*Fotografija je simbolična
Ajpes sicer podatkov o tem, koliko samostojnih podjetnikov je prenehalo opravljati dejavnost zaradi trenutnih razmer in koliko bi jih sicer, nima.

Število samostojnih podjetnikov, ki so prenehali opravljati dejavnost, se je marca glede na predhodne mesece in marec lani povečalo, posebej v drugi polovici meseca zaradi posledic širjenja novega koronavirusa. Ajpes sicer podatkov o tem, koliko samostojnih podjetnikov je prenehalo opravljati dejavnost zaradi trenutnih razmer in koliko bi jih sicer, nima.

Kot so STA povedali na Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve, je od 1. do 20. marca dejavnost prenehalo opravljati 779 samostojnih podjetnikov, kar je skoraj 48 odstotkov več kot od 1. do 20. februarja, ko je dejavnost prenehalo opravljati 527 samostojnih podjetnikov.

Prav tako je dejavnost prenehalo skoraj 29 odstotkov več samostojnih podjetnikov kot od 1. do 20. januarja ter skoraj 44 odstotkov več kot od 1. do 20. marca lani. Od tega jih je bilo v zadnjem tednu, med 16. in 20. marcem, 276, potem ko jih je bilo v enakem obdobju februarja 98.

Do današnjega dne je v obdobju od 1. marca dejavnost prenehalo opravljati 11 samostojnih podjetnikov v Murski Soboti, 2 v Lendavi, 3 v Gornji Radgoni in 7 v Ljutomeru.

V istem obdobju pa je s svojo dejavnostjo začelo 6 samostojnih podjetnikov v Murski Soboti, 6 v Lendavi, 3 v Gornji Radgoni in 6 v Ljutomeru.

Do konca marca letos je predlaganih še 613 izbrisov, največ na zadnji dan meseca, 235. Samostojni podjetnik lahko vloži vlogo za izbris najmanj tri dni in največ mesec dni pred predlaganim datumom izbrisa. Kot pojasnjujejo na Ajpesu, podatka o tem, koliko samostojnih podjetnikov se želi izbrisati zaradi trenutnih razmer in koliko bi se jih sicer, nimajo, saj podjetniku tega podatka ni treba predložiti.

Ukrepi za samostojne podjetnike, med katerimi so mnogi ostali brez celotnega prihodka, bodo po napovedih del paketa ukrepov za blaženje posledic kriz v gospodarstvu, ki jih je skupaj s posebno strokovno skupino od ponedeljka zvečer pripravljala vlada, predstavila pa jih bo danes dopoldne

Strokovna skupina je po poročanju Financ zanje med drugim predlagala mesečni temeljni dohodek v višini 70 odstotkov neto minimalne plače, odpis socialnih prispevkov, ki bi jih zanje plačevala država, in odlog akontacije dohodnine do odmere dohodnine za leto 2020.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
www (nepreverjen)

Dragi s.p.-jevci ne pozabite na naslednjih volitvah kdo je bil tisti, ki je odločil, da niste vredni državne pomoči. Bravo čelavi!

janko zrinski (nepreverjen)

vcat idi

In reply to by www (nepreverjen)

nelevicarnedesnicar (nepreverjen)

Ce bodo predlagani ukrepi sprejeti, potem za sp.- je nobena vlada ni naredila toliko kot ta. To je realnost!

Vipko
Truplo

Ustrezni organ bi moral prekontrolirati vse bilance samostojnih podjetnikov. Ni jih malo, kateri stalno izkazujejo izgubo, mali promet, saj ne izdajajo računov. Zakaj bi tem pomagali? Ker so izgubili zaslužek... če ga pa bo bilancah ni! Vsak pošteni podjetnik pa mora dobiti neke vrste pomoč za čas te krize... Nekako primerljivo z višino prometa, številom zaposlenih, izdanih računov...

In reply to by nelevicarnedesnicar (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Truplo, ti že znaš, saj si bil veliki privatnik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Truplo

Ni vazno (nepreverjen)

Ne pozabi, da jih/vas je tudi ta vlada zaprla:)

In reply to by nelevicarnedesnicar (nepreverjen)

frizer M (nepreverjen)

Vsi na zavod pa naj se gonijo nekan. Tak kak so v avstriji vsi napravili. Še delavce so vse na zavod poslali.

čarni vrag (nepreverjen)

V Avstriji je v ednon tedni delo zgubilo 100.000 ljudi. Med njimi so verjetno tudi številni naši. Zaradi gospodarske krize, ki de sledila tej izmišljeni korona krizi de več mrtvih kak od bolezni.

Nekdo s kravato (nepreverjen)

Ko je izredno stanje, demokracije ni. To naj vam bo jasno in vlada ne more rešiti vseh. Država mora krizo preživeti, da bo po njej spet gospodarska rast.

S.p. (nepreverjen)

Če en privatnik ki ima do tri zaposlene pa še lahko tu pa tam kaj naredi pa da nima za en ali dva mesca sredstev da bi dal plačo in plačal prispevke za delavce te se ta nima kaj iti podjetnika to se zdaj vidi kateri delajo kateri pa životarijo ali pa vse zapravijo za luksuz bole to drugo.

Starejše novice