*Fotografija je simbolična
Vključite se v razpravo o prihodnosti trajnostne mobilnosti.

Zeleni prehod in trajnost sta temelja načrta za okrevanje in tudi skladna z zavezo Evropske unije, da do leta 2050 vzpostavimo gospodarstvo in družbo z ničelnimi neto emisijami. Pri tem pa mora svojo vlogo odigrati prometni sektor.

Promet pri nas namreč prispeva tretjino vseh izpustov toplogrednih plinov. Kako bo videti ne tako daljna prihodnost? Se bomo vsi vozili z električnimi avtomobili? O izzivih pri prehodu na trajnostno gospodarstvo, financiranju tovrstnih projektov in ukrepih na področju trajnostne mobilnosti se bomo pogovarjali z uglednimi sogovorniki. 

V spletni razpravi sodelujejo:

  • Ljudmila Novak, evropska poslanka, članica odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane ter namestnica odbora za promet in turizem
  • mag. Milena Černilogar Radež, vodja Sektorja za trajnostno mobilnost in prometno politiko pri Ministrstvu za infrastrukturo
  • Matej Čer, ustanovitelj podjetja Avant Car 
     

K vključitvi v razpravo vabimo tudi vas drage bralke in bralci. Svoja vprašanja lahko postavite v prostor za komentarje pod člankom.

Dogodek organizira Informacijska točka Europe Direct Pomurje skupaj z mrežo spletnih medijev www.sobotainfo.com, www.mariborinfo.com, www.ptujinfo.com in www.ljubljanainfo.com.

Preberite še

Komentarji (8)

Vodik (ni preverjeno)

Mene zanima zakaj ni vecjega povdarka na podrocju vpeljave vozil na vodik? Vem, da je pridobivanje vodika energetsko potratno, ampak mamo kraje, kjer proizvajajo neverjetne viske elektrike (plimovanje, sonce, veter...) in bi lahko tam proizvajali vodik in ga potem distribuirali drugam.

Dff (ni preverjeno)

Pa proizvedemo zadosti elektrike da bi lahko recimo pol avtov in kamionov vozilo na elektriko? V zahodnih velemestih majo ze zdaj obcasne izpade zaradi prekomerne rabe elektrike.
Pa po drugi strani smo menjavali na silo zarnice v te nove varcne in led zarnice, da bi prisparali par wattov elektrike, zdaj pa bi trosili kilovate za to da bomo se vozili.

čista energija (ni preverjeno)

Vsi govorijo proti jedrskim elektrarnam, vendar pa je kurjenje premoga in drugih fosilnih goriv dolgoročno največji onesnaževalec okolja kot tudi eden izmed vzrokov za ustvarjanja toplogrednih plinov (poleg živinoreje in prevoznih sredstev).

Skratka, moje vprašanje je: kaj menijo gospe in gospodje, katera bi bila lahko alternativa energiji, pridobljeni iz jedrskih elektrarn?

. (ni preverjeno)

nemčija je ukinila jedrske lektrarne, lahko pa mi napravimo, da jim bomo prodajali elektriko.

In reply to by čista energija (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

Prihodnost sveta je vedno bila v elektriki, elektrika je tista , ki je omogočila napredek, zato je realno pričakovati da bo prevzela tudi mobilnost. Samo zaslepljenim ni jasno da se to dogaja. Seveda je potrebno povečati prozvodnjo električne energije, tako za samorabo kot proizvodnjo. Moje vprašanje je naslednje, kako dolgo bomo v Sloveniji še prenašali zeleni kvazi terorizem, ki zaradi sebi znanih interesov ne pusti gradnjo vetrnih elektrarn.

GODŽIRO (ni preverjeno)

Avti na elektriko , elektrika pa iz umazano svinjskega TEŠA , in drugih svinjskih termoelektrarn , ka je to za zajebancije , če pa ni , pa je sigurno zajebancija to , da bo o tem debatirala Luda Mila, sic.

AA430 (ni preverjeno)

Vsi ti nasteti trije,razpravljajo o mobilnosti....bog nam pomagaj,ko taki,ki nimajo pojma o nicem glede avtov,potem kako in zakaj in kaj??? Otroci vec vejo o avtih

Shreek (ni preverjeno)

Cakam enega, kateri bo elektrikase poucil, o odpadnem materijalu, baterije, soncne celice itd...kaj je sploh materijal iz katerega je vse to narejeno.
Ker se meni ne da razlagat. Jederska energija se ni nic proti temu kar nas caka.

Starejše novice