*Fotografija je simbolična
V Sloveniji bo v prihodnjih dneh prihajalo do večjega števila okužb, kar bi naj bila posledica prazničnih druženj in zabav. Pri tem je Jelko Kacin izpostavil težave martinovanj, kolin in tudi podeželja, kjer bi naj ljudje maske nosili bistveno manj.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marta Grgič Vitek in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V Sloveniji smo v zadnjem dnevu, 5. januarja, opravili 22.194 testiranj na koronavirus in potrdili 3354 novih okužb. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov tokrat 15,1-odstoten.

Dodati je potrebno, da je bilo opravljeni 6956 PCR testov, s katerimi so potrdili 2602 okužb. Delež pozitivnih PCR testov znaša 37,4 odstotka. Opravili pa so tudi 15.238 hitrih antigenskih testov in okužbo odkrili v 752 primerih, pozitivnih je bilo 4,9 odstotka testiranih.

Število okužb s koronavirusom narašča med mladimi

Epidemija koronavirusa po svetu še vedno vztraja, intenzivira pa se predvsem na jugu Afrike in v južni Ameriki. Če pogledamo situacijo v Evropi pa namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager poudarja, da se z epidemijo dobro spoprijemajo Belgija, Bolgarija in Madžarska, precejšen porast okužb pa še vedno vztraja v Veliki Britaniji, na Irskem, Malti, Norveški in Nizozemski.

Čakš Jager poudarja, da regijsko v Sloveniji ni pretiranih sprememb, pa vendarle primerjava s podatki iz predprazničnih dni nakazuje, da je nekaj regij izboljšalo svojo pozicijo.

Velika razlika pa je v primerjavi deležev pozitivnih primerov okužbe s koronavirusom glede na starostno skupino, kjer je decembra največ obolelih bilo v starostni skupini nad 85 let, januarja pa se je ta delež okuženih dvignil predvsem med mlajšimi, med 25 in 34 letom starosti.

Porast okužb zaradi zasebnih prazničnih druženj

Pri tem Čakš Jager izpostavlja tudi podatke, ki so jih posamezniki navedli glede najverjetnejše lokacije prenosa okužbe. Še vedno največ posameznikov točno ne ve, kje so se okužili z novim koronavirusom, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa opažajo velik porast novih okužb, ki so posledica zasebnih prazničnih druženj in družinskih srečanj.

»Nekako se pričakuje še dodaten vzpon okužb nekaj dni, toliko da bomo v tem inkubacijskem času po končanih druženjih, tako da verjetno še lahko pričakujemo večje širjenje okužb,« pravi Nuška Čakš Jager.

Kacin za porast okužb okrivil tudi podeželja

Podobno trdi tudi vladni govorec Jelko Kacin. »Problem je druženje, zasebno druženje, prijateljevanje in to traja kar že nekaj časa. To se nam vleče že od 1. novembra, takrat, ko so se začele zgodbe s pripravami na martinovanje. Dva vikenda so bile zidanice polne in še vedno se dajejo zidanice v najem. Ljudje se držijo čez teden, potem pa konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse in potem imamo izbruhe s časovnim zamikom,« pravi Jelko Kacin

Pri tem dodaja, da so sledile koline, ki so prav tako veliko pripomogle k porastu okužb. »Nobene druge razlage ni, kot da gre za osebno druženje, takrat, ko ljudje maske ne uporabljajo. Predvsem pa se Slovenija, oprostite, to kar bom rekel prvič, deli na urbano Slovenijo in na podeželsko Slovenijo. In na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot pa v urbanih središčih in zato se tam, kar sedaj potrjujejo tudi hitri testi, pojavlja bistveno več okužb,« še dodaja Kacin. 

S spleta

Komentarji (52)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Radenski borec (nepreverjen)

Kacin butjeni...jeben ti vse po spiski govno zabito.

