Pred začetkom slovesnosti položil venec pri spominski plošči na Domu borcev in mladine Vaneča.

Predsednik vlade Marjan Šarec je na Vaneči pozdravil in nagovoril udeležence tradicionalnega srečanja in pohoda na Vanečo, ki ga Združenje borcev za vrednote NOB Murska Sobota in Občina Puconci pripravljata v počastitev spomina na padle borce NOB, spominskega dne Mestne občine Murska Sobota in praznika Občine Puconci.

Tudi v manjših krajih je tekla kri

Predsednik je najprej spomnil, da tudi manjši kraji zaslužijo pozornost, saj je tudi v manjših krajih tekla kri in tudi manjši kraji so dali svoje žrtve med drugo svetovno vojno:

"Danes se spominjamo teh žrtev in prav je, da spomin ohranjamo, kajti če ne bomo imeli zgodovinskega spomina, bodo prišle nove generacije, ki ne bodo prepoznale nevarnosti fašizma, nacizma in kakršnega koli obujanja nestrpnosti in zaničevanja drugih."

Dali smo ogromen prispevek s svojimi žrtvami

Nadaljeval je, da moramo biti ponosni na narodnoosvobodilni boj. Brez njega Slovenci ne bi obstali, saj nas okupator ni cenil:

»In četudi nas ni bilo veliko, četudi slovenski narod ni bil velik, je dal ogromen prispevek s svojimi žrtvami. Zato smo se, potem ko je zasijala svoboda, lahko postavili ob bok vsem narodom, ki so se uprli tretjemu rajhu in totalitarnim ideologijam. Smo ponosen del protifašističnega boja in tudi to nam danes pomaga v stikih z drugimi narodi. Predstavljajte si, kako bi bilo, če Slovenija kot samostojna država danes ne bi smela sedeti za mizo s tistimi, ki so pregnali ti dve grozni ideologiji.«

»Vendar živimo v 21. stoletju in ne bi bilo prav, da bi sosede vedno spominjali na tiste čase. To je preteklost. Moramo pa poskrbeti za to, da se to nikoli več ne bo ponovilo,« je še opozoril predsednik vlade.

Ob tem, kot je poudaril, je ključno, da najprej spoštujemo sami sebe in nastopamo enotno, tudi glede slovenske politike: »Nekateri deli slovenske politike vedno bolj cenijo tisto, kar je tuje, in ne tistega, kar je domače. Tudi v Bruslju bomo slišani in upoštevani, ko bomo enotni.« »Vendar,« je nadaljeval, »še vedno ne zmoremo te enotnosti, kar se je pokazalo ob zadnjem pismu evropskih poslancev, ki ni bilo podpisano s strani vseh poslancev.«

»Prenehajmo govoriti, kako majhen narod smo. Smo velik narod, imamo veličastno zgodovino, vedno smo se postavili ob bok zmagovalcev,« je še poudaril premier.

Država in slovenski narod bosta obstala

Spomnil je tudi na leto 1991, ko smo si priborili lastno državo, na kar smo lahko vsi skupaj ponosni.

»Država in slovenski narod bosta obstala, dokler bomo ponosni na svojo državo, dokler bomo z veseljem izobešali svojo zastavo in peli slovensko himno, ki je miroljubna in poziva tudi k povezovanju z drugimi narodi.«

Ob tem je spomnil tudi na nedavno praznovanje 100-letnice priključitve Prekmurja k matični domovini, ko smo pokazali prav ta ponos in prav to enotnost. Ob koncu je zbranim zaželel prijeten dan, veliko narodnega ponosa in še naprej uspešen razvoj Prekmurja.

Tri partizane po izdajstvu obkolilo 120 madžarskih vojakov 

Spominska plošča na Domu borcev in mladine Vaneča označuje dogajanje 20. oktobra 1944, ko je na Vaneči skupino treh partizanov po izdajstvu obkolilo 120 madžarskih vojakov. V boju sta junaško padla Dane Šumenjak - Miran in Alojz Kosi - France, Stane Červič - Bojan pa je bil ranjen in odpeljan v taborišče Dachau, a ga je k sreči preživel.

