Slika je simbolična (foto: Bobo).
Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje so ravnateljem srednjih šol na današnji konferenci predstavili načrt prostovoljnega samotestiranja dijakov.

»Na podlagi izkušenj v Angliji, Avstriji, Češki, Nemčiji in na podlagi stroke smo presodili, da je najprimernejši in najbolj učinkovit ukrep, da se to izvaja v šolah,« je povedal minister Janez Poklukar. 

Po napovedih zdravstvenega ministra, bodo s prostovoljnim samotestiranjem dijakov pričeli v drugi polovici aprila, in sicer 16. aprila. 

Dodaja, da ni večjih zadržkov, da ne bi mogli samotestiranja pravilno in zadostno izvesti v šolah. Prihodnji teden naj bi načrt predstavili še ravnateljem osnovnih šol.

Šole bodo v prihodnjih dneh prejele tudi informativni film, s katerim se bodo lahko učenci, dijaki, starši in zaposleni podrobno seznanili s potekom in načinom samotestiranja. Poklukar je prepričan, da bo samotestiranje, katerega glavni namen je zagotovitev odprtih šol do konca leta, dobilo v naslednjih dneh in tednih iz dneva v dan več privržencev. 

Tudi šolska ministrica Simona Kustec meni, da se bo potem zanimanje dijakov in učencev za samotestiranje povečalo. Šole so namreč po navodilih ministrstva pri dijakih in učencih tretjega triletja osnovnih šol preverile, koliko bi se jih bilo pripravljenih samotestirati.

Anketa je pokazala, da bi se za to odločilo le približno 22 odstotkov učencev tretjega triletja in okoli 18,5 odstotka srednješolcev.

Samotestiranje tudi za študente? 

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, je pojasnila, da so se danes sestali tudi s predstavniki študentov in različnimi ministrstvi. Eden izmed predlogov je bil, da bi bili hitri antigenski testi obvezni za študente – tako za bivanje v študentskih domovih, kot tudi za obiskovanje predavanj oziroma opravljanje vaj. 

Logarjeva pojasnjuje, da je ukrep zaenkrat še v fazi usklajevanja, tako da so tukaj odprte še različne možnosti. 

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Blablablablabl… (nepreverjen)

Kaj pomaga da se testira 20% učencev, od ostalih 80% pa pozitivni lajko odijo v šolo. Ta vrženi denar. V Nemčiji testiranje obvezno za vse, v Avstriji testirajo v vrtcih z lizikami. Po napovedih bo največji hotspot v prihodnje v šolah se posebej v srednjih ker prihajajo iz vseh krajev. osnovna sola je bolj lokalno iz istega kraja ali okolice. Tako se bo iz srednjih šol preneslo tudi v osnovne šole.

Kkjjjfdd (nepreverjen)

Zakoj so se pa te učitelji cepili??? Tü do deco gnjavili? Ka pa tisti ka so že preboleli?

Blablablablabl… (nepreverjen)

Cepljenje z testami dece nema nikše veze. Če pa tvoj nemre slino na test spistite oziroma pluvnete te pa ne ven ka je z vami, nedo njemi Nika delali samo pljune na test oz. Spusti slino. Če pa nej pa naj okuži cejli razred pa ostali doma starše, pa te ne pridemo nikdar do konca epidemije.

iz kamnika doma (nepreverjen)

v Tanguziji imam strica in mi je povedal
da tam v šoli testirajo se otroci tako
Prst jim učitelj potisne v rit
potem ga da povohati ravnatelju ali ravnateljici
in ta potem določi ali ima otrok kovid ali ne

In reply to by Blablablablabl… (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

to testiranje pa je poceni
Tester ravnatelj, je itak v državni službi in nič ne košta
učitelj pa prav tako

In reply to by iz kamnika doma (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Te do se pa norca delali z ovih ka se testirajo. Drugič sploh nemo pdgovarjali, dokler se ne izjasnijo kak pa kaj.

Starejše novice