Uvedba pogoja PCT za uporabnike storitev negativno vpliva tudi na gostince. Večini gostincev je promet upadel med 30 in 50 odstotki, 38 odstotkov pa jih razmišlja o odpuščanju zaposlenih, če jim na pomoč ne bo priskočila država.

»Podatki, ki smo jih dobili od naših članov, so zaskrbljujoči. Pogoj PCT je močno udaril gostince, ki so bili že sicer največje žrtve epidemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov,« je v sporočilu za javnost poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar.

Spomnil je, da je bila panoga zaprta več kot osem mesecev, pogoj prebolevnosti, cepljenja ali testiranja (PCT) pa gostince ponovno postavlja v položaj, kjer se soočajo z velikimi izgubami, odpuščanjem delavcev, razmišljajo celo o zapiranju svojih lokalov. »Zato pričakujemo, da bo vlada nemudoma odpravila pogoj PCT vsaj za terase gostinskih lokalov,« je poudaril Cvar.

Anketa so med 27. in 29. septembrom izvedli med člani sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, v njej pa je sodelovalo 272 gostincev. Rezultati kažejo, da je od začetka preverjanja pogoja PCT promet upadel večini (92 odstotkom), upada ni občutilo le osem odstotkov vprašanih.

Zaradi upada prometa primorani odpuščati

Med tistimi, ki jim je promet upadel, jih skoraj polovica (46 odstotkov) beleži upad prometa za 30 do 50 odstotkov. Nekaj manj, 39 odstotkov, se sooča z upadom prometa za 10 do 30 odstotkov, 15 odstotkov vprašanih pa zaznava celo več kot 50-odstotni upad prometa.

Sekcijo za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je v anketi zanimalo tudi, ali bodo gostinci zaradi upada prometa primorani odpuščati zaposlene, če ne bodo na voljo ukrepi, kot so subvencije v primeru skrajšanega delovnega časa ali čakanja na delo.

Skoraj polovica (49 odstotkov) jih je odgovorila, da ne bodo odpuščali, medtem ko je 39 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bodo primorani tudi odpuščati. Preostali vprašani (12 odstotkov) celo pravijo, da bodo lokal zaprli.

Med tistimi, ki so odgovorili, da bodo odpuščali, jih več kot polovica (55 odstotkov) ocenjuje, da bo treba odpustiti do 25 odstotkov zaposlenih. Tretjina vprašanih (32 odstotkov) načrtuje, da bo odpustila od 25 do 50 odstotkov zaposlenih, 13 odstotkov pa več kot polovice zaposlenih.

Gostinci se soočajo tudi s pomanjkanjem kadra

Kljub temu, da nekateri gostinci zaradi upada prometa načrtujejo odpuščanje, pa se v gostinstvu že vrsto let soočajo tudi s pomanjkanjem kadra. Več kot tri četrtine (77 odstotkov) gostincev je v anketi odgovorilo, da se sooča s pomanjkanjem kadra. Te težave nima manj kot četrtina vprašanih.

Gre za absurdno situacijo, je prepričan Cvar: »Kader v gostinstvu že sicer težko dobimo, sedaj pa bodo nekateri primorani zaradi omejitev poslovanja in finančnih izgub celo odpuščati.«

Pogoj PCT sicer vestno preverja skoraj dve tretjini vprašanih (63 odstotkov). Delno jih pogoj preverja 32 odstotkov, pet odstotkov vprašanih pa ga ne preverja, so še pokazali rezultati ankete.

S spleta

Komentarji (34)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Sami ste ščeli pct ka te odprejte...dokeč de pct obvoz gostilne...

Don Mentony (nepreverjen)

Pravilno, doma lahko dve Lidlovi pivi spiješ pa si že pijan, v gostilni si si pa vlačil tisto eno karlovačko pivo pol dneva da si bil frajer . zdaj si pač frajer doma, big dil . Gostiln pa toliko da se komot vsaka druga zapre, kelnarji tak delajo za minimalca, nobena izguba vse skupaj.

In reply to by Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Odpuščali bi, istočasno pa nega natakarjev. Vsaki odpuščeni natakar si komot najde službo v Avstriji, ali pa pri drugon gostinci v Sloveniji. Tisti, ka delajo dobro, majo zadosta gostov kljub PCT. Tisti slabi pa jamrajo. Kak je v njihovi navadi. PCT sploj neje tkšen bav bav, kak ščete mediji iz toga napraviti. Predlagan ka se poleg PCT uvede še prostovoljni podpis neceplenih, keri prevzemajo vse stroške zdravljenja za covid-19 sebi pa vsen morebitnim stikom. Pa da vidimo junake, keri de tou podpiso, pa lazo naokoli brez zaščite.... rešena Covid kriza v 5 minutaj.

Cepleni (nepreverjen)

Ščeš pravti, ka npr. cepleni trosilec bi leko "lazo okoli", in spravlal v bolnice in ceplene in neceplene, stroške zdravljenja bi pa naj kril samo necepleni?

In reply to by someone1 (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tudi ti maš možnost se cejpiti se? Maš izbiro! Če san se ges cejpo s smrtonosnin cepivon, maš ti sorazmerno možnost ka se za cepljnje ne odločiš zavolo toga. Če se neodločiš pa nosi nekšno odgovornost za svoje dejanje in ne fantazejraj, ka ges v 5 mesech od cepljenja nejsan okužo nikoga. Okoli mene so takšni bedaki kak ti pa niti eden neje grato betežen zavolo mene. Tak ak ta tvoja nora teorija o ceplenih prenašalcaj ne drži gli preveč in je po vsej verjetnosti politično motivirana. San si pa mislo, ka necepleni ne vupate podpisati nič. Nič nebi napravili samo bi kasejrali bonitete na podlagi žulov drugih. Kumonajzeri pač. Pa hvala za minuse :)

In reply to by Cepleni (nepreverjen)

Cepleni (nepreverjen)

1. san tudi san cepleni
2. komunajzar ti je tvoj fürer, nej ges
3. odgovornost nosimo vsi, tudi ti gda/če trosiš okrog. Glede na to ka smo prek 50% precepleni, valda neš pravo ka samo necepleni prenašajo, je mogoče še nepotrjen stranski učinek cepiva razvoj "božjega kompleksa"??? Mogoče san jes v tiston % ka ga neman. Boj pa pošteni pa tudi ti podpiši pa colaj v malo verjetnon primeri če...

In reply to by someone1 (nepreverjen)

Štumbek (nepreverjen)

Someone is stupid

In reply to by someone1 (nepreverjen)

Se ne splača (nepreverjen)

Kama boš te šou v oštarijo, če jih večino zaprejo ob 21.00 ali še prej !

Gihghkjbhj (nepreverjen)

Takoj ukiniti pct! Politika zapravla lidij nej ka bi njin pomagala zahtevamo takojšen odstop vlade! Ne boste dobili 5 miljard in že enkrat spizdite na zgodovino smetišča KRIMINALCI podkupljeni LAŽNIVI!

080 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Lolek te misliš ka če bi se vlada menjala nebi bilo PCT? Če pa je povsod po svetu razen tam kjer so bili dosledni in so precepljeni 80+ procentov rahljajo ukrepe...

In reply to by Gihghkjbhj (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)

kda de se menjala vlada, pa pridejo levičari na oblast, do se včasi vsi necepljeni cejpili, zatou, ka do dobili novoga mercedesa za nagrado. te več nede nikšnih pomislekov glede cepljenja. Vsi komunisti do včasi bejžali po pikico, kitajskoga ali ruskoga cepiva.

In reply to by 080 (nepreverjen)

Prekmurec 67 (nepreverjen)

To tem antic....... zastojn razlagaš, ker ne razumejo in nočejo razumeti. Zastonj Muli nekaj razlagaš. Pa naj mi žival oprosti za primerjavo.

In reply to by 080 (nepreverjen)

Ofeden (nepreverjen)

Naslednje žrtve tej PCT norije do trgovski centri...
Tak je tou, če vlada ne kapejra ka z zmenjšanjon prometa pride menje davka v proračun...

080 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ja pa kaj je te PCT takšen problem? Saj pa to je normalno povsod po svetu, nikjer ni tak milih ukrepov kot pri nas - samo naše ovce ne vidijo dlje od svojega facebooka.

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

Parsifal (nepreverjen)

istina..drujge drzave majo bole ostre ukrepe..pa nej zaj Balkan cuj dejvati..mijslin resne drzave..

