V letu 2020 se bodo dvignile številke na nekaterih občinskih položnicah. Preverili smo, katere storitve so se v letu 2019 že podražile in ali se bodo katere izmed njih podražile tudi v novem letu.

V uredništvu Sobotainfo smo se odločili preveriti, katere položnice v soboški občini se bodo z novim letom podražile in katere ne. 

Z novim letom podražitve v domu starejših

Iz Doma starejših Rakičan sporočajo, da bodo podražitve socialnovarstvene storitve celodnevnega institucionalnega varstva starejših in pomoči družini na domu posledica dviga minimalne plače v januarju 2020 in na plačo vezanih dodatkov (dodatek za nočno, nedeljsko in praznično delo, neenakomerno razporejen delovni čas …), zaradi česar se bodo stroški dela po informativnih izračunih Skupnosti socialnovarstvenih zavodov Slovenije povečali za od 5 do 8 odstotkov. 

Izvajalci institucionalnega varstva in pomoči družini na domu so bili zato primorani v skladu s 40. členom Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev izvesti uskladitev višine oskrbnin s stroški dela, kar pomeni, da so se oskrbnine z 01.01.2020 povečale za dva do tri odstotke. 

Večina cen komunalnih storitev oziroma gospodarskih javnih služb (GJS) se lani niso podražile. Med njimi so oskrba s pitno vodo, odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode ter zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov.

Lani dražja  obdelava določenih vrst komunalnih odpadkov

S 1.4.2019 se je podražila zgolj gospodarska javna služba obdelava določenih vrst komunalnih odpadkov in sicer iz 0,10074 evra na kilogram, na 0,10890 evra na kilogram, ostale cene komunalnih storitev so ostale nespremenjene. Tudi sprememb cen navzdol letos ni bilo. Večinoma so cene komunalnih storitev v mestni občini nespremenjene od leta 2016 (GJS zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov in GJS oskrba s pitno vodo) oziroma od leta 2017 (GJS odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode).

Možne spremembe predvidene v prihodnjih mesecih

V skladu z Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja je potrebno za vsako posamezno gospodarsko javno službo izdelati elaborat, ki je osnova za določitev cene posamezne gospodarske javne službe. 

V praksi izvajalci gospodarskih javnih služb elaborate za mestno občino pripravijo v začetku leta, v večini v marcu. Zato je pred pripravo elaboratov težko govoriti, za koliko se bodo spremenile cene posameznih komunalnih storitev in teh podatkov za enkrat nimamo, so sporočili iz soboške občine. 

Parkirnine ostajajo nespremenjene

Soboška občina v letu 2020 tudi ne načrtuje dviga parkirnin za parkiranje na javnih površinah, kot pravijo, so tudi te že nekaj časa nespremenjene.

Cena vrtca ostaja ista

Iz Vrtca Murska Sobota so sporočili, da se v šolskem letu 2019/2020 ne predvideva dvig ekonomske cene vrtca Murska Sobota. 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Đako (nepreverjen)

Če plače idejo doj, idejo tudi cene doj?

Gost lipa (nepreverjen)

Komunala še nikoli ni bila vsaj mesec dni zastonj kot v drugih občinah, ali zato ker sortiramo smeti...

Hiterr (nepreverjen)

Ker je šlo po obvodih v Mensano

In reply to by Gost lipa (nepreverjen)

ŽIVELA PARTIJA… (nepreverjen)

Živela oblast Sobote. Ubogi sobočanci, ki še zmeraj niste spregledali, kaj se dogaja v vaši občini.

Sobočanc (nepreverjen)

Pizda jin materna kurve proklete. Crknite

micikaaa (nepreverjen)

PRIPRAVITE ZALOGE HRANE ZA ČAS KI PRIHAJA.......

đokoslav (nepreverjen)

Mejne je od mestne oblasti edino bole straj toga, gda vidin med kakšnimi zarukanimi primitivcami živen glede na komentare na ton bednon portali...

navijač (nepreverjen)

poraba vode in čiščenje komunalnih odpadkov ,naj plača tisti ki je delal pogodbo z petrolom za čistilno napravo ki ni rentabilna .

kardoš (nepreverjen)

Meteorne vode do se tüdi verjetno podražile .Kdaj pa bo Zaubermacher šenkal en mesec zastonj odvoz smeti ,kot po drugih občinah ? Podražitev doma ostarelih delavci tam zaposleni pa nekaj let na isti plači in vsak mesec več dela .Sramota .

afta he (nepreverjen)

Najbolj si želim da bi se podražile vstopnice za letno kopališče in to vsaj za 50 %.

butalec (nepreverjen)

Pozabili ste omeniti prispevek za pokrivanje zgibička Expano!!

Perot (nepreverjen)

Be ready, soon...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice