Slika je simbolična.
Visa in Mastercard ustavljata poslovanje v Rusiji.

Velikana med ponudniki kreditnih kartic, ameriški podjetji Visa in Mastercard začasno ustavljata delovanje v Rusiji. Gre za zadnji v vrsti večjih ameriških podjetij, ki so se zaradi ruske invazije na Ukrajino odločila za ta korak.

Ustavitev vseh transakcij

Podjetje Mastercard je sporočilo, da se je glede na naravo trenutnega konflikta, ki da je brez primere, in glede na »negotovo ekonomsko okolje« odločilo ustaviti svoje omrežne storitve v Rusiji.

Tudi Visa je podobno sporočila, da bo »v prihodnjih dneh v sodelovanju s svojimi strankami in partnerji v Rusiji sodelovala pri ustavitvi vseh transakcij«.

Prekinitev delovanja

Po tem denimo v Rusiji izdane kartice v tujini ne bodo več delovale. Kreditnih kartic, ki so jih izdale finančne institucije izven države, pa v Rusiji ne bo več mogoče uporabljati, sporočilo Vise povzema nemška tiskovna agencija dpa, ki dodaja, da je Mastercard napovedal enako ukrepanje.

Že pred tem sta podjetji v preteklih dneh dostop do svojih plačilnih omrežij onemogočili ruskim bankam, ki so jih doletele mednarodne sankcije.

Ukrepi v skladu z vrednotami

Prvi mož Vise Al Kelly je glede tega še sporočil, da obžalujejo učinke, ki jih bo njihova odločitev imela na sodelavce, stranke, partnerje, trgovce in imetnike kartic v Rusiji.

»Ta vojna in nenehna grožnja miru in stabilnosti terjata, da ukrepamo v skladu s svojimi vrednotami,« je zapisal.

Tudi pri Mastercardu so sporočili, da odločitve za ukrepanje niso sprejeli zlahka.

»Mastercard je v Rusiji dejaven več kot 25 let,« so zapisali in dodali, da bodo z delovanjem nadaljevali, ko bo to »primerno in pravno dopustno«.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

En živi v oblakih, pa more celi svet trpeti njegovo blesarijo. Rusi ga edino lajko hinrihtajo, kolko jih še ni pobil.

someone1 (nepreverjen)

se strinjam. In samo lunatiki lahko navijajo za Putina.

In reply to by . (nepreverjen)

Matjaž Dekenbauer II (nepreverjen)

Se malo pa vlado vrze atomsko bombo na kijev,pa de mer

huehue (nepreverjen)

vojne imamo nonstop po celom svejti, zakoj se nišče nikdar v zadnji 10 letih nej sekiro zavolo vojn? zakoj se zaj vsi sekirate glede ukrajina-rusija? aja točno, ker vam mediji tak gučijo, oz lepše povedano: lidje ka vas poznajo bole kak pa poznate sami sebej, vam komandirajo ka naj premišlavlete. in vi vsi lepo temu nasedate. tak kak covidiotizem, tak ta kvazi vojna. začajte razmišljati s svojo glavo.

Starejše novice