Na prireditvi so zaznamovali tudi občinski praznik Puconcev, ki ga občina praznuje 13. oktobra. Izbira ni naključna, saj je bil 13. oktobra 1781 objavljen tolerančni patent kot temelj za enakopravno delovanje vseh cerkvenih skupnosti. Strpnost je v občini, kjer družno živijo evangeličani, katoliki in pripadniki binkoštne vere, samoumevna. Na območju občine stojijo štiri cerkve in vsaka ima svojo zgodovino, svoje posebnosti.

Ker je bila občina Puconci do leta 1995 del murskosoboške občine, so zaznamovali tudi spominski dan Mestne občine Murska Sobota, ki je posvečen spominu na deportacije in internacije v drugi svetovni vojni in ga praznujejo 17. oktobra.

FOTO: Tamino Petelinšek, STA

S spleta

Komentarji (43)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Kako pa smo lahko ponosni na to drzavo, ko pa nas vlecejo za nos tile pohlepnezi?
Ze vec desetletja obljubljajo drzavljanon "boljse jutri" okoli sebe pa vidim vedno vecjo bedo med ljudi kateri hodijo v sluzbe in se na karitas...
Pohlepnezi pa kupujejo z nasim denarjem najluxuzne mercedese, pa to so fasisti z lepimi obljubami kateri narodu ze desetletja solijo pamet...

šherlok (nepreverjen)

tebi podobnim ni potrebe soliti pameti, ker itak vsako stvar pošinfate na tisoč načinov.

ko se bo narod spravil k sebi in se osredotočal na lasten uspeh in ne tuj neuspeh, bo lepše

tudi s politiki. ki so naše ogledalo

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

šherlok to ni simfanje, clovek mora bit kriticen, ker ce ni kritik ne bo se nic na boljse spremenilo...
Sramota je imet tako ogledalo!

In reply to by šherlok (nepreverjen)

tpatkin (nepreverjen)

in zakaj glavni mediji niso kriticni do rezima? tukaj je odgovor na tvojo kritiko. je res potrebno za resnico brati pozarreport, faktor, portal plus, demokracijo, ipd.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Lol lol (nepreverjen)

KOMUNISTIČNA DRHAL

? (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Oča ti je drhal!

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

rbd (nepreverjen)

Lol-ek mogoče si pobegnil iz ustanove, ki zdravi take osebe mogoče si sin od kakšne druge vrste t.i mogoče ti je pri srcu kakšen beli ali z brkami pod nosom ali so ti popustila zdravila saj se bo izboljšalo ob kaki drugi priložnosti?

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

kepa (nepreverjen)

KRETEN

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

STRPNEŽ (nepreverjen)

Na tebe pa nismo ponosni ,ker nisi sposoben za predsednika samo obljubljate zivimo pa vedno slabse ,pojd nazaj med komike....

Komšija (nepreverjen)

Za ranjenega se govorilo ,da je izdal pohorski bataljon !Njegov brat je tam padel ! Izdajalec pa koristil po vojni vse mogoče bonitete in dodatke.

Sosedd (nepreverjen)

Govori se tudi, da si ti budalo. Jbg...

In reply to by Komšija (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Še ena veselica, kjer jim tišlar pripovedavle pravljice, kelko so tej borci stari in de pa kak so se borijli vej pa to v prekmurji nej bilau. Nemreš vorvati pa se stalno ido vo iz šume, vsako leto jih gej več.

tisterQ (nepreverjen)

pa se zagovino jim je drago prodal.

In reply to by Mun (nepreverjen)

dertsfe.. (nepreverjen)

tip ima smisel za humor. to pa je tudi vse. Od ponosa se noben ni obstal, bo treba konkretna dejanja pokazat. Ga pa razumem, ce svojim v opranoglavcem prodas, da je ponos edino, ne rabis nic delat in pokazat kaj si ustvaril.

Lp890 (nepreverjen)

Goni se šarec od kec si prišo kurba prokleta.

rbd (nepreverjen)

Ka so te tak včili v šoli, cerkvi ali starši doma kak bi se počutil če bi tebi kdo takšne pozdrave voščil, smiliš se mi ka je za takšno vedenje potrebno zdravljenje, je pa dolgotrajno in včasih neuspešno?

In reply to by Lp890 (nepreverjen)

partivejcka (nepreverjen)

to so ga v partiji naucili, tam so zelo strpni do sebe, ostalih pa ne.

In reply to by rbd (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

Čeprav so tisti modeli isti 20 let nazaj obljubljal RAJ a ko pogledaš kaj iz te države so naredili zdaj to je KRIZA STYLE

? (nepreverjen)

Smrdiiiiš!