Represija... (nepreverjen)

Ampak v mestih imate pa več triperja in sifilisa
kot mi na podeželju
Bom to tudi jaz prvič rekel

In reply to by Radenski borec (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Se je g. Kacin zmotil? NE! Kdo od vas lahko trdi, da se dosledno drži predpisov in se čez praznike ni nezaščiten družil ;( da se kdo ne bi družil itak ni za verjeti)? No? Vsak pri sebi si naj nalije čistega vina in bo KONČNO morda spregledal, da samo vsak posameznik in torej vsi skupaj lahko spremenimo potek dogodkov. Pa zdaj menda mi g. Janša in g. Kacin kriv za okužbe.
IN, DA VAS PREHITIM ( ker boste rekli, zakaj so se ukrepi sprostili....). Ker bi sicer ljudje popiz..... IN NAJVAŽNEJŠE: ukrepi so bili še v veljavi, torej, če bi jih ljudje vsaj za silo upoštevali, bi bilo sedaj bolje! NIKOGAR TUDI DRŽAVA NI SILILA, da gre na zabave in druženja.

In reply to by Radenski borec (nepreverjen)

Cato the Censor

Jebe.u mater da mu j...m mat.r Kacin, Janša, Beovič in Co. da mi odjebe.e ta trenutek, pa kaj ste vi res našli ljudstvo v nedogled jeb.t s svojo nesposobnostjo, pušigojčine jedne, rahitični umotvori, kdo vas je sploh izpljunil v spermi?

Represija... (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Krivo je predvsem da so odprli šole s prilagojenim programom
Sedaj pa še le bo sranje
in to veliko sranje
Zapomnite si to

1 (nepreverjen)

Represija tij pa Kacin dva takšniva na svejti ne najdeš.

In reply to by Represija... (nepreverjen)

Tele eno (nepreverjen)

Tij si rejsan zabite do kraja, vupan ka of zgoraj vide kak si pritisnjene pa de ti pomago čeglij ti nega pomočij.

In reply to by Represija... (nepreverjen)

krivci (nepreverjen)

Da bi tej nesposobnjakoviči bar enkrat bili sposobni priznati ka so oni krivi za celo to situacijo. Nej to pa nej, po dobri stari desničarski navadi so njin za vse vedno krivi drugi. Samo njihova nesposobnost pa aroganca sta nej za nič krivivi. Toga Kacina bi tudi že lejko pomali korona pobrala ka je zadosta star. Bar neka dobroga bi napravila.

MARŠ LEVIČARJI (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

PREKLETI GNOJ LEVIČARSKI, ČE SE VI NE DRŽITE UKREPOV VAN JE KRIVA VLADA. VLADA JE TOLIKO KRIVA, KER NI POSLALA VOJSKO PA POLICIJO PA ŠTAJESKO VARDO ČE HOČETE S PENDREKI NA CESTO PA VUDRI PO LEVIČARSKOJ BANDI, KER VIJ ZLEPA NE RAZUMETE PA POTEM JE POTREBNA BATINA SAJ PA TO JE STARA KOMUNISTIČNA PRAKSA. NEJ SAN JES NOBEN PRISTAŠ DESNIČAROV, DALEČ OD TEGA. SAMO MIJ NAVDNO LJUDSTVO NAJEBEMO ZARADI VAŠEGA LEVIČARSKOGA NESPOŠTOVANJA UKREPOV. NOBENE PRAVICE NIMATE DA MENI SERETE PO GLAVI, FUJ BANDA.

In reply to by krivci (nepreverjen)

milan36

Eti pri sousidi pa majo saksi den desnicari žurku. Nazdravlajo Janši, spriceri tečeje f potokih. Banda ena, zatou je telko okuzenih.

In reply to by MARŠ LEVIČARJI (nepreverjen)

Represija... (nepreverjen)

kovit 19 je produkt komunizma

In reply to by milan36

Represija... (nepreverjen)

TO MI DELAJ
VODNI TOP BI MORAL BITI 24 ur na cesti-ulicah

In reply to by MARŠ LEVIČARJI (nepreverjen)

Dudul Odranski (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka ti je tu vlada krijva ha? Ne držijmo se zapovedi pa pika. Se družimo, tak doma pa po gostilnaj. Idi malo po Bistrici. Tista zidarska gostilna odzaja skous punu lidij. V Čerenšovcaj stara gostilna odzaja punu lidij, v Gomilicaj tista bunta pa gostilna. Terasa punu lidij. Pa še pa še. Brez mask, distance pa kondomof. Tak se betek veselo trosi okrog.

