Foto: Jure Banfi (simbolična)
Vladni govorec se je na današnji konferenci dotaknil tudi napovedanih odločitev vlade glede odprtja šol, režima med novoletnimi prazniki in drugih ukrepih, ki nas čakajo po novem letu.

Jelko Kacin je za danes popoldne napovedal zasedanje vlade v covid formatu, kjer bodo prisotni strokovnjaki in najpomembnejši ministri, med njimi tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Govora bo tako tudi o odprtju šol, a Kacin ne želi napovedovati ničesar, saj bo o tem vlada danes odločala na podlagi zadnje epidemiološke ocene.

Kdaj se otroci vračajo v šole?

"Tisto, kar je mogoče zagotovo reči je to, da je v tem trenutku vse pripravljeno, da bi bili naslednji teden učenci v šolah s prilagojenim programom deležni izobraževanja. Razmišlja se tudi o tem, da bi tisti, ki skrbijo zanje in tudi drugi, ki delajo v posebnih zavodih, bili ne le testirani, ampak tudi cepljeni," je pojasnil ob govoricah, da naj bi odprtje vrtcev in šol za prvo triado sledilo teden pozneje. 
 

Več testiranja zaposlenih tudi v proizvodnih podjetjih

Ob tem Kacin poudarja pomen hitrih testov, ki kažejo velik interes prebivalstva in dajejo tudi pomemben prispevek k zamejevanju epidemije. Spomnil je, da je v včeraj sprejetem PKP7 tudi ukrep kritja stroškov hitrih testov, kar pomeni, da bo še lažja organizacija testiranja v proizvodnih in drugih dejavnostih.

Po njegovih besedah ima ministrstvo za zdravje v tem trenutku na voljo več kot 100 mobilnih ekip, ki lahko opravljajo terenska testiranja. Kacin meni, da epidemiološka situacija ni slabša, število zasedenih postelj pa je nekoliko nižje, saj imamo že drugi dan zapored pod 1200 hospitaliziranih. 

"Namen vlade je, da bi čim manj ogroženih kategorij zbolevalo in bilo izpostavljeno težjemu poteku bolezni. V tem trenutku že družinski zdravniki vzpostavljajo stik s svojimi starejšimi bolniki in preverjajo interes za cepljenje, da bi v naslednjem mesecu cepili čim več najstarejših," je povedal. 

Silvestrovanje le v domačih mehurčkih

Glede novoletnega režima lahko pričakujemo, da bo gibanje jutri in do 20. ure prvega januarja po celotni državi sproščeno, torej tudi med občinami in regijami. Še vedno pa bo v veljavi prepoved ognjemetov, uporaba pirotehničnih sredstev in omejeno gibanje ponoči.

"Pričakovanj na javnih prostorih ne more in ne sme biti. Želimo se izogniti objemanju in nazdravljanju opolnoči, kot je to bilo do zdaj. To ne velja za domači mehurček, ampak paziti moramo, da nazdravimo na način, da ne bi ogrožali kogarkoli, saj nihče od nas ne ve, če je pozitiven," je še opozoril govorec vlade.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
repadovrha

Ti veš kaj je mehurcek ?????

butalec (nepreverjen)

Kacin je taktično izrabo hrvaški potres in de lejko šel za 48 ur na Krk " na Hrvaško pomagat" in se vrne brez karantene, meni pa je predpisal kdaj, od katere do katere ure lejko obiščen brata v sosednjoj občini!
Dragi moji, kda de kunec te nočne more? Rejsan trbej zdignoti vse granitne kocke v toj državi?

6881 (nepreverjen)

Edini mehurčki na naši fešti bodo tisti v pijači

Starejše novice