In reply to by Busybee (nepreverjen)

JJkomunjara (nepreverjen)

Vidin, ka je večina komentatorov na sobotainfo še vedno zarukanih desničarskih primitivcov s končano osnovno šolo in IQ-jem sobne temperature.

narodniherojpo… (nepreverjen)

po zapisanem imas IQ vrtnega polza.

In reply to by JJkomunjara (nepreverjen)

Rp.27 (nepreverjen)

Potem politiki ne kradite te države

varžej (nepreverjen)

Ha,ha tišlar oziroma mizar govori o preteklosti .

G (nepreverjen)

Lp890, če bi bil tak debeli, kak si nori, bi brzi vlak tri dni okoli tebe vozo.

TIŠLAR (nepreverjen)

Pa ke te tišlar res na nobeni pesji veselici ne manjka očigledno ma časa na pretek samo tisto kar bi trbelo ne dela.
Vaneča je primer kak so tej izdajalci z rdečo zvezdo, ki so 91 streljali na nas vkup stopili z nekaterimi IZDAJALCI osamosvojitvene vojne in zdaj skupaj praznujejo. Naj mi to nekdo razloži kako je tako izdajstvo mogoče, za koga boga smo se te mi borili leta 1991 DA JIH NI SRAM.

rbd (nepreverjen)

Če bi tej nej bilo 1939 pa naprej bi tij kakal nej se šao 91 tabornike in propagandni stroj s Kacinon ka je malo vse vkuper nahujsko pa napravo ne ven kelko novih privilegirancof zdaj pa pišeš za koga si se boril ja za sebe za koga pa drugoga, tišlar je glij tak cenjeni poklic kak obraboslovni desetar je kakšna razlika?

In reply to by TIŠLAR (nepreverjen)

brdds (nepreverjen)

ocitno tisler misli, da je se vedno zupan, ti hodijo na vsako pasjo procesijo se kazat.

In reply to by rbd (nepreverjen)

RBD TELE (nepreverjen)

Tele če bi tej nej bilo 1939 bi nam samo boljše bilo, se tij zavedaš da so tej tvoji največ Slovencev s poklali med in po vojni. Vojni zločini ne zastarajo sodilo se vam bo prej ali slej.

In reply to by rbd (nepreverjen)

vojni zločinec. (nepreverjen)

Tvoji so pa pač največ Slovencov poklali med vojno. Dosta več kak rdeči po vojni. Najbole pa je žalostno, ka so tej tvoji za kere tak navijaš pomagali tujin okupatoron na vagone nakladati navadne Slovence, po navadi tiste prave Slovenske domoljube, kere so te tej tuji okupatori vozili v taborišča smrti. In što so bilij tisti ka so v imeni tujega okupatora strejlali talce pa požigali Slovenske vasi? Maščevanje po vojni je bilo sladko. Pa malo si razčisti ka sploj tou pomejni vojni zločin. Vojni zločin je tou ka so tvoji delali med vojno. Gda je vojne konec nega več vojnih zločinov, samo še kriminalna dejanja. In maš prav, vojni zločini resno ne zastarajo. Še dobro ka se še vedno večina Slovenco zaveda što so bili tisti pravi vojni zločinci.

In reply to by RBD TELE (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Daj, ne seri s touf osamosvojitvenof vojnof, ka je tou bül malo jači pejntbol. Pa ne seri z izdajalcami z rdečof zvejzdof, ka smo jo fsi nosili. S ponoson. Med osamosvojitvenof "bojnof" je vojska samo bougala ukaze. med njimi je bilou tüdi puno Slovencov. Či bi bil kdaj vojak, bi znau, ka trbej ukaze brezpogojno bougati. Kunčalo bi se bistveno načik, či na obej kuncaj ne bi bilou razumni lüjdi, keri so zadeve bremzali. Ali, do vsega toga nanč nikdar ne bi moglo prijti, či ne bi prle bili in izborijli eno pomembno bijtko - NOB. Brez te ne bi bilou nej tebe pa nej mene.....

