Na današnji novinarski konferenci je o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 spregovoril vladni govorec, Jelko Kacin.

Podatki kažejo slabšo epidemiološko sliko kot podatki preteklih dni. Včeraj ob 3391 testih potrdili 203 okužbe, kar je dvakrat toliko kot dan prej in največ doslej. Zdravniško oskrbo je potrebovalo že 86 oseb, ena oseba pa je umrla.

Opravljenih je več kot spomladi, posledično je odkritih tudi več okužb. Ukrepi so v veliki meri preventivne narave, zato je še toliko bolj pomembno, da ravnamo odgovorno, jih upoštevamo in spoštujemo priporočila zdravstvene stroke, je dejal Kacin.

Omejimo socialno življenje

Nošenje mask, ohranjanje razdalje, higiena rok in kašlja – vse to od zahteva minimalni napor, a pomembno prispeva k varovanju našega zdravja in zdravja drugih. 

Trenutna incidenca je presegla 80 okužb na 100.000 prebivalcev v dveh tednih.

Kacin poziva, da poskusimo socialno življenje, odhode v trgovine in trgovska središča ter obiske mest, kjer se zbira večje število ljudi, čim bolj omejiti. Zaradi sebe, zaradi svojih sodelavcev, zaradi njih in vseh nas.

Še naprej je potrebno preventivno delovati tudi v delovnih organizacijah in upoštevati priporočila. V Pivki so začeli s terensko akcijo ozaveščanja o ključnih zaščitnih priporočilih, ki se bo nadaljevala po posameznih občinah po celi Sloveniji.

Vlada določila dve izjemi

Vlada je na podlagi priporočil Strokovne svetovalne skupine za covid-19 razpravljala o načrtu ukrepov za ukrepanje v povezavi z drugim valom COVID-19. Načrt je bil sprejet.

Enako kot države članice schengenskega območja se obravnavajo tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan. To pomeni, da bodo lahko osebe iz teh držav, če bodo te države uvrščene na oranžni seznam, uveljavljale izjemo, ko se jim dovoli vstop brez karantene in negativnega testa. 

Priznavajo se tudi testi, ki so bili opravljeni v tretjih državah pri institucijah, ki sta jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne.

Kot izjemi od odreditve karantene in predložitvi negativnega testa pri prehodu meje sta določeni za osebo:

  • ki prehaja mejo iz družinskih razlogov, zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, in se vrača čez mejo v 72 urah po prehodu meje,
  • ki še ni dopolnila 14 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test.

Vse spremembe odloka bodo začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu, Kacin upa, da bo to danes.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jojklrv (nepreverjen)

Tej političari so resan nej normalne delajo proti ljudstvu kere jih plačuvlemo gnoji smrdljive

pordenone (nepreverjen)

Novembra pa ,dobimo bone za smučanje ,da rešimo smučišča ter hotelirje .

clowns (nepreverjen)

Ste vidli ka so majmuni včeraj sprejeli v parlamenti? Čaka vas obvezno cepljenje že za gripo. Če se nete cepili de palik kazen. Če pa te meli zaradi ceplejnja zdravstvene težave ste pa opravičeni do odškodnine kera - PAZITE - znaša 15.000 TOLARJEV. To mate zdaj tisti ka tak navijate za tej bebaste ukrepe in za to kao vlado kera dobro dela in njeno nastavleno stroko. Zdaj se je pokazalo ka je v bistvi za vsen ten. Proklete svinje politične in vsi tisti keri to podpejrate.

Starejše novice