In reply to by krivci (nepreverjen)

kvazim (nepreverjen)

To isto delajo brez omejitev v Bosni, na Mađarskon, na Švedskon, v Belorusiji.... pa majo v vseh teh državah boukšo epidemiološko sliko, oziroma majo menje okuženih. Oni majo kakšen drugačen virus?

In reply to by Dudul Odranski (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Dajte predlog, ki bo rešil situacijo, če zmorete bolje.

In reply to by kvazim (nepreverjen)

Dudika odranska (nepreverjen)

Ka je tij dudul si pa pozabo povedati ka se tij sigdi okaulik vlacis... Za sebe si nej nekaj pozabo povedati??? Vse tau ka si naštel si tij tudi tan bü verjetno po vsem ten ka lejko nekaj taksnoga pijses? No bole me zanijmle ci so tau sigurno ifeomacije? Ali pa baba rekla baba cula?
Ali pa si tij tak fejst fausen? Ajdi fasaur fajn bodi😀

In reply to by Dudul Odranski (nepreverjen)

Cuzika (nepreverjen)

Dudol odranski
Kelko občin pa tij kršiš?ka vse znas tau povedati? Te bi se tij tuj mogel zamisliti malo nej 🤔🤔🤔

In reply to by Dudul Odranski (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Samo njihovo druženje na Brdu je dovoljeno in po raznih kleteh je dovoljeno samo za elite po vaseh se pa dogajajo okužbe pa gre še nižje od tega vojnega dobičkarja kaj mu je ograja ki jo je prisvojil zrjavela, zdaj pa naj vlada prepove koline in martinovanja po domovih za starejše, ker je res dosti okužb.

Represija... (nepreverjen)

AJE tebi bik v glavo prdnul

In reply to by p3p (nepreverjen)

Budakacobelopič..ka (nepreverjen)

Kaco, pa ka je stebof, prijdi na podeželje ka se v masko poserem pa ti v meščanski gobec zapšen .
Samo bi iskali nekše krivce, ka si lejko operete vest.
PREKLETA BANDA DIKTATORSKA !!!!!!!

Karl Marx (nepreverjen)

Kaj bi si lagali. Šola na daljavo ne poteka, vse je le maškarada. Otroci in dijaki ne hodijo v šolo vse od 12. marca 2020, torej bo kmalu eno leto brez šole. Nobena država na planetu zemlja ni za tako dolgo zaprla šol, ne v Afriki, ne v Aziji, nikjer na svetu. Slovenija je svetovni prvak po dolžini zaprtja šol, Slovenija je svetovni prvak po trajanju policijske ure, Slovenija je svetovni prvak po dolžini obdobja v katerem je državljane zaprla v majhna lokalna območja imenovana "občine" in Slovenija je kljub ter prav zaradi vseh teh nesmislov tudi svetovni prvak po številu okuženih in umrlih. Ker vlada vse to dela načrtno, ker vlada želi imeti zaprte šole, ker vlada želi imeti zaprte državljane, ker vlada želi imeti mrtve in okužene s katerimi potem upravičuje svoje rokohitrsko vladavino z odloki. V Sloveniji vlada mafija in kriminalno podzemlje že deset mesecev in nihče ne ukrene nič. Ampak prej ali slej bo državljanom počil film in potem bodo bežali vsi ti janšoti, kacijni, beovičke, kreki, rozm,ani, tonini, hojsi, simonitiji, gantarji....

OČV (nepreverjen)

Če pa slovencem očitno nič ne pomaga. NE DRŽIJO SE UKREPOV, zato sprostitev ni mogoče izvesti. Pa med nami; da vlada to delala načrtno- zaradi nadzora? NITI POD RAZNO, če drugače ne, zato ne, ker z ukrepi izgublja volivce- tega pa nobena vlada noče. TOREJ TO RES DELAJO V NAŠE DOBRO!

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Velika razlika pa je v primerjavi deležev pozitivnih primerov okužbe s koronavirusom glede na starostno skupino, kjer je decembra največ obolelih bilo v starostni skupini nad 85 let, januarja pa se je ta delež okuženih dvignil predvsem med mlajšimi, med 25 in 34 letom starosti.

No vidite, 85 letniki so umirali, mladim pa ne bo nič.

OČV (nepreverjen)

Upajmo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Nodi1973 (nepreverjen)

Poglejte mal po urgencah, hitri test, pa si v čakalnici in čakaš pol ure če si negativen ali pozitiven, v čakalnici npr. 5 ljudi, 1 pozitiven lahko okuži 4,ti 4 pridejo domov okužijo celo družino, tu je problem v žarišču, ne pa na kolinah butec

Teleletina na lüke (nepreverjen)

Hehe pa kakše hitre testi, aja tej kere smo preplačali sumljivin posrednikom oz. goljufon in kateri so nej niti 60% točne. Dežela totalnih norcov.

In reply to by Nodi1973 (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Pa vi to resno? NAJCENEJŠI SO BILI!!! Nič ne sledite? Zdaj se vidi vse vaše obzorje. O občutljivosti so pa ves čas odkrito govorili, da so zanesljivi SAMO v primeru pozitivnega rezultata in niso enakovredni PCR testom. Namenjeni so izključitvi pozitivnih ljudi iz okolice, negativni pa MORAJO na PCR, če imajo simptome, ostali se morajo opazovati. Pa testi kažejo samo stanje za trenutek odvzema brisa, ne pomeni, da bo posameznik nekaj časa negativen in veselo v lajf...

In reply to by Teleletina na lüke (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti se na teste razmiš kak zavec na boben. Hitri testi dajo ogromno lažno pozitivnih, lažno negativnih je malo. Samo tudi PCR test ne loči med ostanki virusa in virulentnim virusom. Več testiraš več je lažno pozitivnih. Kakšna smo mi država, ka nam teste dobavljajo nekšni probisveti.

In reply to by OČV (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Jaz poslušam stroko in zaupam znanosti, ne nekim kvazi znanstvenikom in vsevedom na internetu.
Pa testi gor ali dol; ČE BI SE NE DRUŽILI ( IN TO ŠE NEZAŠČITENI) , BI BILO VSEGA MANJ!
Jezite se, bentite kolikor hočete. VLADA NE BO NIČESAR SPce dalj časa izolirani kot bi lahko bili sicer.
SAMI SEBI KROJIMO USODO. LEPO BI BILO, DA BI SE IZKAZALI, DA SMO PAMETNI IN NE, DA SEDAJ ŽE GOVORIJO, DA MI KMETI PAČ IMAMO VIRUS, KER NE POZNAMO HIGIENE- tako je to razumeti v prenesenem pomenu!
Higiena je tudi : DRUŽENJE! Pa sram naj bo tiste, ki ne upoštevajo navodil in NAS ZATO DRŽAVA VSE ZAPIRA !!!!! Ampak država ne more drugače. Edino kar bi za nas bilo dobro, bi bil kitajski rewžim; prisilne izolacije, premikanje glede na BARVO APLIKACIJE : oSTANI ZDRAV- čista represija bi bila za nas dobra. To kar imamo so preveč mlahavi ukrepi, da bi se nas butalcev toliko dotaknili, da bi ugotovili, da enostavno ne bo šlo brez tega, da upoštevamo ukrepe.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

1 (nepreverjen)

Kacin je najšo vzrok okužb, ge san se včeraj skozo Bakovce pelo pa je sakša druga kuča mejla koline pri sakšoj je bilou telko lidij ka so klali po 2 svinje ka so eno fčasik pogeli drugo pa za zamrzovalnik. Kacin izjava za Ormož samo tan ti več nemrejo pomagati ka je prekesno.

FAKEcovidnateg (nepreverjen)

Vse je krivo samo fejk testi nej pijzda njin materna podkuplena!!!

pejtek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

pelan se domov iz službe pa vidim v naselju pred hišo 5 avtomobilov, pajdaši vesejlo praznujejo rojstni dan. In takšnih primerov je "nebroj", baje za staro/novo leto bilo zelo vesejlo po domovih, žurke, muzika, kak če ne bi bilo korone.
Naslednji den pa lepo v trgovine, malo na banko pa pošto, pa se raznesej virus.

braindealer (nepreverjen)

Za tejbe pa tebi podobne bi bilo zelo dobrodošlo, če bi nešče namesto virusa začno okoli trositi pamet.