In reply to by TIŠLAR (nepreverjen)

Gondor (nepreverjen)

Pa ka , te so pri nas tudi partizani bili , ali so to bole majski hrošči bili ?

niripsa (nepreverjen)

Ma kakšni partizani? Skrivači, ki so po vojni imeli vse mogoče in nemogoče privilegije. Njihovi potomci pa še danes. Zato so te stvari tako močne in žive. Gre se za privilegije. Vse ostalo je brez veze. Na te glasove sedaj računa Serpentinšek na naslednjih volitvah. Zato tak veselo hodi med te priviligirance. Briga njega za NOB.

prdeči (nepreverjen)

če bi bilo v Sloveniji tolko partizanov, kak je danes borčevskih penzij, bi mi sami premagali Hitlera, pa ne bi trbelo Rusov pa zaveznikov....a gre se za frdamten privilegije, a?

Čarno javkanje (nepreverjen)

Pogledni čarne kak brečijo. Mate pravico pa razmin vas. Stalno ste gubitniki. Zgubili ste vojno, zgubili ste volitve. Ka je grozno znate, ka te zgubili tudi naslednje volitve. Nemrete vkuper zbrati več kak pošteno tretino. Zdaj pa na drevo pa jokcanje naprej.

Fonzi (nepreverjen)

Šče z vragon bi se zdrüjžili, samo ka nebi na vlado prišo tisti, ka je volijtve zmago. NE POZABIMO PRETEKLOST? So se spumnili mogouče tovarnara Benka? Pa šče koga.

In reply to by Čarno javkanje (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Majster, zdaj mi pa povej, što je Benkoja zapravo. Takši oportunistični izmečki, šteri so se potegnoli ta, ge so šnofali oblast. Tej so delali najvekše pizdarije, zavolo takših je bivši režim na slabon glasi. In takši osebki so zdaj fsi pospouloma zagriženi desničai in "kritiki" bivše države. In delajo dale najvelše možne pizdarije prouti svojomi narodi, za lastno korist. Fuj.

In reply to by Fonzi (nepreverjen)

Fonzi (nepreverjen)

Popravek: bijvši režim je delo takšne pizdarija, zdaj se pa o ton nebi smelo gučati. Tej, ka se zdaj grebejo za oblast (lejvi pa desni), je te v glavnon šče nej bilou ali so pa bilij na cecki. Benka pa šče desejtgezere drüjgi - tudi deco pa ženske - so zapravili komunisti. Zdaj pa naj bi tou bilou vse vrejdi, samo ka Janša ne prijde na oblast, zatou, ka je šče malo šmrklavi tüj v ZK biu. Če že si Janšo naprej vlačite pri sakšon dreki, san ga pa šče ge. Pa gnes je cejli den fejst od zahoda fudalo. Gvüšno je meo Janša ventilator vužgani.

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Pille (nepreverjen)

??

lauraas (nepreverjen)

Kake veze ima ujčkanje migrantov z domoljubljem?

Lp890 (nepreverjen)

Kurba ostane kurba.

sarec (nepreverjen)

na veji:
"Vlada v 1 letu zamenjala 4 ministre, zabremzala vse infrastrukturne projekte, ker jih "naši"oligarhi niso sposobni dobit na razpisih, uspela še podaljšat čakalne vrste v zdravstvu, in ne zna zrihtat niti akreditacije, da bi jih receptor ZN spustil na sejo, ob pred. vlade, ki javno pove, da sploh ni smisla se trudit spremenit zakone, nima ene ideje za strukturne spremembe in ne zna brez ogrožanja drž. varnosti zaposliti svoje ljubice... "

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Grintaš-lejni mijmo mejne se je pelo za"moje"pejneze-ge pa lačen pa žejden....!

Pravegoričanec123 (nepreverjen)

Srben, ale šiptar ale ka pač gej, de nan slovencon gučo kak smo naj ponosne na svojo državo, pa kak ga nej sran. Tan odejo tej njuve velke borce, ka je sakšo leto lekar več gej, nej menje, z zastavame pa rdečeme zvezdame, vejpa dajte no, pa što je tistoga časa v vojne bil je spadno, što je vujšo je že od staroste mrou, ja odkec pa te zaj tej borce. Nikak je mogo zaslüžete... Pa narod liblejne, dönok Šarce se ne vrvlete, vejpa štere še ger resan v prazen bazen skoče, pa do somo navole z njin na urgence mele. Ne ven zakoj se je Bog tak dugo z človöškov glavouv mantrou, če je narod tak ne nüca.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice