni preverjeno)

Noben komentar se ne nanaša na temo, ki jo omenja članek. A vi, ki komentirate, sploh preberete članek v celoti in ga razumete?

* (ni preverjeno)

Ne, nihče ga ne prebere.
Ko vpraša novinar politika, vedno razpravlja o tretji stvari, samo ne o tisti o kateri je bil vprašan.
Torej...?

In reply to by realistka (ni preverjeno)

Kak pa načik (ni preverjeno)

Lokostrelci provocirajo na 1000 in 1 načinov. Dr. veterine de najboljši zdravstveni minister v novi nastajajoči
KUL-vladi.

Starejše novice