In reply to by pejtek (nepreverjen)

Represija... (nepreverjen)

A je tebi bik v glavo prdnil

In reply to by braindealer (nepreverjen)

milan36

Kacin je pozabil, da so konec decembra ljudje hodili predvsem v cerkve, veliko manj jih je bilo na kolinah.

stara (nepreverjen)

Kacinčku je žal, ker ne dobi nobene klobase pa kolin....

stara (nepreverjen)

Kacinčku je žal, ker ne dobi nobene klobase pa kolin....

Enaaaaaa (nepreverjen)

Pusiiii mi kkkkuuuuuuueeecccccc jelko jansa albance cigane spizdete

hujass (nepreverjen)

Evo posledica bogoslužij!

Lijz (nepreverjen)

Ka nede še konec te sumarije! Dugo mo še gledali te indijance?

Nevtralen (nepreverjen)

Ka pa ce bi ta vseveda vlada iskala napake pri sebi....

tutu (nepreverjen)

Vlada dela marsikaj narobe. Zelo dosta stvari je zafrknila. Ampak virus se prenaša med lidmi, šteri držijo premalo distanco do drugih in/ali ne nosijo mask. Pač, na zasebnih druženjih... Najboukše je iti na fešto z 15 lidmi, okužiti vse izmed njih in te za okužbe kriviti vlado...

In reply to by Nevtralen (nepreverjen)

Sosini (nepreverjen)

Mislim da je veliko resnice. Ja tudi pri nas se družijo kar precej in o kakih maskah ne duha ne sluha. Veliko lokalov v MS imajo druženja vendar vhode na stranska vrata saj so inšpektorji že ukrepali. Ne samo napadat nekaj kar drži.

Hmmmmm (nepreverjen)

Okoli božiča pa novoga leta san se špancejro po puno vaseh (znotraj svoje občine, oziroma, če je bilo dovoljeno, tudi indrik). V praktično vsaki vasi san šau mimo kuče, pred štero je bilo parkejranih minimalno 5 avtojov... Neka resnice zagotovo je v ton...

In reply to by Sosini (nepreverjen)

krobikar1

Najvekši betežniki nas drk.jo v glavo. Pomali de glavni krivec fašenek, nej več Martinovo, ka je bilo pred dvema mesecoma. Normalno ka lidgej na vejsi menje nosijo maske, ker se tüdi menje drüjžijo, kak npr. tisti v bloki, varaši,... 37 % okuženih na PCR testa mamo, oni pa o kolinaj pa zidanica,... Naj si priznajo, ka so zafurali na cejloj črti, samo priznanja so nej sposobni, rajši napadajo,...

Mjkox (nepreverjen)

Kaksa podezelja do zaj kriva... glih zaj san v ljubljane, ljudje skoro vsi brez mask, ge je kakse kafic ka lejko zemes kavo stojij na kupe po 20 lidij pa ni eden nema maske .. vepa koga farbate... te najprle v ljubljani red napravte ci ze delate pa te ite podezelja gledat... varnostne razdalje v lj.? Pa to bi mogle najprle sakomi tu razlozite ka je to... pa te bos se tij na podezelja pa koline zaj spravlo, narod si na podezelje se geste pripova, na konci te prepovedale geste se ka si sto doma pripovle, ite nekan vij politike v 3 krasne od prvoga do zadnjoga vsi, levi, desni, sredinski vsi ka vas ma, ka ste vsi ista banda...

. (nepreverjen)

Razlog so poceni hitri testi. V nemčiji je inštitut preveril teste in od 200 jih je samo par bilo ustreznih. Naši strokovnjaki pa pravijo, da naše najcenejše teste imajo tudi v nemčiji. Seveda jih imajo samo uporabljajo pa zanesljive tam kjer je to potrebno. Za smučanje ni glih potrebno da je 80% točen.

Represija... (nepreverjen)

Moja soseda je staknila korona virus na občini
ko je šla rihtati papire
in potem boste vi kurčeviči govorili
da mi podeželani okužujemo meščane

Hlapci (nepreverjen)

ti si fuknjen ko svet

Xxl (nepreverjen)

Kacin pravi ka se 6 januarja vidijo rezultati martinovanja.Po mojem več ne vej ka guči.

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Moral bi klati pa svinje nimam, Kacin vabljen si na koline!

Dolph (nepreverjen)

Thank you so much female for sharing this story.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice