V Gornji Radgoni je pred otvoritvijo prvega sejma v okviru Pomurskega sejma potekala novinarska konferenca, ki je postregla z zanimivostmi, povezanimi z letošnjim bogatim programom.

32. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij MEGRA bo od 8. do 11. marca predstavljal najnovejše možnosti za sodobne zelene novogradnje, obnovo stavb in urejanje okolice, pospeševal pa bo tudi izrabo obnovljivih virov energije in energetsko varčevanje. 

Na konferenci so spregovorili izvršni direktor Pomurskega sejma Boris Nicolas Erjavec, vodja komerciale Sandra Sedmak in projektna vodja Natalija Dvoršak.

Letošnji slogan je »Gradimo z naravo«, na 9500 kvadratnih mestrih pa se bo predstavilo kar 185 razstavljavcev iz 12 držav.

Razstavni program bo obsegal materiale za gradnjo, stavbno pohištvo, gradbeno mehanizacijo, opremo in orodja, ostrešja in kritine, protivlomno in zaščitno opremo, opremo za gradbišča, če omenimo le peščico. 

Pester strokovni in spremljevalni program

Pester bo tudi program strokovnega in spremljajočega dogajanja. Ob dnevu žena bodo že prvi dan pripravili okroglo mizo z naslovom »Ženske v gradbeništvu«, a tudi delavnico, podelili pa priznanja za inovativne rešitve na področju krožnega gospodarstva za 2022. Otvoritvi bo prisostvovala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Na voljo bodo tudi razni brezplačni nasveti, na primer o pridobitvi nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov Eko sklada, o celoviti prenovi stavb ter trajnostnem ogrevanju, ter strokovna predavanja.

Mladi kot pomembne člen gospodarstva

Ker je gradbeništvo eden od pomembnih gonilnih motorjev sodobnega gospodarstva, je bistveno, da se k sejmu in s tem gospodarstvu pritegne čim več mladih. Sodelujoča podjetja mladim ponujajo obilico kariernih možnosti, na sejmu pa se že leta med drugim promovirajo deficitarni poklici, ki zagotavljajo zaposljivost.

Mladi tudi aktivno vpeti v sejemsko dogajanje

Posebej zanimiva bodo tudi tekmovanja, eno takih bo gradnja mostov iz špagetov, sodelovali pa bosta obe gradbeni fakulteti in vseh pet gradbenih srednjih šol. 

Za letos je pripravljen tudi pilotni slikopleskarski tečaj ‒ slikopleskarska delavnica »Erazmus+ PaintingSkillsAcademy« ‒ na katerem bodo sodelovali tekmovalci iz šestih držav. 
 
Seveda bo dogajanja še več, predstavili bodo res vse, kar je pomembno za gradbeništvo, a le ena izmed posebnih novosti je 3-D tiskalnik. Vas zanima?

Vsi, ki so zainteresirani za bogate vsebine sejma MEGRA, ga lahko obiščejo od 8. do 11. marca med 9. in 17. uro na razstavišču v Gornji Radgoni. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice