Slika je simbolična.
V torek pocenitev naftnih derivatov.

Regulirane cene naftnih derivatov se bodo ob nespremenjenih trošarinah opolnoči znižale. 

Na servisih zunaj avtocest se bo neosvinčeni 95-oktanski bencin pocenil za 1,2 centa na 1,381 evra za liter, dizel pa za 1,5 centa na 1,415 evra za liter. Pocenilo se bo tudi kurilno olje, in sicer za 1,7 centa na 1,065 evra za liter.

Cene bodo veljale do vključno 29. januarja, je danes sporočilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Če ne bi regulirali cen, bi bilo po njihovih navedbah ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti okoli 1,455 evra, za liter dizelskega goriva okoli 1,503 evra in za liter kurilnega olja okoli 1,201 evra.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene ter lahko znašajo največ 0,0683 evra za liter dizelskega goriva, 0,0694 evra za liter 95-oktanskega bencina in največ 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Cene teh naftnih derivatov se bodo po navedbah ministrstva tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Komentarji (4)

Janez Janša (ni preverjeno)

Golobček posranček džabe spuščaš cene bencina in dizla. Narod te je že prepoznal kot prodajalca megle 🤣si zgolj politično truplo nič več in manj. Misliš da bo kdo plesal znova zaradi teh nekaj centov prihranka???

TARZAN BREZ ČITE (ni preverjeno)

Zanimivo, da noben osebek po imenu Janša nikoli ne izkoristi priložnosti ostati tiho in tako izpasti vsaj nevtralen, če že ne bedak...

In reply to by Janez Janša (ni preverjeno)

LAHEJ MAHOVNIK (ni preverjeno)

Briga me. Tankal bom danes. Pri Hrvatih. Še ceneje, kot bi jutri....

.. (ni preverjeno)

To se bo zgodilo jutri.

Starejše novice