In reply to by 080 (nepreverjen)

Ofeden (nepreverjen)

Istina ka majo drüge države (resne, kak ti praviš) bole ostre ukrepe čeglih majo več ceplenih…zaj mi pa razloži kda de toga PCT sranja konec?! Misliš ka pri 70, 80, 90%? Ne senjaj, korona je predober posel za politike pa doktore ka bi ga tak ta njali…

In reply to by Parsifal (nepreverjen)

080 (nepreverjen)

Nikoli nebo konec, samo tega ne ti pa ne jaz ne bova resila. Edino tak da se cepimo pa pozabimo vse skup-v tem so resne drzave pac pametnejse, mi slovenclji pa pac ne vidimo vecje slike...in sw vedno bolj v d... rinemo

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

Mmm9 (nepreverjen)

Jutri boste slisali za nov virus z imenom Marburg, ni maribor. Ima pa, kako zanimivo enake simptome kot so stranski uncinki po cepljenju.

micikaaa (nepreverjen)

CEPITE SE.....prihaja novo cepivo....KUL šus....

rabulfa

Gostinci ste cvilili,kda so sprejeli kadilski zakon.Ja vsi do zaprli .Zdaj cvilite ka te zapirali.kda ste pa dobili koronske dodatke,pa ste se lepo smejali.

sksls (nepreverjen)

što je dobil dodatke???Malo premisli pa se pozanimaj prej ko kaj pišeš opica!!!

In reply to by rabulfa

Fujd (nepreverjen)

Mi ne bomo odpuščali ampak žal bomo zaprli dost že mamo tega

Don Mentony (nepreverjen)

Pravilno, lahko še kaj drugega delate kot je okoriščanje na tuji nesreči ( točenje alkohola pijančkom ).

In reply to by Fujd (nepreverjen)

Kageste orginal (nepreverjen)

Trmasti antivakseri, cejpite se že idnauk, ka dosežemo tisto magično mejo 70% ali kelko je že, pa nede več omejitev. Semple as that!

someone1 (nepreverjen)

Anticepilci čakajo, ka se menja oblast. te do šli po cepivo brez problema. Problem je zdaj, ka nejso njihovi na oblasti. Kda pride Mesec, Fajončka, Šarec, pa Alenka antivakserov nede več. politika stoji za vsen ten. levičarska politika in ljudstvo je ponosno, ka zajebava narod...

In reply to by Kageste orginal (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Večini gostincev je promet upadel med 30 in 50 odstotki...super podatek, manj je torej pijančevanja ;) .

KAJ PA VIKENDI… (nepreverjen)

Povejte mi enega gostinca ki nima vikenda na Hrvaškem in zraven jahto, živi na veliki nogi, tu se pa jočejo, marš banda, polovico gostiln lahko zapremo pa jih bo še preveč.

čarni vrag (nepreverjen)

Ka na ton portali pišete sami socialci pa ostali paraziti? Skoraj vsi ste velki nasprotniki tistih, ki bi radi delali in punili proračun. Janša je ekonomski analfabet in diktator, ki bi najemo kredite in talo pejneze.

someone1 (nepreverjen)

kda pa so alenka, cerar, Šarec jemali kredite pa si bil tiho geli? Lejko si kaj kraj dobo. Zdaj pa je problem, kda se je s krediton rejšilo cejlo gospodarstvo pred posledicami pandemije. Misli kakšni oprano glavec si, dvoličnež. Kda do tvoji na oblasti boš verjetno prvi bejžo po pejneze pa nede več problem jemanje kreditov.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz se še od nobenoga politika nej dobo niti centa, Tij si mogoče dobo. Janša nas je rešo, ka nas je zapiro kak mamune. Pa to še skoz dela.

someone1 (nepreverjen)

Što te zapera' Pa ti san sebof nejsi zadovolen nej ka bi bil zadovolen s politiko. kak si nej dobo centa, če si nonstop na socialni pomoči???? Sodeč po tvojon pisanj tudi nejsi delo ene minute v realnon sektori. Tak ak se najprle malo zamisli nad sebof, pa te fantazejraj pa pluvaj vsepovprejk.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

magyar bacsi (nepreverjen)

Jaz imam v Lendavskih goricah odprt bufet dan in noč, brez PCT-ja, prometa imam kot še nikdar prej. HVALA FAŠISTOM!

Tromblon (nepreverjen)

Gostinci namesto, ka podpirate PCT pa drk... svoje goste, ker je tak JJ pravo, bi mogouče šli gnes na protest prouti PCT!

www (nepreverjen)

Sami ste šli v tau, ka vas drkajo z nesmiselnimi omejitvami in odlokami in vij dele drkate obiskovalce. Tisti gostinci keri se toga nejdejo, nemajo izpada. Lidje pač idejo ta ge je nišče nede drkau.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice