Med pogoji za uveljavitev izredne pomoči so tudi poravnane vse davčne in nedavčne obveznosti do finančne uprave.

Samozaposleni in druge osebe, ki se na podlagi sprejetega 'protikorona zakona' štejejo za upravičence do mesečnega temeljnega dohodka in nameravajo uveljavljati to pravico, bodo morali imeti na dan uveljavitve zakona plačane vse zapadle davčne obveznosti.

Po pričakovanjih bo zakon vstopil v veljavo konec tedna, rok za plačilo obroka akontacije dohodka od dejavnosti pa je sicer do 10.4, vendar na ta dan banke in hranilnice na evroobmočju ne bodo izvajale plačilnega prometa, zato je potrebno obroke akontacije in tudi vse druge davčne obveznosti, ki zapadejo v plačilo na dan 10. 4. 2020, plačati do vključno 9. 4.2020.

Kako do 1750 evrov?

Temeljni dohodek znaša 350 eurov za mesec marec, 700 eurov za mesec april in 700 eur za mesec maj 2020. Za izplačilo, pa je poleg ostalih pogojev, potrebno najpozneje do 31. maja 2020 predložiti izjavo prek eDavkov (preko mobilne aplikacije ali portala na računalniku). 
 

Samozaposleni, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti, ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, morajo izpolnjevati enega izmed dveh kriterijev:

vsaj 25% zmanjšanje prihodkov upravičenca iz prejšnjega člena v mesecu marcu 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020 ali

vsaj 50% zmanjšanje prihodkov upravičenca iz prejšnjega člena v mesecu aprilu ali maju 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

To ti je višek birokracije. Frizerka ka je morala zapreti salon mora dokazovati, da so se ji prihodki zmanjšali. Svinje pri kopanji svojoga apetita ne mislijo zmanjšati. Zato bo tistim ka nemrejo do kopanje ostalo manj. To so osnove ekonomije v Sloveniji.

Starejše novice