Po seji vlade so na novinarski konferenci spregovorili notranji minister Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in vladni govorec Jelko Kacin

Na današnji seji se je vlada med drugim seznanila z epidemiološko sliko sprejela odločitve povezane z obvladovanjem epidemije. Kot je dejal vladni govorec, je zaradi slabšanja epidemioloških razmer  vlada danes sprejela odločitev o podaljšanju veljave večine obstoječih odlokov, vključno s spremembo odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Odloki so bili podaljšani do 18. januarja. Še vedno pa ostajajo odprte šole in vzgojno-izobraževalni zavodi za otroke s posebnimi potrebami. Ob tem je Kacin podaril, da ostaja najvišja prioriteta vlade odprtje šol za prvo triado in vrtcev, a tega torej vsaj do 18. januarja ne bo.

Prehajanje meje tudi s hitrim testom

Notranji minister Aleš Hojs je pojasnil, da veliko sprememb pri odlokih iz pristojnosti notranjega ministrstva ni bilo. Omejitev gibanja ostaja še naprej v veljavi kot je bila, veljavnost se podaljša do 18. januarja.

Do precejšnje spremembe je prišlo edino pri prehajanju zunanje meje.

Po novem bo tako moč prehajati mejne prehode z obema testoma, tako s PCR negativnim testom kot s hitrim antigenskim testom.

V primeru slednjega še zmeraj velja, da mora biti narejen v državah članicah EU, PCR test pa se bo lahko opravil tudi v tretjih državah, denimo v Srbiji ali Bosni in Hercegovini. 

Prav tako se ukinja izvajanje hitrih testov na mejah, pri karantenah pa ostaja v veljavi možnost prekinitve z negativnim testom po petih dneh. To bo možno tudi za tiste, ki imajo v Sloveniji prijavljeno prebivališče in ne zgolj za državljane. 

Odlok začne veljati v soboto, 9. januarja. 

Smučišča se ponovno zapirajo

Minister za infrastrukturo je uvodoma sporočil, da javni potniški promet še naprej ostaja odprt. Hkrati pa je vlada sprejela tudi odločitev glede uporabe žičniških naprav. Javni potniški promet še naprej ostaja odprt. Hkrati tudi odločitev glede uporabe žičniških naprav.

»Z jutrišnjim dnem je uporaba žičniških naprava prepovedana po celotni državi, za kar pa prosim za razumevanje tako rekreativne smučarje kot lastnike žičniških naprav, ki jim bo država pomagala. Iskreno se opravičujem za to odločitev,« je sporočil Vrtovec in pojasnil, da je odločitev bila sprejeta na podlagi zaskrbljujoče epidemiološke slike in pričakovanega večjega navala na bolnišnice. 

Med izjemami bodo edino profesionalni športniki, za katere bo uporaba dovoljena v skladu s soglasjem infrastrukturnega ministrstva. 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
butalec (nepreverjen)

Aloha,
v šolah se vidimo po 1.maju!!

Budakacobelopič..ka (nepreverjen)

GDO BO ODGOVOREN ČE SE V LJUBLJANI ZGODI BELA HIŠA ???

In reply to by butalec (nepreverjen)

Df.. (nepreverjen)

Ka je tao telko potresov?cejli čas me trause

realnoo (nepreverjen)

heh, vse za sport...bedno

tutu (nepreverjen)

Profesionalce lejko kar črtate iz izjem ven. Včeraj eden na starti v 100km oddaljenon Zagrebi, pa še tej neki 20. Zn to za tremi Hrvati....

Shreek (nepreverjen)

Hahah pa se včeraj ste reklamo delale za smučanje.. Hahahhah

vladna gnojšnica (nepreverjen)

Pa ka ste nouri... gda mo tomi sranji napravili konec? Glavno ka se lejko ide v cerkev, v trgovino, v fitness, v bazene, na pedikuro..... v šole in na smučanje na odprejton na zraki pa se nesmi. Kakšno tveganje predstavlja smučanje???? Tej gnoji so že čistak pošašavili, več ne vejo ka delajo. Takšne neumne mejitve sprejema samo naša zavožena vlada. Ka mi nete pa napekali kak tudi v avstriji in nemčiji nega smučanja. ja, samo tan nega nič do 24.1., vse zaprejto. Pri nas pa polovica stvari dela, polovica pa nej. In za tiste kere ne delajo davlejo takše izgovore ka ti slabo pride. Deco naj v šole pistijo, trgovine naj odprejo, pa vse dejavnosti pa gotovo. Naj gnoj Janša malo pozovej Orbana pa ga pita kak to ka na Mađarskon vse deluje, deca odijo v šolo, čisto vse trgovine so odprejte, sve dejavnosti delajo, edino gostilne so pred novin leton zapril. Vse ostalo pa brez probema dela.

sava (nepreverjen)

Evo, san gli nazaj iz smučanja. Sploj nej bilo slabo.

skijer (nepreverjen)

V avstriji se smulajo brez problema, vse ostalo pa zaprejto. Pri nas pa se odpejrajo fitnesi, frizeraji, pedikure pa cerkve, smučišča pa se zapejrajo. Tak noure vlade kak jo mamo mi nemajo niti v afganistani

Mura je večna (nepreverjen)

učitli imajo čas in bi lahko učili privat od hiše do hiše
in bi bilo kar naenkrat korone konec

Starejše novice